5 yılda bin 285 kadın öldürüldü

DİYARBAKIR Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nce, Türkiye'de, son 5 yılda 1285 kadın cinayeti işlendiği açıklandı. Bu yılın ilk 10 ayında, 240 kadınla kız çocuğunun erkekler tarafından öldürüldüğü, 77 kadına tecavüz edildiği, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ve 388 kadına şiddet uyguladığı belirtildi.

Haberler 25.11.2017 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Danma ve Uygulama Merkezi tarafndan 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Mücadele ve Uluslararas Dayanma Günü dolaysyla basn açklamas yapld. Diyarbakr Barosunun adli yardm binasnda, merkezin açklamasn okuyan avukat Zeynep Ik, Türkiyede kadna yönelik iddeti asayi sorunu olarak ele alan yaklam ve uygulamayla sorunun devam ettirildiini savundu. Ik, Türkiyede, hala her gün kadnlar, öldürülmektedir. Yasal düzenlemeler, deimekte; ancak iddet, hz kesmeden artmaktadr. Baba, koca, erkek arkada, patron iddetinden kaçan kadn, yargya snmak istemekte; ancak yargnn iddetiyle de kar karya kalmaktadr dedi. Sivil aratrmaclarn verilerine göre, bu yln ilk 10 aynda, erkeklerin 240 kadn ile kz çocuunu öldürdüünü kaydeden avukat Ik, unlar söyledi:

DDETE URAYAN KADIN

Erkeklerin 77 kadna tecavüz ettii, 286 kz çocuuna cinsel istismarda bulunduu, 338 kadna iddet uygulad korkunç bir tablo ile kar karya kalmaktayz. Son 5 yla baktmzda 2012 ylnda 141, 2013 ylnda 287, 2014 ylnda 292, 2016 ylnda 278, 2017 ylnda da 287 kadn öldürülmütür. Kadn katliamlarnn bir dier sonucu ise sahipsiz kalan bebek ve küçük yataki çocuklarn çou zaman yurtlarda hatta sokaklarda yaamak zorunda kalmalardr. Sistem, bir kadn veya bir çocuk ahnda tüm toplumun geleceine darbe vurmaktadr. iddet olumadan önce önlemeye yönelik etkili projeler gelitirilmelidir. Cinsel iddet madurlar, hizmetin dorudan kadna sunulduu merkezler olmadndan pek çok kap dolamak zorunda kalmaktadr. Cinsel saldr madurlarnn suç saylan eylem sonucu gebeliklerine istek ve taleplerine ramen son verilmemesi ise baka bir iddet biçimi olarak kadnlarn karsna çkmaktadr. Henüz çocuk yataki cinsel iddet madurlar, soruturma ve yarglama srasnda adeta yarglanmakta olup, uranlan zarar yasa uygulayclarn hatal yaklamlar nedeniyle daha da artmakta ve çocukta telafi edilmeyecek yeni zararlarn olumasna yol açmaktadr.

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Danma ve Uygulama Merkezinin kadna yönelik iddet dosyalarna katlma taleplerinin mahkemelerce reddedildiini dile getiren Ik, Bu ekilde de hayattayken savunmasz braklan kadn, katledildikten sonra da savunmasz braklmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git