14 Kasım Dolunay ile süper ay tutulması çıplak gözle izlenecek

14 Kasım dolunay incelemesi dünyadan saat 4.30 itibari ile başlayacak. Süper ay tutulması ile ay dünyaya en yakın konuma gelecek.

Haberler 14.11.2016 - 16:39 Son Güncelleme : 15.11.2016 - 01:04

14 Kasm dolunay gözlemlenmesi gereken bir konuma gelecek. 21. yüzyln en önemli doa ollaylarndan biri bu gece yaanacak. Asrlarr süregelen dolunay korkusu bu akam biraz daha fazla yaanacak dedirtecek doa olaynda ay, dünyaya en yakn konumda olacak ve devasa görünüme hakim olacak. Sadece 2016 deil de son yüzyln en büyük ay n bu akam gözlemleyeceiz. Bu doa olaynn burçlara olan tkisi ne olacak bilinmez ama olumsuz yönde etkileyecei düüncesi de herkesi ürküyor. Astrologlarn yorumlaryla, olumsuz dopa olaylarnn yaanaca düüncesi ile en yakn dolunay görüntüsü ve etkilerini sizler için aratrdk. te detaylar.

NASA AçIKLADI

21. yüzyln harikas olan bu gece, dolunay olacak ve son yüzylda ik defa bugece dünyaya en yaknn onumda olacak. 14 Kasm Dolunay görüntüsü herkesi kendine hayran rakacaa benzerken, olumsuz düüncelerde çok aratrlacak. Daha büyük ve parlak olarak görüleceimiz Ayn bu hali baz korkular ve sorular da beraberinde getirdi. Depremlere neden olacan düünen de var, insanolunun bambaka bir varla dönüeceine inanan da Bugün bile birçok insan dolunayn mistik güçlerinin insanlarda psikiyatrik rahatszlklar, intiharlar, cinayetler, acil servislik vakalar, trafik kazalar, spor müsabakalarnda kavgalar, köpek srmalar ve bunlara benzeyen baz garip ve olaan d davranlar ve olaylar tetiklediine inanyor. NASA, bir süre önce Ay, ufka yakn olduu süreçte aaçlarn, evlerin ya da yerde duran dier objelerin arasndan gözlemlendiinde doal olmayan bir ekilde büyük gözükecek açklamasnda bulundu.

DÜNYAYA çOK YAKIN

14 Kasm gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularnda (GMT 1.30) Güne ve Ay tam hizal olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30da (GMT 11.30) da Ay Dünyaya en yakn noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik ksa süre nedeniyle yirmibirinci yüzylda Ayn en yakn olduu tarih 14 Kasm olmu oluyor.

1948DEN SONRA BR LK

Ay bu konumunda 68 yldan beri ilk kez dier dolunaylara nazaran yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha kl olacak. Süper Ay, 14 Kasmda Türkiye saatiyle 15.53te görülmeye balayacak. Eliptik bir yörüngeye sahip Ay, Dünyaya en yakn olduu konumda yeryüzünden 48 bin 280 kilometre uzaklkta oluyor ve bu konuma yerberi ad veriliyor. Dünya ile Ayn en son 1948de bu kadar yaklamt.

NORMAL AY TUTULMASI DEL

Ay tutulmasnn esasen her 6 ayda bir olduunu dile getiren TÜBTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Krbyk unlar söyledi:

Ama bazlar biraz olaanüstülük gösterir. Bu tutulma o açdan önemli. Eer Dünya Günele Ay arasndaysa ve hepsi bir çizgideyse tam tutulma gerçekleir. Ay Dünyann gölgesinde kalr. kincisi Ayn yörüngesi tam dairesel deildir, eliptiktir. Bu nedenle en beri ve öte noktas vardr yörüngesinin. Ayn zamanda en beri, en yakn olduu zamanda bu tutulma Süper Ay olarak biliniyor. Böylece bu iki olay birleince güzel bir tutulma gözlemi var.

WHATSSAPP UYARILARINA DKKAT

BTKnn internet sitesinde yaymlanan açklamada, sosyal medyada, Singapur televizyonuna atfta bulunularak, acil balyla yaynlanan ve bu gece gezegeninin çok yüksek radyasyona maruz kalaca uyarsyla cep telefonlar ve tabletlerin kapatlmas gerektii yönünde mesajlarn yayld belirtilerek, unlar kaydedildi:

Doruluu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanl yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandalarmzn itibar etmemesi ve ihtiyatla yaklamas gerektii deerlendirilmektedir.

Süper Ay Nedir?

Ay, yörüngesinin eliptik olmas nedeniyle Dünyadan sabit bir uzaklkta yer almaz. Ayn Dünyaya olan uzakl her turda yaklak olarak 357,000 km ve 406,000 km arasnda deiir. Ay yeröte ve yerberi olarak adlandrlan bu noktalarda Dünyaya en uzak ve en yakn konumlarnda olur ve Ayn yörünge yaps nedeniyle bu noktalarn yeri her zaman deiir. Bu noktalardan biri Ayn dolunay evresine denk geldii zaman Süper Ay ve Mikro Ay denilen özel durumlar oluur.

Süper Ay, Ay yerberi noktasndayken oluur. Dünyaya olan mesafesinin görece yakn olmasndan dolay, en uzak konumundan alan olarak %14, çap olarak %7 daha büyük görünür. Parlakl ise %30 daha fazladr. Süper Ay aslnda bir astronomi terimi deildir, astrolog Richard Nolle tarafndan 1979da tanmlanm bir astroloji terimidir. Süper Ayn astronomi dilindeki ad Dünya Güne Ay sistemi yerberi-kar konumu (2)dur.

Mikro Ay, Ay yeröte noktasndayken oluur. Dünyaya olan uzak mesafesinden dolay Ay normalde olduundan daha küçük görünür. Astronomi dilindeki ad ise Dünya Güne Ay sistemi yeröte-kar konumu (3)dur. Süper Ay kadar yaygn kullanlan bir terim deildir.

28 Eylülde enberi konumunda olacak olan Ay, Dünyadan yaklak 363434 km uzakta ve 33 görünen açsal büyüklükte olacak.

Ana Sayfaya Git