24 Nisan'da oruçluyuz

Ramazanda oruç en uzun Sinop, en kısa Hatay'da tutulacak

Haberler 20.04.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnn yaand günlerde ihya edilecek on bir ayn sultan, salk ve ükür ay ramazan, 24 Nisanda balayacak.

On bir ayn sultan ramazann ilk teravih namaz, 23 Nisan Perembe günü klnacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan aynn ilk orucu için 23 Nisan 24 Nisana balayan gece sahura kalklacak.

Ülke genelinde camilere ilikin alnan koronavirüs tedbirleri kapsamnda vatandalar, teravih namaz, mukabele ve itikaf gibi ibadetlerini evlerinde ifa edecek.

Kuran- Kerimde Bin aydan daha hayrl olduu bildirilen Kadir Gecesi, ramazann 27nci gecesine denk gelen 19 Maysta idrak edilecek.

Ramazan aynn ardndan 24 Maysta ise Müslümanlarn büyük sevinçle karlad Ramazan Bayramna girilecek.

Diyanet leri Bakanlnca bu ylki fitre bedeli, 27 Türk liras olarak açkland.

- Kameri ay ba haritalarn 6-7 yllk periyotlar halinde hazrlyoruz

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem, 1978te stanbul Rüyeti Hilal Konferans ve 2016da Uluslararas Kameri Aybalar ve Hicri Takvim Birlii Kongresinde alnan kararlar neticesinde kameri ay ba hesap ve haritalarnn yapldn, bunun için astronomik olarak içtima (toplanma) ve rüyet (görme) olaylarn dikkate aldklarn vurgulad.

Dünya, Ay ve Günein ayn dorultuda bir araya gelmesiyle içtima olaynn yaandn bildiren Ertem, bu anda dünyann neresinden baklrsa baklsn güne nn kuvveti nedeniyle ayn, hilal eklinde görülmesinin mümkün olmadn belirtti.

Ertem, ayn, dünyann etrafnda dönerken 8 derecelik açya ulatnda ilk defa dünyann herhangi bir yerinde hilalin görülmeye baladn belirterek öyle devam etti:

te biz, bu an hesaplyoruz. Bu ilk defa görülme dünyann neresinde oluyor, ona göre kameri ay ba haritalarmz çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduu da olur. Bu sene ramazan 30 gün çekmektedir. Bunu 6-7 yllk periyotlar halinde yapyoruz. Kameri ay balar hesaplandktan sonra dier dini günler belirlenmektedir. Bu kapsamda vakithesaplama.diyanet.gov.tr internet adresinde 2027nin sonuna kadar olan yllk dini günler listeleri bulunuyor.

- lk iftar Hakkaride, son iftar Edirnede

Ümit Ertem, Türkiye genelinde ramazann birinci günü ilk imsakn Idrda saat 03.33te yaplacan, ilk orucun ise saat 18.55te Hakkaride açlacan bildirdi.

Ramazann ilk günü son imsakn zmirde 04.46da balayacan ve son iftarn saat 20.11de Edirnede yaplacan kaydeden Ertem, Buna göre ramazann birinci günü için Sinoplu vatandalar 15 saat 37 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu, Hatay ise 15 saat 7 dakikayla en ksa orucu tutacak. diye konutu.

Ertem, ramazann son günü ise ilk imsakn yine Ardahanda saat 02.46da, son imsakn Mulada saat 04.06da balayacan, ilk iftarn Hakkaride saat 19.21de, son iftarn ise Edirnede saat 20.41de yaplacan belirterek sözlerini öyle tamamlad:

Ramazann son günü Sinopta 16 saat 58 dakika oruç müddetiyle yine en uzun oruç tutulacak. Hatay ise 16 saat 9 dakikayla en ksa orucu tutacak. Dünya üzerinde baktmz zaman ise ramazan aynn ilk günü Gabonun Libreville ehrinde 13 saat 26 dakika, kuzeyde Norveçin Tromso ehrinde ise 17 saat 56 dakika oruç tutulacak.

Ana Sayfaya Git