7 yıl sonra şehit sayıldı

Köy korucusu, diğer korucu arkadaşlarının tutanağı sayesinde şehit sayıldı

Haberler 07.01.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkaride göreve giderken trafik kazasnda ölen köy korucusu Serhat Özerin (28) ailesi tarafndan açlan davada yerel mahkemenin, Özerin olay günü görevli olduuna dair resmi bir belge bulunmad için ehit saylmamasna dair verdii karar, Ankara Bölge dare Mahkemesinde bozuldu. Kararda, dier korucular tarafndan tutulan tutanakta kazann göreve giderken meydana geldiinin ifade edildii ve Özerin ölümünden 2 gün öncesine ait olan görev takip defterine göre görevli olduunun tespit edildii belirtilerek ehit sayld.

emdinlide köy koruculuu yapan Serhat Özer, 19 Temmuz 2015 tarihinde ilçe merkezi ile krsal Kayalar Mahallesi arasndaki yolun 11inci kilometresinde, kulland motosiklete kardan gelen otomobilin çarpmas sonucu hayatn kaybetti. Özerin çocuklar, göreve giderken kaza yaptn ileri sürdükleri babalarnn ehit saylmas için, avukatlar araclyla, Ankara 18inci dare Mahkemesine dava açt.

RESM GÖREVLENDRME YAZISI OLMADII çN EHT SAYILMADI

Dosyay inceleyen yerel mahkeme, 12 Mart 2019 tarihinde verdii kararda, emdinli lçe Jandarma Komutanl tarafndan, Özerin olay günü görevli olduuna dair herhangi bir resmi belgenin bulunmadna dair yazsn dikkate alarak, ehit saylmamasna hükmetti. Mahkeme kararnda, Ölüm olaynn, davacnn görevinin neden ve etkisiyle meydana gelmedii belirtildi.

DER KORUCULARIN TUTTUU TUTANAK ETKL OLDU

Özer ailesinin avukat karara itiraz edince, dosya Ankara Bölge dare Mahkemesi 11inci dari Dava Dairesi tarafndan yeniden incelendi. stinaf Mahkemesi tarafndan 02 Aralk 2021 tarihinde verilen kararla, dier korucular tarafndan tutulan tutanakta Özerin arazi arama-tarama faaliyetinde görevli olduu ve kamu görevini yerine getirirken vefat ettii belirtildi. Ayrca, her ne kadar emdinli lçe Jandarma Komutanl tarafndan, olay günü Özerin görevli olduuna dair resmi bir belgenin olmadna dair yazs olsa da ölüm olayndan 2 gün öncesine ait olan görev takip defterinde Özerin Aa Kayalar Mahallesinde görevli olduunun tespit edildii, olay gününe ait 19 Temmuz 2015 tarihli görev takip defterinin ise atama dönemi olmas nedeniyle doldurulamadnn tespit edildii belirtildi. Ayrca, kararda vefat tarihinde Serhat Özerin görevli olmadna ilikin ispat yükümlülüünün daval idareye ait olduu da belirtildi. Böylece Özerin, ehit saylmasna ve aylk ile özlük haklarnn verilmesine karar verildi.

KARAR KESN OLARAK VERLD

Özer ailesinin avukat Dr. Mehmet Erkan Akku, Bu karar kesin olarak verildi. Artk, buna benzer davalarda müteveffalarn ehit saylmasnn önü açld. Bu karar, tutanaklarn hukuk nezdindeki önemine dair de önemli bir gösterge olmutur. Bu durumlarda, tüm kamu görevlilerin daha titiz davranmas ve tutanaklarn eksiksiz tutmalar gerekmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git