6 sivili şehit etmişlerdi

Diyarbakır'da 6 sivilin şehit düştüğü terör saldırısının sanıkları için istenen cezalar belli oldu

Haberler 18.11.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesindeki tarihi On Gözlü Köprü yaknnda 4 yl önce çevik kuvvet polislerini tayan aracn geçii srasnda PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen, 5i ayn aileden 6 sivilin ehit dütüü, 17 kiinin yaraland saldrya ilikin biri tutuklu 2 sank hakknda 7er kez arlatrlm müebbet ile çeitli suçlardan 279 yldan 556 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, tutuklu Mehmet Eliaçk ve tutuksuz sank Cihan A. hakknda hazrlanan iddianame 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, terör örgütü PKK/KCKnn kuruluu, yaplanmas ve gerçekletirdii saldrlar hakknda detayl bilgiye yer verilerek, 10 Austos 2016daki terör saldrsnn sahte plakal ve çalnt araçla gerçekletirildii belirtildi.

Saldrda 6 sivilin ehit olduu, 9u polis memuru 17 kiinin yaraland ifade edilen iddianamede, patlamann meydana geldii bölgede yaklak 50 santimetre derinliinde çukur olutuu ve elektrik direinin ykld kaydedildi.

ddianamede, olay yeri kriminal inceleme raporuna ilikin u ifadeler yer ald:

Olay yerinde elde edilen maddeler üzerinde yaplan kimyasal incelemede olaya karan patlaycda RDX, TNT, pikrik asit, amonyum nitrat ve mazot maddeleri tespit edilmitir. Aracn bombann nakliyesi, parça tesiri ve kamuflaj malzemesi amacyla, plastik bidonlarn ve tüplerin ise d kap ve parça tesiri oluturmak amacyla kullanld, söz konusu patlayc maddenin canllar üzerinde öldürücü ve yaralayc, canszlar üzerinde yakc, ykc ve tahrip edici özelliklere sahip olduu belirlenmitir.

ddianamede, söz konusu terör saldrsnda yaknlarn kaybeden, yaralanan ve mallar zarar gören 25 madur mütekinin, sanklardan ikayetçi olduu belirtildi.

YARALANAN POLS çEVREDEK VATANDALAR HASTANEYE GÖTÜRMÜ

Saldrda yaralanan polis memuru H.K. ifadesinde, unlar kaydetti:

l Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet ube Müdürlüünde geçici görevle çalyordum. Olay günü görev yerine giderken On Gözlü köprü civarna geldiimizde patlama oldu. oför hemen araçtan indi. Ben ise inmek istedim ancak bacaklarm hissetmiyordum. çevredeki vatandalar beni kucaklayarak bir araca alp, hastaneye götürdü. Olayn faillerinden ikayetçiyim.

Polis memuru M.B. ise saldrda ar yaralandn, büyük ölçüde hafza kayb yaadn belirterek, sanklardan ikayetçi oldu.

SALDIRIDAN ÖNCE KEF YAPTILAR

ddianamede, 5 tann sank Eliaçk ile ilgili, Sur ilçesinde meydana gelen çukur ve barikat saldrlarna bizzat katld, terör örgütü adna ideolojik eitimler vererek örgüte eleman temin etmeye çalt, öldürülen terör örgütü mensuplar için sayg duruunda bulunup anma etkinlikleri düzenledii, terör örgütü PKK adna sözde mahkeme kurarak mahallede yaanan sorunlar çözmeye çalt, sorumlu olduu ehir yaplanmas ile krsal alanda bulunan teröristler arasnda devaml irtibat kurduu yönünde beyanlar yer ald.

ddianamede bir tank, sank Eliaçkn saldrnn planlamasn yapan ve bombann dümesine basan örgüt mensubu olduunu ileri sürdü.

Tank, ifadesinde u bilgileri paylat:

Bu örgüt mensubu, eylem öncesi bir arkadayla kendisinin kulland motosikletle o bölgelerde gezdi ve bombal arabay brakabilecekleri uygun bir yerin kefini yaptlar. Bomba yüklü arac normalde Bavar uygulama noktasndaki polis noktasna götürüp patlatacaklard ancak son anda vazgeçtiler. Neden vazgeçtiklerini bilmiyorum. Daha sonra bomba yüklü arac On Gözlü Köprü yaknna götürüp brakmaya ve polis otosu geçerken patlatmaya karar verdiler. çevik kuvvete ait otobüs geçerken bu örgüt mensubu uzaktan kumandann dümesine bast ve bombay infilak ettirdi. Bu eylemi bu örgüt mensubunun gerçekletirdiini kesin ve net olarak biliyorum. Eylemden birkaç dakika önce bu örgüt mensubu kendisinin kulland motosikletle olay yerinden geçmiti ve motosikletin arkasnda ise yine o arkada oturmaktayd. Bomba yüklü aracn yanndan uzaklatlar ve arkadann i yerine gidip kumandaya oradan bastlar.

TELEFONU OLAY YERNDE SNYAL VERM

ddianamede, sank Eliaçka ait cep telefonunun saldr günü olay yeri yaknlarnda defalarca, saldr annda da 750 metreden sinyal verdiinin belirlendii kaydedildi.

Sanklar Mehmet Eliaçk ile Cihan Ann saldr öncesi ve sonras farkl saatlerde görütükleri ve bir araya geldikleri aktarlan iddianamede, Tank ifadelerindeki tehis beyanlaryla üphelilerin kullanm olduklar telefonlarna ait baz bilgilerinin örtütüü, olay günü olay yerinde ve olay sonrasnda çevrede bulunduklar, devaml suretle olay yerinden baz verdiklerinden bahse konu bomba yüklü araç ile saldr eylemini üphelilerin gerçekletirmi olabilecekleri deerlendirilmitir. denildi.

ddianamede u deerlendirmede bulunuldu:

üphelilerin bu saldry bilerek, isteyerek, tasarlayarak, bomba kullanmak suretiyle ve kiinin yerine getirdii kamu görevi nedeniyle gerçekletirdii anlalmtr. Saldry terör örgütü PKK/KCKnn amac dorultusunda, devletin bamszln zayflatmaya, birliini bozmaya ve devletin egemenlii altnda bulunan topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik fiil ve amaç kapsamnda gerçekletirdikleri tespit edilmitir.

STENLEN CEZA

ddianamede tutuklu sank Mehmet Eliaçk ve tutuksuz sank Cihan A. hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, 6 kiiye yönelik kasten öldürmek, 9 polis memuruna yönelik kamu görevlisine kar nitelikli kasten öldürmeye teebbüs etmek, 8 sivile kar nitelikli kasten öldürmeye teebbüs etmek, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmas veya el deitirmesi ile mala zarar vermek suçlarndan 7er kez arlatrlm müebbet ile 279 yldan 556 yla kadar hapis cezas isteniyor.

SALDIRIDA ANNE, 2 KIZI VE 2 TORUNU DA EHT DÜMÜTÜ

Diyarbakrn Sur ilçesindeki tarihi On Gözlü Köprü yaknnda 10 Austos 2016da gerçekletirilen saldrda anne Behiye Yldrm (52), kzlar Derya Yldrm (23) ve Demet Yldrm Aydn (31), torunlar Ceylinaz (3) ve Ouz Kaan Aydn (8) ile Veysel Erolu (25) ehit dümü, aralarnda polislerin de bulunduu 17 kii yaralanmt.

Ana Sayfaya Git