3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, gazeteciliğin işsizliğin en yüksek oranda rastlandığı mesleklerden biri olduğunu belirterek, "Esnek mesaiyle, ücretlendirmede cinsiyet eşitsizliğiyle ve işsizlik tehdidiyle karşılaşan genç gazeteciler mesleklerini yapabilmek için büyük fedakarlıklar gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Haberler 03.05.2020 - 23:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gökçen, 3 Mays Dünya Basn Özgürlüü Günü dolaysyla yaymlad mesajnda, Türkiyenin, basn özgürlüünde 180 ülke arasnda 154üncü srada olduunu belirtti.

Ekranlarda her gün iddete tevik eden görüntülerin yaynlanmasnda herhangi bir sorun görülmediini savunan Gökçen, eletirel düünce açklamalar ve gerçekleri ortaya çkaran haberlere ar bir bask ve sansür uygulandn, gazetecilerin kumpas davalaryla cezaevlerinde tutulduunu, yerel basnn bitirilmeye çalldn ileri sürdü.

Gökçen, özgür basna özlem duyulduunu vurgulayarak, Gazetecilik isizliin en yüksek oranda rastland mesleklerden biri. Basnn sansürle ve Basn lan Kurumunun maddi basklaryla susturulmaya çalld bu dönemde özellikle genç gazetecilerin yetiebilecei bir ortam özellikle yok ediliyor. Esnek mesaiyle, ücretlendirmede cinsiyet eitsizliiyle ve isizlik tehdidiyle karlaan genç gazeteciler mesleklerini yapabilmek için büyük fedakarlklar gösteriyor. ifadelerini kulland.

Basn özgürlüünün önemine iaret eden Gökçen, basnn özgür olmasyla halkn haber alabilmesinin, her tür iktidar denetleyebilmesinin, hakikatin ortaya çkmasnn salandn kaydetti.

- CHPli Açkel: Medya özgürlüü sralamalarnda sonuncuyuz

CHP Genel Bakan Yardmcs Fethi Açkel de mesajnda, AK Parti iktidar döneminde Türkiyenin bütün özgürlük alanlarnda olduu gibi basn özgürlüü alannda da gerilediini ve bu gerilemenin bütün evrensel deerlendirmelerde görüldüünü öne sürdü.

Türkiyenin, OECD ülkeleri içerisinde medya özgürlüü ve medya çoulculuu sralamalarnda da sonuncu ülke olduunu savunan Açkel, unlar kaydetti:

Gazetecilerin basn kart alabilmesi ya da kartlarnn iptal edilebilmesi, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile kurulan letiim Bakanl üzerinden dorudan sarayn kontrolüne brakld. Gazeteci meslek örgütlerinin bu sürecin dnda tutulmas ve kat akreditasyon uygulamalar basn özgürlüü önünde engel tekil ediyor.

Açkel, her 5 vatandatan 3ünün Türkiyede basn özgürlüünün olmadn düündüünü ileri sürerek, Türkiyenin haberlere güvenmeme açsndan da dünyada ikinci srada bulunduunu belirtti.

Türkiyede basn özgürlüü alanndaki sorunlarn genel anlamda yaanan demokrasi krizinin bir parças olduunu aktaran Açkel, CHPnin basn özgürlüünü vatandalarn bilgi edinme hakk ve düünce özgürlüü ile birlikte ele aldn kaydetti.

Açkel, CHP iktidarnda bu iki temel insan hakkndan vatandalarn yararlanmasnn önündeki engellerin kaldrlacan, medyann bir temsil ve denetim aktörü ilevi görmesinin salanacan vurgulad.

Ana Sayfaya Git