6 yıla kadar hapsi var!

Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere yönelik cezai uygulama bugün yürürlüğe giriyor.

Haberler 01.07.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigara katlarna tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmu makaronlar poetlenip satlmas 26 Haziran tarihli Resmi Gazetede yaymlanan karara göre yasak getirilmiti. Yasak bugün yürürlüe giriyor. 5607 sayl Kaçakçlkla Mücadele Kanununda deiiklik yaplarak bugünden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigar kadnn doldurulmu ekilde satna yasak getirildi.

25 BNDEN FAZLA DÜKKAN VAR

Bu yasaa uymayanlar 3 yldan 6 yla kadar hapis cezas ile yarglanacak. Türkiyede, yasa d açk tütün ürünleri, saylar 25 bini bulan sokak aralarndaki tütüncü dükkanlarnda ve internet üzerinden 300 binden fazla balant üzerinden satlyor.

YASA DII SGARA SATII DÜMÜTÜ

Bugün uygulamaya girecek kanun ile artk bu tür faaliyetlerde bulananlara hapis cezas uygulanacak. Benzer bir uygulama 2014 ylnda yurt dndan yasa d yollarla ülkeye sokulan kaçak sigaralar için de getirilmi ve yüzde 20nin üzerine çkan yasa d sigara sat ksa sürede yüzde 4e kadar gerilemiti.

DEVLETN KAYBI 15 MLYAR LRA

Tütün ürünlerinden 2019 ylnda sigaradan yaklak 50 milyar TL ÖTV vergisi elde edildi. Buna karn devletin, son yllarda yaygn hale gelen yasa d açk tütün ürünlerinden kaynaklanan vergi geliri kaybnn 15 milyar liraya yaklat tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git