26 milyon bağımlı!

Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, Türkiye'de uyuşturucu, alkol, sanal kumar ve teknoloji bağımlılarının sayısının 9 milyonu bulduğunu, buna sigara da eklendiğinde sayının 26 milyona ulaştığını söyledi.

Haberler 07.01.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede baml saysnn hzla arttna ve bu konuda yeterli çalma yaplmadna dikkat çeken Temiz Toplum Dernei Genel Bakan Bilal Ay, bamllk, bamllk çeitleri ve Türkiyedeki baml saysna ilikin yazl açklamada bulundu.

Bamlln kiinin bedensel, ruhsal ve toplumsal yaamn olumsuz etkileyen, anlk ve sahte haz salayan bir durum olduunu söyleyen Ay, Bamllk, bir beyin hastaldr. Nüksedicidir. Psikiyatrik bir sendromdur. Korunmak için geni bir halk sal çalmas gerekir. Daha büyük admlara ihtiyacmz var. dedi.

TÜRKYEDE 26 MLYON BAIMLI VAR

Bamlln kiilerin olduu kadar toplumun da bir sorunu olduunu ifade eden Bakan Ay, Baml sadece kendisine deil ailesine ve çevresine de zarar verebiliyor. Sadece üzüntü, kayg gibi durumlar düünmeyin. Bamllk bamll, bamllk suçu tetikliyor. Bugün, Türkiyede pek çok sahada 26 milyon civarnda baml var. Hem kendi saha çalmalarmz hem de yaplan çeitli aratrmalardan gördük ki ülkemizde, 2 milyon uyuturucu, 3 milyon teknoloji, 2 milyon sanal kumar, 2 milyon alkol bamls var. Buna 17 milyon sigaray da eklediimizde say 26 milyonu buluyor. Tabii ki bunun içinde mükerrer yani birden fazla bamlln tek kiide görüldüü durumlarda var. Örnein, uyuturucu kullananlarn yüzde 57si ayn zamanda alkol de kullanyor. Özetle her ailede bir baml var desek, abartl bir tespitte bulunmu olmayz dedi.

ALELERN BRLKTE GEçRD ZAMANIN YÜZDE 60I TELEVZYON BAINDA

Dizi ve televizyon bamllnn salk yönünden de insanlara zarar verdiini belirten Ay, Belki, bilimsel olarak tam bir bamllk tanm kapsamna girmiyor ama asla masum olmayan bir ans oyunlar meselesi var. Bu oyunu oynayanlarn says 15 milyonu buluyor. Yine dizi ve televizyon bamll da bu çerçevede zikredilebilir. Sezon sezon dizi izlemek, tüm günü televizyon karsnda geçirmek, hafife alnmayacak hadiselerdir. Dizi ve televizyon bamll yetikinlerle analitik düünceye zarar verirken çocuklarda ise beyin geliimine ciddi zararlar verebilir. Ailelerin birlikte geçirdii zamann yüzde 60 televizyon banda. Örenciler senede bin saat derse girerken, bin 500 saat televizyon ve bilgisayar banda zaman geçiriyor. Baka bir örnek daha vereyim. Hepimizin bildii, dizi film yayn yapan bir dijital platform dünya internet trafiinin yüzde 15ini oluturuyor. diye konutu.

Dünya Salk Örgütü online oyun bamlln hastalk olarak kabul ediyor

Ay, 2018 yl için 30 milyon olan Türkiyedeki oyuncu says 2019da 32 milyona çkm durumda. Sektörün büyüklüü 5 milyar liray ayor. Bu oyunlarn öncelikle, sokaklarda, evlerde oynadmz klasik oyunlar gibi faydal olmadn ifade etmek gerekiyor. Hemen ardndan, intihara sürükleyen oyunlarn varl da aikr. Bunlarn yan sra ister çocuklarda ister erikinlerde salk ve sosyal sorunlara yol açtn uzmanlar belirtiyor. Dünya Salk Örgütü de online oyun bamlln resmen bir hastalk olarak kabul ediyor. eklinde konutu.

Bamllktan kurtulmak için toplumsal bilinç oluturulmal

Her bamllkla ilgili salkl istatistiklere erimenin mümkün olmadn hatrlatan Ay, Bamllk sorununun bir tek kii bile yaasn istemiyoruz. Ancak, bamllk tablosunun geneline baktmzda 26 milyon rakamnn gerçekçi olduu ve yukarlara çkabilmesinin de mümkün olduunu görebiliyoruz. Bamllklarla devlet, STKlar, öretmenler ve aileler birlikte bir mücadele ortaya koymak durumundayz. Tüm bamllklardan korunmak, önleyici tedbirleri almak, gerekli toplumsal bilinci oluturmak durumundayz. Gözlerimizi kapattmzda tehlike geçmeyecek. Harekete geçmek zorundayz. ifadelerini kulland.

Bamllar dlanmadan tedaviye yönlendirilmeli

Bamllklarn tedavi edilebildiini söyleyen Ay, Bamllklardan kurtulmak elbette ki mümkün. Asla umutsuz olamayz. Bununla birlikte, kimi bamllklar da önemsiz göremeyiz. Mutlaka uzmanlardan yardm almal, bu ii ciddiye almalyz. Bamlln bir hastalk olduunu asla unutmadan baml kiileri dlamamalyz. Onlar tedavi noktasnda yüreklendirmeliyiz. dedi.

Ana Sayfaya Git