150 yıldır görülmeyen bitki!

Bingöl Üniversitesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırmada, Türkiye'de 150 yıldır görülemeyen bitki türünün bulunduğu bildirildi.

Haberler 10.10.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversiteden yaplan açklamada, izine 150 yldr rastlanmayan, bu nedenle Türkiyedeki botanikçilerin Kayp Boumcuk olarak adlandrd Micromeria (Boumlu çay) cinsine ait Micromeria cymuligera bitkisinin, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Behçetin yürüttüü, çapakçur Vadisinin Floras (Bingöl) balkl proje çalmalar esnasnda bulunduu belirtildi.

Projenin, Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Program kapsamnda pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PKOM) tarafndan desteklendii ifade edilen açklamada, görülerine yer verilen Prof. Dr. Behçet, Bingöl krsalnda bulduu Kayp Boumcukun yaylnn sadece Türkiyede olduunu aktard.

Söz konusu bitkinin Micromeria, Lamiaceae (Ballbabagiller) familyasna ait bir cins olduunu belirten Behçet, unlar kaydetti:

150 YILDIR GÖRÜLMEYEN BTK

Bu cinsin Türkiyede 8 türünün yayl bilinmektedir. Bu türlerden biri de Pierre Edmond Boissier ve Heinrich Carl Haussknecht tarafndan Türkiyeden (Berit Da-Mara) toplanp 1879 ylnda yaymlanan Micromeria cymuligera Boiss türüdür. Bu tür, yayl sadece Türkiyede (Türkiyeye endemik) olan tek yllk bir bitkidir. Ancak yaklak 150 yldr Türkiyede herhangi bir yerde bulunamad için bu bitkiye botanikçilerimiz Kayp Boumcuk ismini vermilerdir. Kekik türleri ailesinden ve tek yllk olan bu türün slah ve kültüre alnmas konular üzerinde çalmalarn yaplmas gerekir. Avrupal baz bilim adamlar bu bitkiye youn ilgi göstermektedir ve bitki hakknda baz çalmalar yapp yaymlamlardr.

Behçet, söz konusu bitkinin yabanc bilim adamlarnca Türkiyeden alnarak incelendiini aktararak, Kayp Boumcuun 2018 ylnda çapakçur Vadisinde zengin bir popülasyonunu bularak türün Bingölde yayl ile ilgili bir çalmay 2019 ylnda yaymladklarn, bu yl da bu bitkiye ait yine Bingölden fakat farkl bir bölgeden baz numuneler topladklarn bildirdi.

Bu konuda Kalknma ve htisaslama Programnn kendileri için büyük ve önemli bir frsat olduunu, yeni bitkileri ve Bingölün zenginliklerini ortaya koyduklarn belirten Behçet, program destekleyen bata Rektör Prof. Dr. brahim çapak olmak üzere bütün kurum ve kurululara teekkür ettiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git