7 soruda Türkiye'ye gelecek Kovid-19 aşısı

Dünyayı sarsan ve ölenlerin sayısının 1,5 milyonu geçtiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında, dünyada hızla devam eden aşı çalışmalarından müjdeli haberler geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin sözleşme yaptığı aşının ilk kısmının 11 Aralık'tan sonra gelmesinin beklendiğini açıkladı.

Haberler 04.12.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu açklamann ardndan, alarn güvenilirlii, kimlere ne zaman yaplaca, a için ücret ödenip ödenmeyecei konular tartlmaya baland. A konusunda merak edilen 7 soru derlendi.

1- AI TÜRKYEYE NE ZAMAN GELECEK?

Farkl a çalmalarn yakndan takip eden Türkiye, bir inaktif virüs asnn temini için sözleme imzalad, bir mRNA as için de görümeler devam ediyor. Sözleme yaplan çinli SinoVac firmasnn gelitirdii Kovid-19 asnn ilk ksmnn Türkiyeye 11 Aralktan sonra gelmesi bekleniyor.

2 - NAKTF AI NE DEMEK?

Türkiyede gelitirilen alardan ilk klinik çalmalara ulaan a inaktif diye biliniyor. Ölü a olarak da adlandrlan inaktif alar, farkl hastalklar için uzun yllardr Türkiyede uygulanan ve uzun dönem güvenlilikleri bilinen alar olarak açklanyor.

3- AILARIN GÜVENLRL NASIL TEST EDLECEK?

Türkiyedeki bilim insanlar ve Salk Bakanl ann meneini deil, güvenilirlii ve etkililiini yakndan izliyor. Bir ann Türkiyede kullanma girmesi, o ayla ilgili bütün çalmalarn yaplmas anlamna geliyor. Alar konusunda verilecek kararlar ve atlacak somut admlar, gelitirilen alarn ksa ve uzun dönem güvenilirlii ile etkililii belirleyecek. Alar geldiinde öncelikle uluslararas akredite Halk Sal ve Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) Laboratuvarlar tarafndan ithal edilen tüm alarda da uygulanan incelemeler yaplacak.

4- AILAMALAR NE ZAMAN BALAYACAK?

TTCK Laboratuvarlar tarafndan yaplacak incelemelerde ann güvenilirlik testlerinin olumlu çkmas ve Faz 3 çalmalarnn erken sonuçlarnn açklanmas gerekiyor. Bunlarn ardndan ortaya çkacak veriler TTCK tarafndan deerlendirilecek ve Türkiye standartlarna uygun bulunduu takdirde erken kullanm izni verilecek. Alarn uygulanmasna bu aamadan sonra geçilecek.

5- ÖNCE KMLER AILANACAK, AILAMA çALIMALARI NASIL YÜRÜTÜLECEK?

Alama çalmalarnn dört aamada yürütülmesi planlanyor.

- lk aamada salk çalanlar, 65 ya üstü ile yal, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalk yerlerde yaayanlar alanacak.

- kinci aamada, toplum ileyii için gerekli sektörlerde, kritik ilerde çalanlar, 50 ya ve üzeri en az 1 kronik hastal olanlara a yaplacak.

- Üçüncü aama 50 ya alt en az 1 kronik hastal olanlar, genç yetikinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalanlarn kapsayacak.

- Dördüncü ve son aamada ise ilk üç grubun dnda kalan tüm bireyler alanacak.

6- AILARA ÜCRET ÖDENECEK M?

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, a için ilk etapta 50 milyon doz anlama yapldn, vatandalarn herhangi ücret ödemeden aya eriebileceklerini açklad.

7- AI TÜRKYEYE GELDNDE NORMAL HAYATA DÖNÜLECEK M?

Gelimeler olumlu seyrederse Türkiye, dünyada alama çalmalarna erken dönemde balayan ilk ülkelerden biri olacak. Ancak bilim insanlar, a bulununca her ey normale dönecek diye beklenmemesi, tedbirlere devam edilmesi uyarsnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git