"16 yılda yaklaşık 5 bin 200 eserin restorasyonunu yaptık"

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 800 yıllık Ulu Cami, restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla yeniden ibadete açıldı

Haberler 16.03.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürlüünce restore edilen tarihi Ulu Cami, yeniden ibadete açld.

Artukoullarndan Yavlak Arslan tarafndan 1184te yapmna balanan ve kardei Artuk Arslan tarafndan 1204te tamamlanan tarihi Ulu Caminde 2015 ylnda balatlan restorasyon çalmas tamamland.

Cuma namaznda ibadete açlan camide hutbe veren l Müftüsü smail çiçek, Yeni Zelandada iki camiye düzenlenen terör saldrsnda ehit olanlara rahmet dileyerek, ehitliin önemine deindi.

Daha sonra dualarla ibadete açlan camide, vatandalar 4 yl aradan sonra tarihi camide namaz klmann mutluluunu yaad.

Vakflar Genel Müdür Yardmcs Ali Hürata, gazetecilere yapt açklamada, Ulu Caminin 2015te restorasyona alndn, 2018de ibadete açlmas gerektiini ancak baz istenmeyen nedenlerden dolay açln 2019a sarktn söyledi.

- Esasl bir restorasyondan geçirdik

Camideki restorasyon çalmalarna deinen Hürata, Kubbede güçlendirme yaptk. Pencereler, stma sistemi, aydnlatma olsun her eyine dokunduk. Esasl bir restorasyondan geçirdik. Günümüz koruma ilkelerinde uygun bir ekilde gerçekletirmitir. Yaklak 8 milyon liraya mal olmutur. Mardinimize, Kzltepemize hayrl olsun. dedi.

Türkiye genelindeki restore edilen eserlerin saysn ve yurt dnda yaplan çalmalar da aktaran Hürata, Mardinde 33 eserin restorasyonunu tamamladklarn bildirdi.

- Yadigar eserleri yalnz brakmayacaz

Hürata, öyle devam etti:

Türkiye genelinde son 16 ylda yaklak 5 bin 200 eserin restorasyonunu yaptk. Yurt dnda da var. 2008 ylnda Vakflar Genel Müdürlüü yeni yasasyla yurt dnda da ecdadn brakt vakf kökeni olan vakf kültür varlklarn ayaa kaldrmasnda restorasyonda çalmalar yürütmeye baladk. Biz bunu ilk 2011de baladk. Saraybosnada, Makedonyada camiler restore ettik. Sava zaman Saraybosna Foça Alaca Camisi yerle bir edilmiti, onu ayaa kaldryoruz. Sanrm 5-6 ay içerisinde bitecek. Yurt dnda 50ye yakn eseri restore edeceiz. Makedonyadan Kbrsa hatta El Baba kadar her yerdeki ecdadmzn eserleri restore edeceiz. nallah bu istikrar devam ettii sürece bu ecdadn brakt yadigar eserleri yalnz brakmayacaz.

lçe Müftüsü Mahsum Taç da Artuklular tarafndan 1200lü yllarda tamamlanan caminin yüzyllardr ayakta olduunu anlatt.

Caminin restorasyondan sonra asl hüviyetini kazandn kaydeden Taç, Allaha ükür bugün cemaatimizin camiyi tklm tklm doldurmas bizleri mutlu etti. ifadelerini kulland.

Açla, Vali Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri eyhmus Dinçel ve Cengiz Demirkaya, Kaymakam Mehmet Yüzer, l Emniyet Müdürü Hasan Onar, l Müftüsü smail çiçek, Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, AK Parti Mardin Büyükehir Belediye Bakan Aday Mehmet Vejdi Kahraman ve AK Parti l Bakan Faruk Klç ve kurum müdürleri ile vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git