7 yılda 817 kadın iş cinayetinde öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre son 7 yılda en az 817 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Haberler 10.12.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGin açklad rapora göre son 7 ylda i cinayetlerinde ölen kadn says en az 817 ve bu kadnlarn kadnlarn 54ü mülteci/göçmendi. Raporda yaamn yitirenlerin 35inin 14 ya ve alt yalarda çocuk içiler olduuna dikkat çekildi.

SG raporunda kadn emeinin en önemli sorunlarndan biri kayt dlk olduuna dikkat çekilerek, Kadn emekçilerin yüzde 40ndan fazlas kayt d çalmaktadr. Özellikle kadn igücünün ana omurgasn oluturduu tarmda karmza çkan ücretsiz aile içilii bunun en görünen yüzüdür. Ücretsiz aile içisi kadnlarn yüzde 94ü, kendi hesabna çalan kadnlarnsa yüzde 80,8i kayt d çalmaktadr. Kayt d emein en büyük alanlarndan birini kadn igücü olutururken, kayt d emek kadnlarn emeinin, sömürünün görünmedii, kadnlarn salk ve güvenliklerinin gözetilmedii, i cinayetlerinin görünmedii alanlar olarak giderek büyümesine göz yumulmaktadr denildi.

EV ç EMEK YOK SAYILIYOR

Ücretsiz ev içi emeini yok sayarak kadn emeini ikinci kez daha yok saymaktadr ifadelerini yer verilen raporda, bu durum öyle açkland: Ücretsiz ev emekçisi kadnlarn pek çou bu sorumluluklarndan kaynakl ücretli bir ite çalamaz ve içi sal ve güvenliinin de tamamen dnda braklrken, karlksz ev içi emee ayrdklar süre erkeklerinkinden dört kat fazla olan çalan kadnlarn sal ve güvenlii, erkek içilere oranla çok daha fazla risk altndadr. Kadnlarn erkek içilere kyasla çok daha fazla maruz kaldklar riskler ise i kazalar ve meslek hastalklarna dorudan etki etmektedir. Bu vardiya döngüsünün kadn emekçilerin sal üzerinde en önemli etkileri; ruhsal tükenmilik, depresyon, unutkanlk, kronik stres, kayg bozukluklar, kalp-damar hastalklar, kas-iskelet sistemi sorunlar ve kronik yorgunluk gibi hastalklardr.

KADROVANIN ÖLÜMÜ AYDINLATILMADI

Raporda ev içi emein ana gövdesini göçmen/mülteci içilerin oluturduu ifade edilerek, unlar belirtildi: Ev içi emein ana gövdesini oluturan göçmen kadn içilerin çalma koullar çok daha vahim bir tabloyu yanstyor. Pasaportlarna el konulma, kaçak olarak çaltrlma, içi kiralama bürosu ilevi gören arac irketler eliyle çaltrlma, iyerinde taciz, tecavüz ve iddet, ücretini alamama göçmen kadn emekçilerin en büyük sorunlar. Eski milletvekilinin evinde çalan göçmen kadn içi Nadira Kadirovann aydnlatlamayan ölümü, yine çalt iveren tarafndan sistematik iddete ve sömürüye maruz kaldn bir videoyla kamuoyuna duyurmaya çalan Sonam Karmu Sherpann yaadklar göçmen kadn içilerin çalma koullarnn örnekleridir.

KADIN EMEKçLER DAHA AZ KAZANIYOR

Kadnlarn erkeklerden daha az kazand açklanan raporda, Kadn içiler; ayn düzeyde eitim aldklar erkeklerin ortalama ücretinin ancak yüzde 77,8ini alabilmektedir. çalma yaamnda kendilerine yer açabilmek içinse herkesten fazla çalmak ve yük almak zorunda kalmaktadr denildi.

Ana Sayfaya Git