165 şiddet yanlısı kocaya, elektronik takip

İçişleri Bakanlığı'nda oluşturulan 'Elektronik İzleme Merkezi'nde, aile mahkemeleri hakimleri tarafından verilen kararlara istinaden şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan 165 şiddet yanlısı koca, kendilerine takılan elektronik kelepçe vasıtasıyla 24 saat takip ediliyor.

Haberler 26.04.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesinde Elektronik zleme Merkezi oluturuldu. Yüz tanma ve parmak iziyle, özel izinle girilebilen merkezde kadna iddet ve ailenin korunmas kararlar dorultusunda takibe alnan yükümlüler 7/24 takip ediliyor. Madur kiiler yanlarnda tad telefon özellii de olan cihaz ile yükümlüler ise ayak bileindeki elektronik kelepçe ve onunla balantl gerektiinde iletiim kurulmasn salayacak bir cihazla sisteme alnyor. Yükümlü, madur kiiye yaklat anda merkezdeki görevliler harekete geçiyor. Önce madur kiiye ulalarak saldrgan kiinin bulunduu yere yakn olduu uyars yaparak, güvenli bir yere geçmesi isteniyor. Hemen ardndan yükümlü aranarak, derhal uzaklamas, madur kadna yaklamamas konusunda uyarlyor. Saldrgan, görevlinin uyarsna ramen madura yaklamaya devam ederse güvenlik güçlerine haber veriliyor ve bulunduu yere ekipler sevk ediliyor. Böylelikle iddet olay gerçeklemeden müdahale ediliyor.

YASAKLI BÖLGEYE GRER GRMEZ UYARILDI

Merkeze giren DHA ekibi, röportaj srasnda Ankarada madur bir kadna uzaklatrma karar bulunan eski einin yaklatn gördü. Hemen devreye giren ekipler, madur kadna, einin bulunduu yere yakn olduu uyarsn yaparak, güvenli bir yere geçmesini istedi. Daha sonra kii aranarak, derhal uzaklamas, madur kadna yaklamamas konusunda uyarda bulundu. Farknda olmadn belirten e, uyarlar dikkate alarak yasakl bölgenin dna çkt. Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Asayi Daire Bakanl Aile çi ve Kadna Kar iddetle Mücadele ube Müdürü Dr. Sibel Özdemir o anlar harita üzerinde anlatt. Özdemir, Ekranda gördüünüz gibi müdahale süreci balatld ve baarl ekilde sonlandrld. Yükümlü kii, madurun yasakl bölgesine girme yönünde bir teebbüste bulundu. Fakat buradaki ekiplerimiz tarafndan kendisi ikaz edilerek bu bölgenin dna çkmas saland dedi.

165 VAKA 7/24 OLARAK BZZAT BURADAN TAKP EDLYOR

Merkez hakknda da bilgi veren Sibel Özdemir, merkezin 25 Ocak 2021 tarihinde faaliyet baladn belirterek öyle konutu:

u an 165 vakamz 7/24 olarak bizzat buradan takip ediliyor. Merkezin kurulu amac, iddet madurlarnn tekrar o yaadklarn yaamamasdr. zleme ilemini, 81 ilden gelen mahkeme kararlarnn ardndan balatyoruz. Mahkemede yükümlünün, iddet maduruna belli bir metreye kadar yaklaamamas yönünde verilen kararlar buradan takip ediliyor. Eer ki yükümlü mahkemede belirtilen mesafeden daha fazla yaklama teebbüsünde bulunursa, buradaki arkadalarmz hem maduru hem de yükümlü ahs uyaryor. Her türlü olasl göze alarak, ihlal hangi ilde gerçekleiyorsa ilgili ilin kolluk birimiyle irtibat kurarak üpheli ahsn bulunduu yerden uzaklamas salanyor. Yükümlü elektronik kelepçeyi çkarma giriiminde bulunulursa da bize bir alarm düüyor. Bundan hemen sonra da tekrar ayn ekilde üpheli kii yapaca olaydan vazgeçilmesi için madur kii de kendisini korumaya almas için uyarlyor.

KADES NDREN SAYISI 2 MLYON 173 BN OLDU

Kadn Acil Destek Uygulamas (KADES) hakknda da son verileri paylaan Özdemir, KADES, 24 Mart 2018 ylnda hizmete girdi. Uygulama bugüne kadar 2 milyon 173 bin kii tarafndan indirildi. Yaklak 118 bin ihbarmz oldu ve bunlarn tamamna müdahale edildi. Kadnlarn bu uygulamay telefonlarna indirmelerini öneriyoruz. ndirdikten sonra tek tula bizlerle irtibat kuracaklardr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git