6284 sayılı kanun kaldırılmalı

İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinin ardından uzantılarının da kaldırılması gerektiğinin altını çizen Prof. Saygılı, "6284 Sayılı Kanun kaldırılarak makul yasalar oluşturulmalı" dedi.

Haberler 25.03.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Sözlemesinin feshedilmesinin yerinde bir karar olduunu söyleyen Prof. Dr. Sefa Saygl, sözlemenin uzantlarnn da kaldrlmas veya yeniden düzenlenerek yaanan maduriyetlerin giderilmesi gerektiini dile getirdi.

Evli çiftleri cezaevi ile birbirinden ayran 6284 Sayl Kanunun derhal gözden geçirilmesi gerektiini dile getiren Saygl, erkee verilen evden uzaklatrma cezalarnn hem boanmalarn artmasna hem de intihar vakalarnn yaygnlamasna yol açtna dikkat çekti. stanbul Sözlemesinin feshedilmesinin ardndan uzantlarnn da kaldrlmas gerektiinin altn çizen Prof. Saygl, bunun yerine makul yasalarn oluturulmas gerektiine vurgu yapt.

STANBUL SÖZLEMES TAMAMEN TUZAKLARLA DOLU BR SÖZLEMEYD

Saygl, çok ükür stanbul Sözlemesi 20 Martta feshedildi. çünkü bizim inançlarmza, adetlerimize, geleneklerimize ve kültürümüze uymayan bir sözlemeydi. Ad stanbul Sözlemesi olsa da tamamen tuzaklarla dolu bir sözlemeydi. çok ükür bu sözleme kalkt. Ama stanbul Sözlemesinin uzantlar olan baz yasalar var ve bu yasalar kalkmadan sadece stanbul Sözlemesinin kalkmas tek bana bir ey ifade etmiyor. Bunlardan bir tanesi de 6284 Sayl Kanun. Bu kanunun giriinde de kaytl stanbul Sözlemesi temel alnarak oluturulmu bir kanun. 300 binin üzerinde erkek, baba, koca, evlat 6 aya varan ölçülerle evden uzaklatrld. Bu maduriyetlerin giderilmesi ve tekrarlanmamas lazm. Makul yasalarn oluturulmas lazm. dedi.

BU ZULÜM DEVAM EDERSE BAIMIZA DAHA KÖTÜ MUSBETLER GELEBLR

Devletin evlilik cüzdan verdii genç çiftlerin tecavüzcü olarak cezaevine atlmasnn korkunç bir uygulama olarak deerlendiren Saygl, bu yasayla 8 bin ailenin madur edildiini vurgulad.

Saygl, Baka bir konuda erken yata evlilik olarak adlandrlan ama aslnda böyle olmayan çou evliliklerin sonunun cezaevi olmas. Geçtiimiz günlerde Suriyeli bir çiftin çocuu oluyor ve yollar hastaneye düüyor. Orada erken evlilik diye bir dava açlyor ve 20 yl hapis cezas isteniyor. Hkim, dava konusu kiilerin Suriyeli olduu ve kanunlarmza tabi olmadklar yönünde görü belirtmesine ramen savc itiraz ederek 20 yl ceza istiyor. Bunlar korkunç uygulamalar. 8 bin aile bundan dolay mahkemeye verilmi durumda.

Devlet çiftlere evlilik cüzdan vermi, 2-3 çocuk sahibi olmular ama aradan seneler geçtikten sonra bu kanun yüzünden polis ekipleri kocann ellerine kelepçe takp alp götürüyor. Kadn tek bana perian oluyor, çocuklar yetim olarak büyümeye balyorlar. Ailesine bakmakla yükümlü olan baba ise maalesef tecavüzcü damgas ile cezaevinde. Küçük yata kz çocuuna tecavüz etti. muamelesi görüyor. Kimsenin yüzüne bakamayarak kafas önünde yürüyor cezaevinde. Bunlar korkunç ceza ve maduriyetlerdir. Bunlar hep stanbul Sözlemesinden çkan yasa ve kanunlarn uzantlar. Bu kanun ve yasalarn da stanbul Sözlemesi gibi kaldrlmas veya düzeltilmesi lazm. Bu zulüm devam ederse bamza daha kötü musibetler gelebilir. ifadelerini kulland.

YAANAN OLUMSUZLUKLARA BAKAN GENçLER EVLLKTEN UZAK DURUYOR

Yersiz olan ikayetlerden ve aratrma yaplmadan evden uzaklatrma uygulamasnn boanmalarn önünü açtn söyleyen Saygl, oluan psikoloji sorunlarn intiharn önünü açtn ve bu yüzden evliliklerin de azaldn aktard.

Saygl, Bir defa kadnlar ne derse dorudur. ibaresi çok yanl. Herhangi bir aratrmaya tabi tutmadan emniyet güçleri ailenin içine giriyor. Baba genellikle yersiz olan bir ikyetten dolay evden uzaklatrlyor. Baba kzna Bu elbise ne? deyince Babam bana psikolojik iddet uygulad. diyerek babay 6 ay evden uzaklatryorlar. Bir insan 6 ay evden uzaklatrlnca da boanmalar artyor. ntiharlarn önü açlyor ve aile yklyor maalesef. Gençler bu duruma bakarak evlilikten uzak duruyorlar. Büyük ehirlerde deil ama Anadolunun küçük ehirlerinde evden uzaklatrlan baba mahallesinde ba eik bir ekilde geziyor. Bu durum psikolojilerini bozuyor. Bunun muhakkak suretle gözden geçirilmesi lazm. diye konutu.

GENç YATA VATANI MÜDAFAA EDEREK EHD OLABLR AMA ALE KURAMAZ

çanakkalede küçücük yalarda vatan müdafaa ederek ehid olan ve vatan muhafaza eden gençlerin imdilerde ise aile kuramaz denilerek cezaevlerine atldn dile getiren Saygl, çanakkalede bu yataki kiiler savaarak vatan müdafaa ettiler. Orada ehit oldular. Hatta tp fakültesi örencileri cephede olduu için mezun veremedi. imdi ayn yataki gençlerimizi, evlenip yuva kurduklar için cezaevine atyoruz. Bu yanln düzeltilmesi lazm. imdi ayn yataki kiiler bir araya gelerek zina edebiliyorlar ve bu suç saylmyor. Ama gençler evlenirse suç saylyor. Bu kabul edilemez bir ey. dedi.

Ana Sayfaya Git