50 derecede çobanlık!

Siverek ilçesinde yaz aylarında 50 dereceyi bulan sıcağın altında çalışan çobanlar, hayvanlarını otlatmak için Şanlıurfa-Diyarbakır yolundan geçmek zorunda kalıyor. Her gün iki defa yoldan geçen hayvanlar ve çobanlar, ölümle burun buruna geliyor.

Haberler 15.08.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesine bal Alck mezrasnda yaklak 50 derece scak havann altnda koyun otlatan çobanlar zor artlarda çalyor. Sabah saat 04.00da hayvanlarn ahrdan çkaran çobanlar bir süre toprak yoldan ilerledikten sonra anlurfa-Diyarbakr yoluna gelerek hzla seyreden araçlarn arasndan hayvanlarn karya geçirmeye çalyor. Zaman zaman hayvanlaryla birlikte ölüm ile burun buruna gelen çobanlar, köy yolunun asfaltlanmasn ve Diyarbakr-anlurfa yolunun Alck mezras kesiminde de koyunlarnn daha rahat karya geçirilmesi için alt geçit yaplmasn istiyor.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ YOL

Bölgede 11 yldr çobanlk yapan Emrah Da havann ar scak olduunu ifade ederek, Su ihtiyaçlarmz gideremiyoruz. Evden getirdiimiz buzlu sular ksa sürede snyor ve içilemez hale geliyor. Yaklak 50 derecenin altnda çobanlk yapyoruz. En büyük sorunumuz ise yol sorunu. Araba çarpyor ve birçok koyunumuz telef oluyor. Devlet büyüklerinden köyümüze yol ve yeralt geçidi istiyoruz eklinde konutu.

HAYVANLARIMA çOBAN, KENDME ÖRETMENLK YAPIYORUM

Sabah erken saatlerinde koyunlar ahrdan çkardklarn ve meraya getirdiklerini ifade eden Ahmet Da ise Hayvanlar otlatyoruz. Ayn zamanda Açk Öretim Fakültesi okumaktaym. Hayvanlarma çoban, kendime öretmenlik yapyorum. Yaklak 50 derece scakln altnda koyunlar otlatyoruz. Tabiki çok scak olduu için fazla dayanamyoruz. Scaktan korunmak için talardan gölgelik yapyoruz. Su ihtiyacmz da çok büyük bir sorun. Evden getirdiimiz buz dolu ieler bile 2 saate eriyip smscak bir suya dönüüyor dedi.

ÖLÜM LE BURUN BURUNA KARIYA GEçYORLAR

Köy yollarnn henüz yaplmadn söyleyen Ahmet Da, K aylarnda çamurla mücadele ediyoruz. Araçlarmz bazen çamura saplanyor ilerleyemiyor. Devlet büyüklerimizden, Cumhurbakanmzdan ricamz yolumuzun yaplmasn istiyoruz. Geçmi yllarda birçok hayvanmz telef oldu. Diyarbakr - anlurfa karayolunda koyunlar kardan karya geçirirken birçok hayvanmz bu yolda telef oldu. Koyunlar karya geçirdiimiz ksmda bir alt geçit yaplmasn istiyoruz. Devlet büyüklerimizden, Cumhurbakanmzdan ricamzdr. Burada yolumuzu yapsnlar ve anlurfa - Diyarbakr yolunda bize bir alt geçit yapsnlar. Alt geçit yaplnca koyunlarmz bir sknt olmadan karya geçirebileceiz. çobanlk yaptm süre zarfnda bine yakn hayvan bu yollarda telef olmutur diye konutu.

Ana Sayfaya Git