Maske ücretsiz satışı da yasak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıkladı: "Parayla maske satmak yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Yeşilköy Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de hastane yapıyoruz."

Haberler 07.04.2020 - 03:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Maske datm balad. Kesinlikle parayla maske sat yasaktr. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir dedi. Erdoan ayrca, Atatürk Havaliman ve Sancaktepede 45 gün içerisinde salgn hastaneleri yaplacan açklad.

MASKE KURALI GELYOR

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, video konferans yöntemiyle gerçekletirilen Cumhurbakanl kabine toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. Cumhurbakan Erdoan, Covid-19 hastalyla mücadele kapsamnda gereken tedbirleri alyoruz. Son olarak 30 büyükehrimiz ile Zonguldak ehrimize araç giri çklarn belirli istisnalar haricinde durdurduk. Sokaa çkma snrlandrmasn 65 ya üstü yan sra 20 ya alt gençlerimizi ve çocuklarmz kapsayacak ekilde genilettik. Pazar yerleri ve marketler gibi halkmzn toplu olarak bulunduu mekanlarda maske taklmasn zorunlu hale getirdik. Bunun yannda pazar yerlerinde tahtalar arasndaki ayrlklar konusunu ise hassasiyetle ele aldk.

MASKE SATII YASAK

Bu konularda valiliklerimizi bu süreci çok daha yakndan takip edecekler. Valiliklerimizi e-devlet ve PTT araclyla talep eden bütün vatandalarmza ücretsiz maske datmna baladk, devam edeceiz. Burada unu açkça söyleyeyim, kesinlikle parayla maske sat yasaktr. Marketlerde verilen maskeler ücretsizdir. Salgn bitene kadar vatandalarmzn tamamna yetecek maske stokumuz ve üretimimiz vardr. Devlet olarak bütün vatandalarmza ücretsiz bir ekilde maske ulatrmakta kararlyz. Ayrca evlerinden darya çkmak zorunda kalan vatandalarmzn 3 adm, 2 metreden daha yakn mesafede bulunmamalarn istiyoruz. Burada özellikle bu sosyal mesafeye çok çok dikkat etmeliyiz dedi.

TEMEL HTYAçLAR KARILANACAK

65 ya üstü ve kronik hastal olan 1 milyon 320 bin vatandamzn temel ihtiyaçlaryla ilgili taleplerini yerine getirdik

Her ehrimizin de bulunun il hfzsshha kurullaryla uygulamalarn yürütülmesinden sorumlu pandemi kurullar ihtiyaca göre ilave tedbirler gelitirebiliyorlar diyen Cumhurbakan Erdoan, Hastal yayma tehlikesi olan bina sokak, cadde, köy, belde, hatta ilçe düzeyinde kimi yerleri tümüyle karantinaya alyoruz. Evlerinde kalmalarn rica ettiimiz vatandalarmz ile kronik hastal olanlarn ihtiyac için Türkiyenin her ilinde Vefa Sosyal Destek Gruplar oluturduk, ki valilik kontrolü altndadr. Bu ekipler araclyla imdiye kadar 65 ya üstü ve kronik hastal olan 1 milyon 320 bin vatandamzn temel ihtiyaçlaryla ilgili taleplerini yerine getirdik. lk, orta ve yüksekörenim örencilerimizin eitimlerinin internet veya televizyon yoluyla yürüterek bu dönemi deerlendirmelerini temin ediyoruz. çalan veya görevli olanlar dndaki vatandalarmzn evlerinde kalmalarn salayarak insan hareketliliini asgari düzeye indirmekte kararlyz. Virüsün yaylm hzn durdurmak, sonra da geriletmek suretiyle inallah bu musibetten tamamen kurtulacaz diye konutu.

K PANDEM HASTANES

Test saysnda günlük 20 bini geçildiini aktaran Cumhurbakan Erdoan, Günlük 20 bini geçerek hastalar tespit ve yaylmay engellemek için önemli eii atk. u ana kadar hem salk hizmetleri hem gda ve temizlik malzemeleri tedariki hem de kamu güvenlii bakmndan hamdolsun kayda deer bir meseleyle karlamadk. Bu arada youn bir çalmayla Yeilköy Atatürk Havaliman alan bin hastanelik orada bir proje devam ediyor. Ayn ekilde Sancaktepedeki havaalannn olduu ksm bin odalk, orada da bir katlk hastaneyi yapyoruz. Bunlar süratle 45 gün içerisinde bitireceiz. Buralar halkmzn hizmetine sunacaz. Ortaya çkan her gelime karmzdaki tehdidin büyüklüünü ve aldmz tedbirlerin ne kadar gerekli olduunu gösteriyor. Bizi yakndan ilgilendirdii için Avrupa ülkelerinin tamamyla ve Amerikadaki gelimeleri anbean takip ediyoruz. Covid-19 hastalarmzn veya bulatranlarn önemli bir ksmnn Avrupa veya Amerikaya seyahat geçmilerinin olmas bu ülkelerin tedbirleri vaktinde almadnn iaretidir. ayet iin banda bizim gösterdiimiz hassasiyeti bu ülkeler sergileseydi, bugün hep birlikte çok daha iyi durumda olabilirdik eklinde konutu.

CHPYE TEKALF MLLYE EMRLER

Tekalifi Milliye Emirlerinin maddelerini sralayarak konumasna devam eden Cumhurbakan Erdoan, Türkiye salktan gdaya ve temizlik malzemelerine kadar acil ihtiyaç duyulan konularda oldukça iyi bir yerdedir. Devlet en çok böyle günler için vardr. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kurumlar imkanlaryla 83 milyon vatandann tamamnn yanndadr. Her bir ferdine devletine olan güveniyle birlik, beraberlik, dayanma için ükranlarm sunuyorum. Türk milleti istiklal harbi döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürkün imzasyla yaynlanan Tekalifi Milliye Emirleriyle varn younu ortaya koymu bir millettir. Bu vesileyle 10 balk, 55 maddeden oluan Tekalifi Milliye Emirlerini özetle hatrlatmak istiyorum. Her il ve ilçede komisyon kurulacaktr. Her ev birer kat birer çift çorap çark hazrlayp komisyona teslim edecektir. Halkn ve tüccarn elinde bulunan dokuma ürünlerinin yüzde 40na bedeli sonradan ödenecek ekilde el konacaktr. Gda maddelerinin yüzde 40na sonra bedeli ödenmek üzere el konacaktr. Memleketteki tüm demirciler, dökümcüler, sanayi imalathaneleri ordu için çalacaktr. Halka ait tatlar ordu için 100 kilometre tama yapacaktr. Bütün sahipsiz mallara el konulacak, halkn elinde bulunan cephane, silahlar 3 gün içinde orduya teslim edilecek. Yakn ve makine yedek parçalarnn yüzde 40na el konulacak. Bütün yük ve binek hayvanlarnn yüzde 20sine el konacaktr. Ülkemiz bir tehditle karlanca devlet ve millet ele ele vererek bütün imkanlar seferber etmektedir. Devletimiz milletiyle el ele vererek ülkenin bütün imkanlarn salgn döneminin yol açt skntlar ve tehditlerle mücadele için harekete geçirmitir. Her ne kadar baz kafalar bu dayanma kültürünü kavramakta zorlanyor olsa da hamdolsun milletimiz gerçekleri görmekte ve üzerine düenleri yerine getirmektedir dedi.

GÜNLÜK YEMVYE çALIAN

Salgnla ilgili alnan ekonomik destekleri anlatan Cumhurbakan Erdoan, Bu salgnn üstesinden gelecek sadece imkana deil, ayn zamanda morale ve kararlla sahibiz. Karamsarla da, rehavete de kaplmadan her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak tedbir alyoruz. Vatandalarmzn her birinin temel ihtiyaç malzemelerine ulama konusunda skntya dümemesi için ne gerekiyorsa yapyoruz. Alnan tedbirler özellikle bu sebeple çalmaya ara veren irketlerimizi istihdam koruma artyla ksa çalma artyla ksa çalma ödeneinden vergi ötelemesine ve krediye kadar her türlü araçla destekliyoruz. stihdamn sürmesi en büyük kriterimizdir. Bu artla üretimine ara veren azaltan iletmelerimizdeki çalanlarmzn ücretlerinin asgari ücreti geçmeyecek ekilde 3te 2sini devlet olarak biz ödüyoruz. Dorudan çalanlarmzn hesabna yatryoruz. Aldmz tedbirlerle 2 milyondan fazla mükellefin muhtasar, KDV ve prim ödemelerini 6 ay erteledik. Gelir vergisi mükellefi 2 milyona yakn vatandamz mücbir sebep hali kapsamna alnmtr. Firmalara ve gerçek kiilere kredi ödemelerini asgari 3 ay erteleyebilmeleri için finansman destei salyoruz. Kamu bankalarmz müterilerine pek çok kolaylk ve destek salyor. Kredi geri ödemelerdeki süreyi 90 günden 180 güne çkartarak takip sürelerini uzattk. hracatçlara stok finansman destei vererek üretimlerini sürdürmelerini tevik ediyoruz. Kredi garanti fonunun destek rakamn ve kapasitesini artrdk. Belediyelerin salgnla mücadelesine destek vermek için vergi pay ödemelerinden yaplan kesintileri 3 ay süreyle kaldrarak bu kurumlarmza 3 milyar liralk kaynak saladk.

KOSGEBTEN YARARLANANLAR

Vergi, sigorta, kredi ödemelerine saladmz kolaylklara bir yenisini daha ekliyoruz. KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin iletmemize nisan, mays, haziran aylar itibariyle yapacaklar banka kredi ödemelerini erteleme imkan salyoruz. Bu ertelemelerden kaynaklanacak maliyeti KOSGEB üstlenecektir. Emeklilerimizin en düük maalarn bin 500 liraya çkartarak hem de ikramiye ödemelerini öne çekerek rahatlattk. Düük gelirli 2 milyon 100 binin üzerinde haneye biner lira nakit yardm yaparak bu skntl günlerde garip gurabay sahipsiz brakmadk. imdi 2 milyon 300 bin haneye daha yardm ulatrmak için hazrlklara baladk. Özellikle yevmiyeyle günlük kazançla hayatn sürdürmek zorunda olan hiçbir geliri olmayan vatandalarmza çarda bulunuyorum. Valilik ve kaymakamlklarmza telefonla bavuru yaparak durumunuzu anlatmanz yada elektronik devlet olarak bavurmanz halinde devletimiz sizlere de her türlü destek verecektir diye konutu.

KAMPANYAYA DESTEK YADI

Biz bize yeteriz Türkiyem kampanyasna gelen destek miktarn açklayan Cumhurbakan Erdoan, Kampanyamzda toplanan kaynak en bata sizler için kullanlacak. htiyac olan vatandalarmz devletinden yardm istemekten çekinmesin. u ana kadar kampanya hesaplarnda toplanan yaklak 1 milyar 500 milyon liray buldu. Ayrca 43 milyon lira da SMS olarak topland. laveten AK Parti Meclis Grubu hesabnda toplanan yaklak 5 milyon liralk mebla buraya aktarlacak. Banka katlm irketi veya SMS mesajyla destek veren her vatandamza, her bir kurumumuza teekkür ediyorum. dünyamz, sanat ve spor camiamz, hayrseverlerimizi, tüm vatandalarmz sürmekte olan bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum dedi.

NFAZ DÜZENLEMES BUGÜN

nfaz düzenlemesine de deinen Cumhurbakan Erdoan, Salgnla mücadele kapsamnda aldmz bütün tedbirleri hukuk devleti ilkesine uygun ekilde yürütüyoruz. dari düzenlemeleri Cumhurbakanl kararnameleri ve bakanlklarmzn genelgeleriyle yasal düzenlemeleri ise meclisimizle çalarak kanun olarak hayat geçiriyoruz. Bu çerçevede kabine toplantsnda ayrntl bir ekilde deerlendirdiimiz kapsaml bir yasa teklifini grubumuz vastasyla yaknda meclisin takdirine sunacaz. Kamuoyunun yakndan takip ettii infaz düzenlemesi yarn TBMM Genel Kurulunda görüülmeye balanacaktr. Ayrca Cumhurbakanl Politika Kurullarnn ikisinin yapsnda deiiklie gidiyoruz. Gda, tarm orman ve hayvanclk ile salk ve sosyal politikalar kurullar oluturuyoruz. Daha önce salk ile gda ayn kurul, sosyal politikalar ise müstakil bir kurul olarak çalyordu ifadelerini kulland.

KURULAN YEN DÜNYA DÜZEN

Rabbimizin sizin hayr bildiklerinizde er, er bildiklerinizde hayr olabilir diye tarif ettii bir süreçten geçtiimize inanyorum diyerek konumasna devam eden Cumhurbakan Erdoan, Korona virüs salgnnn ardndan dünyada hiçbir ey eskisi gibi olmayacak. Dier ülkelerin ve insanlarn srtndan kendilerine sahte bir refah düzeni kuranlarn devri artk kapanyor. Ekonominin sadece paradan, faizden, borsadan ibaret bulunmad, asl olann yeterli üretim, adil dalm olduu ortaya çkt. Devlet ile vatandalar arasnda siyasi, ekonomik ve sosyal ilikilerin yeniden tanmlanaca yeni döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde bütün dünyada bizim 17 yldr söylediimiz insan yaat ki devlet yaasn ilkesi her ülkede yönetim sistemine yerleecek. Türkiye bu dönem en az çok partili hayata geçtiimiz, en az rahmetli Özaln reformlar, en az AK Partinin demokrasi ve ekonomi atlmlar kadar önemlidir. Eitimden sala, ulamdan sanayiye, tarmdan enerjiye kadar her alanda ina ettiimiz güçlü altyapnn semeresini alacamz bir devrin eiindeyiz.

SYAS VE EKONOMK SÜREç

Önümüzdeki bu yeni süreçte siyasi ve ekonomik olarak çok daha güçlü bir konuma ulama imkanna sahibiz. Bunun için halihazrda yaadmz dönemi en ksa sürede ve en az hasarla geride brakmamz gerekiyor. Avrupa bölgesinde salgnn artk zirve aamasna geldiini, yaknda hissedilir bir gerilemenin balayacan ümit ediyoruz. Tek bana bizim salgn bitirmemiz yetmiyor. Güçlü insani ve ekonomik balarmzn olduu bu corafyann tamamnda bu sorunun çözülmesi gerekiyor. u ana kadar aldmz tedbirler veya gerekirse alacamz ilave önlemler sayesinde Avrupa ve dünya ile paralel bir ekilde bu salgnn üstesinden geleceiz. Asl büyük mücadelemiz salgn sonrasnda balayacaktr. Üretimi mutlaka sürdürme vurgusunu bundan dolay yapyoruz. çalabilen her fabrika üretmeye devam edecektir. çiftçilerimiz ekilmemi tek kar toprak brakmayacaktr. Hizmet sektörümüz hem içerideki, hem dardaki balantlarn canl tutacaktr. Kurulan yeni dünyada en güçlü ekilde yerimizi almak için hep birlikte daha çok çalacaz. Sadece salgn döneminin kayplarn telafi etmekle kalmayacak, inallah çok daha büyük bir hamleyi hep beraber gerçekletireceiz diye konutu.

TÜRKYENN 2023 HEDEFLER

Evde kalarak geçirilen sürede toplanan enerjinin yeni dönemde çalarak deerlendirileceini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulamasndaki engeller adeta kendiliinden ortadan kalkyor. Üretimimiz, istihdammz, ihracatmz, sanayimizi ticaretimizi, altyapmz hedeflerimize uygun bir ekilde daha da güçlendirmek için çalacaz. Bu süreçte ülkemizdeki her bir vatandamzn emeine birikimine, kabiliyetine, cesaretine, çalkanlna, gençlerin enerjisine ve heyecanna ihtiyacmz olacak. çisinden i verenine, esnaf sanatkarndan çiftçisine kadar mal ve hizmet üretiminde yer alan bütün kesimler bu yeni döneme imdiden hazrlanmaldr. Evde kalarak geçirdiimiz günlerde enerjimizi ve üretimimiz inallah yeni dönemde daha çok çalarak deerlendireceiz. Türkiyenin istiklali ve istikbali için milletimizle birlikte zorluklarn üzerinden geldik. Allahn izniyle bu skntl günleri geride brakarak büyük ve güçlü Türkiyenin inasn yine milletimizle beraber tamamlayacaz dedi.

Ana Sayfaya Git