3 şoförle yola çıkış!

5 kişinin öldüğü otobüs kazasının ardından denetimler sıklaştırılırken, büyükşehirlere 24 saate varan yolculukların yapıldığı Diyarbakır'da, otobüsler 3 şoförle yola çıkıyor.

Haberler 13.08.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirleraras yolcu tamacl yapan otobüslerde denetimler sklatrld. stanbulda 5 kiinin ölümüne neden olan otobüs kazasnn ardndan Diyarbakrdan Türkiyenin birçok iline yolcu tayan otobüsler ve sürücüler ilgili denetimlerde art oldu. Diyarbakrdan stanbul gibi uzak mesafeye yolcu tanan otobüsler 3 oförle yola çkyor. Denetimler kapsamnda sürat veya kat edilen mesafe gibi bilgileri kaydetmek üzere bata otobüsler ve kamyonlar olmak üzere baz tatlara monte edilen takograf, inceleniyor. Ayrca, Diyarbakr ehirleraras Otobüs Terminalinde evraklar eksik ve koronavirüs tedbirlerine uyulmayan otobüslerin çk yapmasna izin verilmiyor. Son dönemde üretilen takograf cihazlarnda hile yapma orann mümkün olmadn belirten firma yetkilileri ve oförler, bakasnn kartn takografa takp, otobüs kullanmann da cezasnn ar olmas nedeniyle kimsenin o riski göze alamayacan belirterek, kazalarn en büyük nedeninin uykusuzluk olduunu söyledi.

DENETM MEKANZMA OTOBÜSÜN VARACAI YERE KADAR DEVAM EDYOR

Bir seyahat firmasnn Otogar ube Müdürü Necmettin Geyik, en uzun seferlerinin 21 saatle stanbula yapldn belirterek, bu otobüslerde 3 oförün görev aldn söyledi. Geyik, Her bir araçta 3 oförümüz mevcut. Bunlar zaten uluslararas yönetmelikler gereince her 4,5 saatte bir dinlenerek dier arkadana devrediyor. 2 sefer üst üste yapan arkadamz evde dinlenmeye çekiliyor. Sonra dinlenmi bir ekilde tekrar yola çkyor. Yaklak 27 otobüsümüz var. Her araca ortalama 3er oför, 2er de kaptan yardmcs olarak görevlendirme yapyoruz. Yorgun bir ekilde yola çkarmamaya özen gösteriyoruz. Bu ekilde olunca da kaza oranlar hemen hemen sfra düüyor. Zaten büyük araçlarda kazalarn sebebi yorgunluk ve dikkatsizliktir. En büyük etkenler bunlar. Biz elimizden geldiince bunlarn önünü kesmeye çalyoruz.

Fazla içi istihdam ederek hem yolcularmzn güvenliini hem de firmamzn itibarn korumaya çalyoruz. Denetim mekanizmas, otobüs varaca yere kadar devam ediyor. Araçlarda bulunan takograf cihaz hangi araç kaptannn kaç saat, kaç dakika, kaç saniye araç kullandn gösteriyor. Orada kaybolma riski yok. Ona göre bütün otogarlarda çklar yaplyor. Herhangi bir sknt varsa uyarlar geliyor zaten. Takografta hile yapma mümkün deil. Zaten ylda bir kalibrasyona gidiyor. 2017 ylndan bu yana elektronik takograflara geçildi. O yüzden takograflarda oynama ans yok. Bakasnn kartn alp, kullanma riskini de kimse göze almaz. Bunun kazas var, belas var. Takografla oynamann 10 bin TLye yakn cezas var ve oför onu da kendi cebinden ödeyecei için kimse o riski göze almaz dedi.

OFÖR SAYISI YOLUN KLOMETRESNE GÖRE DEYOR

25 yldr otobüs oförlüü yapan Faik Tokur (55), düzenli çalld takdirde ilerinin yorucu olmadn ifade ederek, Dönüümlü olarak 3 kaptan çalrsa, ayda 10 gün istirahat ve 20 gün çalmayla yorucu olmuyor. Sürekli 2 kaptan çalrsa o sknt oluyor. oför says, yolun kilometresine bal olarak deiiyor. u anda biz stanbula gidiyoruz. stanbul, 1500 kilometre mesafede ve her 4,5 saatte bir istirahat olduu için takografa göre ehliyette yetmiyor. O yüzden 3 oför art. Denetlemeler de çok sk. Hata istemez. Yolcu tayoruz neticede. nsanlarn hepsi oför olmu. Kurallar biliyorlar, hatay kabul etmezler. Buradan çk yaparken bütün evraklar eksiksiz ve onaylandktan sonra çkyoruz. Gaziantepe giderken orada tekrardan kontrol ediliyor. Ankarada ve stanbulda da ayn ekilde oluyor. Yani her 4 saatte bir trafik bizi denetliyor. Yolcu otobüsleri ayr bir kategoriye konuluyor. çünkü otobüs yolcu tayor diye konutu.

TAKOGRAFLARDA HLE YAPMA ANSI YOK

Takograflarda hile yapma ansnn olmadn vurgulayan Tokur, unlar söyledi:

Eski takograflar düme taklrd, geri alnrd veya durdurulurdu. Bu yeni cihazlarda öyle bir durum yok. Bakasnn kartn kullanma imkan da olmaz. Kullansa bile denetimci arkadalar bulur. Özellikle kamyon oförleri gece uykusuz yola çkmasnlar. çünkü bizim gözümüz hep onlarda. Önümüzü kesebilir, yandan gelebilirler. Uykusuz çok hata yaparlar. çünkü tek kiidirler. Arkasnda yolcu da yok ki ikaz etsin.

OTOBÜSE BNDMDE TEDRGN OLUYORUM

stanbula yolculuk yapan Veli Aras, ise, oförün kurallara uymadn gördüümüzde uyarmak zorundayz. Son yaanlan hadisede 5 kii öldü. Bu çok üzücü bir durum. Herkesin biraz daha dikkatli olmasn istiyorum dedi.

Ana Sayfaya Git