2017 LYS sonuçları sorgulama sayfası aktif edildi! LYS iptal edilen sorular hangileri

Her sene milyonlarca öğrencinin geleceğinin temelini atmak adına girdiği LYS sınavı, sonuçlarının açıklanması ve tercih rehberi vs. heyecan dolu bekleyiş ile süregelmekte iken LYS 2017 konusunda bilinmeyenler, LYS sınav sonuçları ve tercih rehberi detayları haberimizde.

Haberler 11.07.2017 - 22:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ve ite merakla beklenen 2017 LYS sonuçlar sorgulama sayfas aktif edildi. 2017 LYS Sonucu Sorgula merakla beklenirken ÖSYM resmi sayfasnda buton aktif oldu. Her sene milyonlarca örencinin geleceinin temelini atmak adna girdii LYS snav, sonuçlarnn açklanmas ve tercih rehberi vs. heyecan dolu bekleyi ile süregelmekte iken LYS 2017 konusunda bilinmeyenler, LYS snav sonuçlar ve tercih rehberi detaylar haberimizde.

Üniversitei snavlarna her sene sene ounca hazrlanan kimi örenciler, mükafatlarna ularken, kimileri de aldklar puan dan hiç de honut olmayacaa benziyor. Her sene kademe kademe zorlaan LYS, 2017 LYSde bir hayli zor olduu söylenmekteydi.

2 SORU DEERLENDRLMEYECEK

Üniversite adaylarnn merakla bekledii Lisans Yerletirme Sonuçlar (LYS) saat 21.05te açkland. Adaylar sonuçlarn, T.C. Kimlik Numaralar ve ifreleri ile ÖSYMnin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarndan örenebilir. Sonuç ekranlarnda adaylarn LYS testlerindeki doru ve yanl says, YGS ile LYSdeki puanlar ve baar sralar, Ortaöretim Baar Puan ile yerletirme puanlar ve baar sralar yer alyor. Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezinin (ÖSYM) yapt açklamaya göre, LYS-1 (Matematik) testinde müfredat d olan iki soru deerlendirme d brakld. Yaplan açklamada u ifadelere yer verildi:

LYS PTAL EDLEN SORULAR

LYS-1 Matematik testinin Temel Soru Kitapçndaki 75 ve 76nc sorularn Ortaöretim leri Düzey Matematik (9, 10, 11 ve 12nci snflar) öretim programnn ID.12.7.1.2 numaral Uzayda iki doru; iki düzlem; bir düzlem ve bir dorunun birbirlerine göre durumlarn belirler ve uygulamalar yapar kazanm kapsamnda olduu ancak Ortaöretim leri Düzey Matematik 12nci snf ders kitabnda Uzayda Doru ve Düzlem ünitesinin bu kazanmlar tümüyle kapsamad tespit edildiinden bu iki sorunun deerlendirme d braklmasna karar verilmitir.

ÜNVERSTE TERCHLER NE ZAMAN BALIYOR?

2017 LYS sonuçlar ÖSYM tarafndan açkland. Ald puana göre tercihlerini yapacak adaylar, tercih ilemlerinin ne zaman balayacan aratryor. ÖSYMnin yaymlad takvime göre, üniversite tercihleri 18 Temmuz 2017 tarihinde balayacak.

26 Temmuz 2017 tarihine kadar sürecek olan LYS tercih ilemleri için, adaylara bir de tercih klavuzu sunulacak. Tercih klavuzu, ÖSYM tarafndan tercihlerin baladn belirten ilanla birlikte e zamanl olarak yaynlanacak ve adaylar bu klavuz üzerinden tercihlerini yapabilecekler.

Tercih yapmak için adaylarn ilk olarak ÖSYMnin Aday lemleri Sistemine (AS) giri yapmalar gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaras ve Aday ifresi ile sisteme giri yapacak olan adaylar ardndan tercih yapma ekran üzerinden tercihlerini gerçekletirecekler.

Austos aynda tercih sonuçlarnn açklanmasnn ardndan ÖSYS sonuçlarna göre bir programa kayt hakk kazanan adaylarn kayt ilemleri 14-18 Austos 2017 tarihleri arasnda yaplacak. Elektronik kaytlar ise 11-16 Austos tarihleri arasnda alnacak.

ÜNVERSTE TERCHLER NASIL YAPILIR?

Tercihler, T.C. Kimlik Numaras ve ifre ile ÖSYMnin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yaplacaktr. Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardr. Bunun dnda tercih bildiriminde bulunulamaz.

Adaylar puanlarn ve mezun olduklar okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak kouluyla girmek istedikleri yükseköretim programlarn saptayacaklar, bu programlarn kodlar ve adlar ile bal olduklar üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarn tercih srasna göre yazacaklardr. Adaylarn, yükseköretim programlar arasndan tercih yapmaya balamadan önce, bu Klavuzdaki tablolarn hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarnn bulunduunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3te yer alan ön lisans programlarn, 2017-YGSde ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasnda gösterebileceklerdir.

Tablo 4teki yükseköretim programlarn 2017-YGS/LYSlerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasnda gösterebileceklerdir.

Yukardaki açklamalara göre her adayn, girmek istedii programlar Tablo 3 veya Tablo 4ten bularak tercih srasna koymas gerekir. Tercih sras önemlidir. Tercih yanllklarndan doacak sonuçlarn bütün sorumluluu adaya ait olacaktr.

Tercih alanlarnn tamamnn doldurulmas zorunlu deildir. Örnein, bir aday tercih bildiriminde yalnzca dört program göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremedii takdirde baka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört program yaz abilecektir.

2017- ÖSYS sonuç bilgilerinde her adayn hesaplanan yerletirme puanlarna ilikin baar sralar yer alacaktr.

YERLETRME NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

Yükseköretim programarna örenci alnmasnda, ÖSYM tarafndan yaplan Merkez Yerletirme ile yükseköret im kurumlar tarafndan yaplan Özel Yetenek Snavyla Seçme olmak üzere iki farkl yöntem kullanlr. Merkez yerletirme yöntemi aada açklanmtr. Özel Yetenek Snavyla Seçme yöntemi ise 5. maddede anlatlmaktadr. Merkez Yerletirmede adaylar, yükseköretim programlarna, yerletirme puanlar ile varsa ek puanlar, yükseköretim programlar ile ilgili tercihleri ve bu programlarn kontenjan ve koullar göz önünde tutularak ÖSYMce yerletirilir.

Tablo 6A ve 6B ortaöretimdeki baz alanlar ile ayn alanda olduu kabul edilen ek puanlar ile yerletirilebilecekleri lisans programlarn, Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarndaki alanlarn devam niteliinde olduu kabul edilen ve ek puanlar ile yerletirilebilecekleri ön lisans programlarn göstermektedir.

Tablo 1Ada hangi puan türünde en az kaç YGS/LYS puan alan adaylarn hangi yükseköretim programlarn tercih edebilecekleri ya da yükseköretim programlarna ön kayt yaptrabilecekleri görülmektedir.

YGS puanlarndan 150nin altnda olanlar için yerletirme puan (Y-YGS), LYS puanlarndan 180in altnda olanlar için ilgili Y-LYS puan hesaplanmayacaktr.

Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarm Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin mesleki ve teknik ortaöretim kurumlar mezunlar için ayrlan kontenjanlarna (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnn Tablo 6B.2de belirtilen alan/dallarndan mezun olan adaylar öncelikli olarak yerletirilecektir. Kontenjanlarn bo kalmas durumunda genel lise mezunlar ile mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnn dier alan/dallarndan mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerletirileceklerdir.

Ana Sayfaya Git