İhlaller arttı mı?

İHD, TİHV, Tabip Odası, Baro ve Hak İnisiyatifi Güneydoğu illerinde "hak ihlallerinin" arttığını iddia ederken, O.Hal'ın baskı aracı olarak kullanıldığını öne sürdü.

Haberler 27.06.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda nsan Haklar Dernei (HD) ubesi, Türkiye nsan haklar Vakf (THV) Temsilcilii, Tabip Odas, Baro ve Hak nisiyatifi Dernei Temsilcilii 26 Haziran, BM kence Görenlerle Dayanma Günü kapsamnda ortak bir açklama yaparken, Güneydou bölgesinde hak ihlallerinin arttn öne sürdü.

OHAL BASKI ARACI HALNE GETRLD

THV adna Elif Turann okuduu ortak basn bildirisinde, OHALin gerekçesi olarak darbe teebbüsünde bulunanlar ile mücadele etmek ifade edilmesine karn, bugün gelinen noktada çkarlan KHKlar ile yurttalar haklara sahip olma hakkndan mahrum braklm, yani yurtta olma hakkndan yoksun klnmtr. OHAL tüm toplum üzerinden ar bir bask arac haline gelmitir iddiasna yer verildi.

GÖZALTINA KAYBETME VAKALARI ARTTI

Turan, HDnin 30 Mays 2017 tarihinde açklad verilere göre çou Ankarada olmak üzere 11 zorla kaçrma ve kaybetme vakas yaanmtr. Bu kiilerden 4ü daha sonra serbest braklm, bu kiilerden biri intihar etmitir. 2018 ylnda da bir zorla kaçrarak kaybetme vakas daha yaanmtr. Halen 8 kiinin akbeti bilinmemektedir. Bu vakalarn tamam BM zorla kaybetmelerle ilgili çalma grubuna iletilmitir eklinde iddialarda bulundu.

RESM OLMAYAN GÖZALTI YERLER VAR

Turann ardndan söz alan Avukat Gulan Kaleli, resmi olmayan gözalt yerlerinin bulunduunu ileri sürdü. Kaleli, unlar söyledi: Birlemi Milletlerin özel raportörü 2017 ylnda çok iyi bir karar verdi. Resmi olmayan gözalt yerlerindeki muamelenin bir ikence olduunun altn çizdi. Bölgede resmi gözalt yerlerindeki ikenceler zaten ayyuka çkmt. Ama resmi olmayan gözalt yerlerindeki ikence vakalarna ulamamz çok zor oluyordu. Resmi olmayan gözalt yerlerindeki uygulamalar Kötü muamele olarak tanmlanrken, bu karardan sonra artk haksz yakalamalarn ardndan resmi olmayan gözalt yerlerinde yaplan uygulamalar kence olarak tanmlanyor.

Özellikle ifadelerde, kiilerin yakalandktan sonra duvara yüzlerinin döndürülerek arama yaplmas, darp edilmesi, akrep içerisine alnarak ikence edilmesine ilikin muamelelere rastladk. Bu muamelelin koulsuz bir ekilde ikence olduunu buradan tekrar ediyoruz. Bu nedenle bölgede ve özellikle Diyarbakrda ki tüm kurum ve kurululardaki avukat arkadalarmza çarmzdr. Alm olduklar dosyalarda, rastlam olduklar ikence vakalarn bize ulatrsnlar. Biz bu ikence vakalarna kar suç duyurusunda bulunabilecek, hukuki destek sunabilecek durumdayz.

Ana Sayfaya Git