3. doz aşılama!

Beş soruda 50 yaş üstü kişiler ve sağlık çalışanlarının "üçüncü doz" aşılama süreci

Haberler 02.07.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antikor seviyesinin artrlmas ve vücudun Kovid-19a kar yeniden direnç kazanmas amacyla önerilen üçüncü doz alar, Türkiyede bugünden itibaren 50 ya ve üzeri vatandalar ile salk çalanlar için uygulanmaya balayacak

- Bu grupta yer alan kiilerin üçüncü doz a randevular, iki doz ann yaplmasnn üzerinden 3 ay geçtikten sonra açlacak

- Salk Bakanl, bu gruplarn ardndan üçüncü doz ay dier ya gruplaryla devam ettirmeyi planlyor

- Vatandalar ve salk çalanlar ilk iki dozda hangi ay yaptrm olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri ay olabilecek

- Üçüncü doz asna ilikin durumunu e-Nabz hesabndan veya 2023e SMS göndererek örenebilecek vatandalar, a uygulamas için MHRS, e-Nabz veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek

Salk Bakanlnca Kovid-19a kar toplumsal bakln salanmas amacyla yürütülen alama çalmalarnda bugünden itibaren iki doz asn olmu 50 ya ve üzeri vatandalar ile salk çalanlarnn üçüncü doz alar yaplacak.

Türkiyede salgnla mücadele kapsamnda toplumsal bakln salanabilmesi için ilk olarak çinden 30 Aralk 2020de getirilen Sinovac firmasnn ürettii CoronaVac alarnn birinci dozu, 14 Ocakta salk çalanlarna uygulanmt. Hemen ardndan peyderpey 90 yatan itibaren balayarak vatandalarn alamasna geçilmiti. 11 ubatta ise CoronaVac asnn ikinci doz uygulamas balamt.

Salk Bakanl, Koronavirüs Bilim Kurulunun yapt deerlendirme sonucunda, iki doz a olmu 50 ya ve üzeri vatandalar ile salk çalanlar için bugünden itibaren üçüncü doz a randevularnn açlmasna karar verdi.

Hatrlatma dozu olarak da adlandrlan üçüncü doz a uygulamasyla ilgili merak edilenleri 5 maddede derlendi..

1- Üçüncü doz a neden gerekli?

Alarda belirli bir süre sonra azalan antikor orann yeniden artrmak ve eski seviyesine ulatrmak için hatrlatma, pekitirme ya da rapel dozu olarak adlandrlan alar vuruluyor.

Kovid-19a kar da antikorun tam oluabilmesi için belirli aralklarla 2 doz a vurulurken ann oluturduu antikorun 6 ay sonra etkisini azaltmas nedeniyle hatrlatma olarak üçüncü doz öneriliyor. Böylelikle antikor seviyesi yeniden artaca için vücudun koronavirüse kar yeniden direnç kazanaca belirtiliyor.

2- Alama süreci nasl ilerleyecek?

Üçüncü doz alama öncelikle iki doz asn olmu salk çalanlar ve 50 ya üstü vatandalar için balayacak. Bu kapsamda huzurevlerinde kalan yal vatandalarn da alamas yaplacak.

Edinilen bilgiye göre, bu grupta yer alan kiilerin üçüncü doz a randevular, iki doz ann yaplmasnn üzerinden 3 ay geçtikten sonra açlacak. CoronaVac veya BioNTech asn olanlar için bu sürede bir deiiklik söz konusu olmayacak.

Salk Bakanl bu gruplarn ardndan üçüncü doz ay dier ya gruplaryla devam ettirmeyi planlyor.

3- Üçüncü doz hangi ayla yaplacak?

Üçüncü doz ann hangi a türü ile olacana yönelik herhangi bir kstlama ya da öncelik getirilmedi.

Bu kapsamda vatandalar ve salk çalanlar ilk iki dozda hangi ay yaptrm olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri ay olabilecekler.

4- Nasl randevu alnacak?

Vatandalar, üçüncü doz asna ilikin durumunu yine e-Nabz hesabndan veya 2023e ksa mesaj (SMS) göndererek örenebilecek.

A uygulamas için vatandalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabz hesab veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek ve tarihi geldiinde randevu ald salk kuruluuna gidecek.

5- Kovid-19 geçirenlerin hatrlatma dozlar ne zaman yaplacak?

Öte yandan Koronavirüs Bilim Kurulunun dünkü toplantsnda Kovid-19u geçirenlerin ne zaman a olacaklar konusuna ilikin yaplan deerlendirme sonucunda hastaln üzerinden 6 ay geçtikten sonra a hakk tanmlanmas uygulamasnda deiiklie gidildi.

Buna göre, hastal geçirmi olan vatandalar hatrlatma dozu olarak ay hastaln üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecek. Bu uygulamann da mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuu önemli ölçüde artraca belirtiliyor.

Ayrca BioNTech asnn ilk dozunu olan vatandalar, ikinci dozlarn 4 hafta sonra olacak ekilde randevu alabilecek.

Ana Sayfaya Git