3 inaktif aşı adayımız var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu an 3 inaktif aşı adayımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) insan deneyleri için izin müracaatı yapmış ve insan deneylerine başlayabilecek safhaya gelmiştir." ifadesini kullandı.

Haberler 07.01.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koca, sosyal medya hesabndan yapt açklamada, yerli alarn geldii son durumu deerlendirmek üzere Bakanlkta bir toplant daha gerçekletirildiini belirtti. Toplantya proje sahibi hocalar, TTCK Bakan Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye Salk Enstitüleri (TÜSEB) Bakan Prof. Dr. Erhan Akdoan, TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal ve Bakanlk görevlilerinin katldn aktaran Koca, toplantda a çalmalarnn tüm bileenlerini bir araya getirerek ve mevcut durum deerlendirmesi yaparak gelecee yönelik stratejilerin ele alndn ifade etti.

17 FARKLI AI çALIMASI

Bakan Koca, Türkiyede gelitirme süreci devam eden 17 farkl a aday bulunduuna iaret ederek u bilgileri paylat:

nsan deneyleri safhasnda olan inaktif a adaymz Faz II insan deneylerine balamak üzeredir. Bu a adaymz için nisan aynda Faz III insan deneyleri safhasna gelerek yaygn kullanmna yönelik hazrlklar devam etmektedir. Bunun yan sra 3 inaktif a aday Faz I insan deneyleri aamasndadr. TTCK, insan deneyleri öncesi yaplan çalmalar inceleyerek insan deneyleri için izin vermektedir. u an 3 inaktif a adaymz TTCKye insan deneyleri için izin müracaat yapm ve insan deneylerine balayabilecek safhaya gelmitir.

Üç NAKTF AI ADAYIMIZ

ki adenovirüs temelli a adaynn da klinik öncesi aamalar tamamladna ve TTCKya müracaatn yaptna dikkati çeken Bakan Koca, Dünyada da bir ilk olma özellii olan Virüs Benzeri Parçack (VLP) a adaymz da aratrma ürününü elde etme aamasna gelmi ve yaknda insan deneyleri için izne müracaat edecek aamaya gelmitir. Dier a adaylarmz ise klinik aama öncesi çeitli safhalardadr. bilgisini verdi.

BLMSEL KAPASTEMZ

Türkiyede a üretimini gerçekletirebilecek tüm tesislerin incelemelerinin yapldn ve iyi üretim uygulamalar (GMP) sertifikasyonu ilemlerinin tamamlandn bildiren Koca, unlar kaydetti:

Kurumlarmz a adaylarmzn hzla hayata geçmesi için var gücüyle çalmaya devam etmektedir. Ülkemizin bilimsel kapasitesi tüm a türleri için aratrma ve gelitirme faaliyetleri yürütebilecek yetkinliktedir. Ülkemizin klinik aratrma tecrübesi a adaylarmz insan deneyleri safhasnda deerlendirebilecek seviyededir. Ülkemizin bilimsel ve teknik altyaps, bilim insanlarmzn azim ve gayretinin bize en iyi alar kazandracana inanyorum. Kamu tüm kaynaklar ile a adaylarmz yaygn kullanlr hale getirmek için seferber edilmitir.

Ana Sayfaya Git