60 kişi gözlem altında

Bakan Koca, 60 kişinin gözlem altında olduğu sahra hastanesini gezdi

Haberler 28.02.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Türkiyenin rana açlan, Arnn Doubayazt ilçesindeki Gürbulak Snr Kapsnda kurulan sahra hastanesini gezdi. Bakan Koca, gözlem altnda tutulan 60 kiiden souk algnl belirtisi olan 3ünün hastaneye sevk edildiini söyledi.

Salk Bakan Koca, Gürbulak Snr Kapsnda kurulan sahra hastanesinde incelemelerde bulundu. 60 kiinin gözlem altnda tutulduu çadrlar gezen Bakan Koca, Dünyada her geçen gün etkisini gösteren koronavirüs tehlikesiyle kar karyayz. çinden sonra yakn komumuz ran ve özellikle Kum ile Mehed kenti odakl enfeksiyon salgnn giderek artmas, ölü saysnn art sebebiyle özellikle hem kara hem hava hem de demir yoluyla ilgili tedbirlerimizi younlatrmtk. ran 19unda 1 ölü vakasnn bilgisini verdikten sonra ertesi gün snrda bütün gelen vatandalarmzn salk taramalarn yapp riskli olan kiileri hastane ortamnda karantinaya almtk. 2 gün sonra yani pazar günü de tamamen hava ve kara ile ilgili geçileri durdurmutuk diye konutu.

3 K HASTANEYE SEVK EDLD

Gözlem süreciyle ilgili bilgi veren Bakan Koca, Bu süreçte özellikle gelen vatandalarmz var, kara yoluyla gelmek isteyen vatandalarmza özellikle snr bölgesinde sahra hastaneleri ve sahra hastane üniteleri kurduk. Öncelikle vatandamzn burada salk taramalarn yapp souk algnl belirtisi olan hastay hastane ortamnda karantina altna almaya, Kum ve Mehedden geçen veya buralarla ilgili geçmii olan vatandalarmz 14 günlük izolasyon ve gözleme almaya, bunun dnda salkl olan kiilerle ilgili de özellikle 24 ya da 48 saat gibi süreyle takip edip salkl olduklarndan emin olduktan sonra gerektiinde bilim kurulu önerisiyle ev ortamnda da salk personelinin yakn takibi artyla 14 gün izolasyon ve gözetim altnda tutmak istiyoruz dedi.

Snrda oluturulan sahra hastanelerini görmek ve eksikleri tespit için geldiini belirten Koca, gözlem altnda tutulanlarla belirli mesafede iletiim kurduunu kaydetti. u an Gürbulak Snr Kapsndaki sahra hastanesinde 60 kiinin bulunduunu, bunlardan souk algnl belirtisi olan 3 kiinin Doubayazt Devlet Hastanesine sevk edildiini aktaran Koca, Mehed ve Kum kentlerinden geçen 10 kiinin ise ayr ünitede tutulduunu söyledi.

38 GEçEN ATE BULGUSU YOK

randa bulunan Türk vatandalarna yönelik açklamalarda bulunan Koca, randa olan vatandalarmzn snr zorlamamalarn ve bulunduklar ortamda, evde veya otelde mümkün mertebe dar çkmadan bulunduklar evi ve ortam havalandrmalarn, maskeli olmalar gerektiini, özellikle kiisel hijyen ve el ykama dahil olmak üzere yakn temasn olmamas gerektiini, bizim imkanlar ölçüsünde snrdan belli artlarla alp 14 gün gözetim altna alacamz bilmelerini buna göre gelme noktasnda irade göstermelerini istiyorum. randa özellikle evden veya otel odasndan ya da bulunduu ortamdan dar çkmadan maskeli bir ekilde ortam havalandrarak hijyene özellikle dikkat etmelerini ifade etmek istiyorum dedi.

üpheli olarak tespit edilen 18 kiinin Doubayazt Devlet Hastanesine alndn, bunlarn hiçbirinde 38i geçen ate bulgusu olmadn belirten Koca, 38i geçen bir ate bulgusu yok. Özellikle söylemek istiyorum; solunum, öksürük, boaz ars gibi yaknmalar var. Biz hassasiyet gösterip daha yakn takip etmek istiyoruz diye konutu.

SINIR DIINDA 80 K BEKLYOR

Gürbulak Snr Kapsnda kurulan sahra hastanesinde 27 görevli ve 24 ambulansn bulunduu bilgisini veren Bakan Koca, akam saatlerine kadar gözlem altna alnacaklarn saysnn 120-130 olabileceini kaydetti. Gelenlerin 14 günlük zaman diliminde takip edileceini tekrarlayan Bakan Koca, basn mensuplarnn Dünya Salk Örgütüyle ilgili sorularn da cevaplandrd. Dünya Salk Örgütüne 2 arkadalarnn gittiini aktaran Koca, Alnan tedbirleri Dünya Salk Örgütünün önerdiklerinden daha ötesini yaptmz belirtmek istiyorum. Nasl takip ettiimiz örnek olsun diye diyorum; Amerika halen Güney Koreden gelen yolculara termal kamera uygulanp uygulanmayacan tartyorken biz bunu günlerdir uyguluyoruz diye konutu.

Sahra hastanesinin kapasitesinin artrlabileceini da kaydeden Koca, alann geni olduunu bildirdi. Snr dnda 80 kiiye yakn vatandan bulunduunu belirten Koca, Buradan ak saladkça onlar almay planlyoruz. Hem vatandalarmz ve hem ülkemiz için bu tedbirlerin alndn, bunlar yapmak zorunda olduumuzu bilmelerini ifade etmek istiyorum dedi.

Salk Bakan Koca, Gürbulak Snr Kapsndaki incelemelerini tamamladktan sonra helikopterle Vana geçti.

Ana Sayfaya Git