93 kişinin zehirlendiği Aktaş Köyü'nde yaşam normale döndü

Siirt merkeze bağlı, dün akşam saatlerinde bir varilden sızan kimyasal maddeden 93 kişinin zehirlendiği Aktaş Köyü'nde yaşam bugün normale döndü. Hastaneye kaldırılan 50 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edilip köylerine gönderilirken, 43 kişinin tedavisinin sürdüğü belirtildi. Kimyasal maddenin bulunduğu ve zehirlenme vakalarına yol açtığı belirtilen varil ise incelenmek üzere köyden alındı.

Haberler 13.09.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkeze 20 kilometre uzaklkta bulunan ve dün akam saatlerinde köylülerin bulduu bir varilden szan gazdan zehirlenmelerin yaand Akta Köyünde yaam dün normale döndü. Önceki gün kusma ve bulant ikayetleri ile Siirt Devlet Hastanesine kaldrlan 93 kiiden 50si tedavilerinin bitmesinin ardndan taburcu edilip köylerine gönderilirken, 43 kiinin ise, tedavisinin sürdüü belirtildi. Köye gönderilen baz çocuklarn üzerinde hastanede giydirilen hasta kyafetlerinin olduu görülürken, zehirlenmelere yol açan ve içerisinde kimyasal madde olduu belirtilen varil ise incelenmek üzere köyden alnd.

Yaanan zehirlenme olayn anlatan köylüler, dün akam saat 17.00 sralarnda köy içerisinde ar bir kokunun yayldn söylediler. Gelen kokudan ilk olarak çocuklarn etkilendiini belirten köylüler, Köyde ar bir koku vard ve bu esnada baz çocuklar midesi bulanarak kustular ve daha sonra yetikinler de etkilendi. Bizler çocuklarmz evlere kapattk ve ambulanslarn gelmesini bekledik. Ambulanslar geldiinde köyde bulunan tüm vatandalarn zehirlendiini gördük, kimisi yerlerde yatyordu kimileri ise kusuyordudedi.

Hastanedeki tedavilerinin arndan köylerine geri geldiklerini ancak halen korktuklarn belirten baz köylüler ise, Dün yaadmz olay unutamyoruz. lk balarda ne olduunu anlamadk ve bir anda herkes kusmaya balad. Daha sonra buraya ambulanslar ve AFAD ekipleri geldi ve köy boaltld. Bize bunu yapanlar bulunmasn ve cezalandrlmasn istiyoruzdiye konutular.

MUHTAR: KUYUDAK VARL GENçLER HURDA çN GETRD

Zehirlenme olaynn yaand Akta Köyü Muhtar Mehmet Can Gezer, Siirtin Kurtalan Belediyesine ait ve Baur çay mesire alanndaki kuyularda bulunan varilin hurda olarak satmak için köye getirilmesi nedeniyle bu olayn yaandn belirtirek, Kurtalan Belediyesine ait içme suyu kuyular varm. Bu tüpler büyük tüpler, 400-500 kilo arlnda, bu tüpler hastalk yaymasn diye kuyu içinde ve suyun içinde bulunuyormu. Ancak Kurtalan lçesine içme suyu getirilince bu kuyular iptal olmu. Bu varil de ordaym ve köyün gençleri de gidip bunlar hurda olarak satmak için araçla köye getirmiler. Köyün içine saat 15.00 sralarnda getiriyorlar. Varilin üzerinde vana ve sibop var. Bu vana açlnca köyün içine gaz szm. Bu gençlerin amaçlar bu varili krarak hurda olarak satmakt. Bu varil tamam dökme demirdir ve bunu hurda olarak satacaklard. Bu vanay açmak istemiler, yani su mu çkacak baka bir ey mi çkacak diye. Ancak açnca varilden zehirli gaz çkm diye konutu.

VALLK: ZEHRLENME KLOR GAZI SIZINTISINDAN KAYNAKLANDI

Valilikten yaplan yazl açklamada, dün akam saatlerinde merkez Akta Köyünde meydana gelen klor gaz sznts sonucu 109 kiinin zehirlenme ikayeti ile Siirt Devlet Hastanesinde tedavi altna alnd belirtilerek, öyle denildi:

Olayn örenilmesiyle birlikte tüm ilgili kurumlar harekete geçirilerek, Akta Köyünde gerekli tedbirler alnmtr. Yaplan inceleme ve aratrma sonucu, köy halkndan C.ç, C.C, A.K isimli ahslar Kurtalan lçe Belediyesinin su deposu mevkiinde bulduklar klor tankn alarak köye getirdikleri ve merak sonucu vanasn açtklar anlalmtr. Vanas açlan tanktan yaylan klor gazndan ksa sürede köy sakinleri etkilenmitir. Tedbir amaçl tahliye edilen köylüler saat 01.00 sralarnda tekrar köylerine dönmülerdir. üpheliler C.ç. ve A.K. yakalanm olup, C.C.ye ulalmaya çallmaktadr. Konu ile ilgili Siirt Cumhuriyet Savclnca balatlan soruturma devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git