75 barodan Arabuluculuk Sınavı'na dair açıklama

75 baro, yayımladıkları ortak açıklamayla mağduriyet ve hukuksuzluğa neden olduğu gerekçesiyle 2019 yılında yapılan Arabuluculuk Sınavı sonuçlarının tekrar değerlendirilmesini istedi.

Haberler 17.11.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl tarafndan 24 Kasm 2019 tarihinde yaplan Arabuluculuk Snavnda taban puan olarak belirlenen 91i geçen 6 bin 127 kii snavda baarl sayld. Ankara Barosu, snavda hatal 4 sorunun iptali için Ankara 9uncu dare Mahkemesine bavurdu. Mahkemenin sorulardan 3ünün iptaline karar vermesi üzerine, Arabuluculuk Daire Bakanl tarafndan Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliinin 46/5 maddesi uyarnca snav sonuçlar deerlendirilip, taban puann 88e düürülmesiyle, 88 ve üstü puan alan 5-6 bin kii daha arabulucu olmay hak kazanm sayld. Oluturulan yeni baar listesi, 8 Kasmda Bakanln internet sitesinde ilan edildi.

Daire Bakanl tarafndan yeniden yaplan deerlendirmenin adaylarn maduriyetine yol açmas nedeniyle 75 baro tarafndan ortak açklama yapld.

Barolar tarafndan yaplan açklamada, oluturulan listeye göre 92,78 puan alan adaylar baarl saylp, ilk snavda baarl kiilerin haklarnn sakl tutulduu belirtilse de 7 Kasm 2021de mahkeme kararnn uygulanmasna yönelik Arabuluculuk Daire Bakanl tarafndan 88 puan ve üzeri puan alarak baarsz saylan adaylara mesaj gönderildi. Mesajda, Arabulucu Portal üzerinden sicil bavurusu yapmalar, bu kapsamda giri aidat ve yllk aidat yatrmalarnn talep edildii, ayrca tahsilatlar yapld kaydedildi.

ETSZLE YOL AçTI

Ancak daha sonra yaplan duyuruda, mesaj gönderilen adaylarn büyük ksmnn baarsz olduu açklandn belirten barolar, lk snav sonuçlarna göre 91 doru says ile arabulucu olma hakk kazanan baz meslektalarmzn yeni deerlendirme ile doru says 88e (90,72 puan) dümü bulunmaktadr. Bu arabulucular kazanlm haklar korunduu için sicilde arabulucu olmaya devam ederken, yeni deerlendirme sonucunda onlarla ayn doru says olan yani 88 ve üzeri doru yapanlar baarsz kabul edilmitir. Bu durum eitler arasnda eitsizlie yol açmtr denildi.

Açklamada, Arabuluculuk Kanunu Yönetmelii 45. maddesinde yer alan Baarl saylan en düük puanl adayla ayn puan alan adaylar da baarl saylr hükme göre, ikinci deerlendirme sonras sicilde arabulucu olarak kaytl 88 doru yapan ve 90,72 olan en düük puana sahip kii ile ayn veya üzerinde bir puana sahip tüm adaylar ile Arabuluculuk Daire Bakanlnca mesaj gönderilerek harç ve aidat yatrmas istenmi, 85 puan ve üzeri alan tüm adaylarn baarl saylmas gerektii vurguland.

EFFAFLIK ELETRS

Ankara 9. dare Mahkemesinin kararnn uygulanmasna dair Arabuluculuk Daire Bakanl tarafndan tatmin edici açklama yaplmadn, sürecin effaf ve denetlenebilir ekilde yürütülmediini savunan barolar, açklamalarnn devamnda unlar kaydetti: Snava giren meslektalarmzdan açklanan sonuçlara ilikin çok sayda ikayet gelmi olup, ciddi bir hak kayb olduu, yaplan ikinci deerlendirmenin Anayasadaki eitlik ilkesine ve yönetmelie aykr olduu, eitler arasnda eitsizlie yol açt açktr. lgili kurumlarca detayl bir inceleme yaplarak snav sonuçlarnn tekrar deerlendirilmesini, kamuoyunun ayrntl ekilde bilgilendirilmesini ve varsa hatann giderilmesi salanmal, maduriyetlerin önüne geçilmelidir.

Yargya intikal edecek ihtilaflarn azaltlmasn hedefleyen arabuluculuk müessesesi, maduriyete sebep olan uygulama ile binlerce dava ile kar karya kalacaktr. 2 yldr yaanan maduriyetlerin yeni davalarn açlmasndan önce uzlama ile çözümlenmesi, saduyunun gereidir. Arabuluculuk Daire Bakanl tarafndan sürecin ve yaplan idari ilemlerin hakkaniyete uygun, effaf ve denetlenebilir olmas salanarak, çifte standarttan derhal dönülmeli ve maduriyetlerin giderilmesine yönelik ilemlerin yaplmas gerekmekte olup, aada imzas olan barolar olarak sürecin takipçisi olacamz tüm kamuoyuna sayglarmzla bildiririz.

Ana Sayfaya Git