Acı biber 'mutluluk' veriyor

Sofralarda kimileri için vazgeçilmez tatlar arasında yer alan bibere acılık veren kapsaisin maddesinin, vücuttaki endorfin hormonu salgılamasını artırarak, mutluluk hissi oluşmasına, stresin azalmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Haberler 23.03.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketimi çok eskilere dayanan ac biberi kimileri yemezken, kimileri ise severek tüketiyor. nsan salna çok sayda yarar olan ac biber düzenli olarak tüketildiinde, vücudu hastalktan koruma gibi faydalar bulunuyor. Beyinde mutluluk hormonunun salglanmasn salayan ac biberi, stresli i hayat olanlarn, fiziksel yorgunluk çekenlerin tüketmesi öneriliyor. Ac biber, içeriindeki kapsaisin maddesinin insandaki mutluluk hissi veren endorfin hormonunu artrarak, vücudun rahatlamasn ve stresin azalmasna yardmc olabiliyor.

FAZLASI ÖFKEYE NEDEN OLUR

Gda Mühendisleri Odas Antalya ube Bakan Ali Manavolu, biberin C vitamini deposu olduunu, içeriindeki kapsaisin maddesinin ac ve yanma hissi verdiini söyledi. Manavolu, öyle konutu:

Biber ac ve yanma hissi veren sebze olarak bilinir. Aslnda biberin farkl, az bilinen yönü var. nsan vücudu tepki mekanizmas. Biberi yediimizde ac hissine karlk vücut tepki mekanizmas verir. Biber C vitamini bulunduran sebzelerin banda gelir. Biberde aclk tad veren kapsaisin maddesi vardr. Biberi tükettiimizde ac hissine kar mutluluk hissi veren endorfin, serotonin, oksitosin, dopamin hormonu salglar. Özellikle endorfin hormonu seviyesi artar. Beyne iletilen sinyaller, ac hissini bastrmak için endorfin seviyesini yükseltir. Vücut mutlu olmaya balar. Ac biber tükettiimizde vücudumuz bu hissi bastrmak için mutluluk hormonu salglar. Bu hormonun fazlal da insanlarda öfkeye neden olur. Hem salk hem mutluluk için yeteri miktarda ac biber tüketilmesi fayda salayacaktr.

VATANDA DA AYNI GÖRÜTE

Ac biberin dilde ve az içinde ac yanma hissine ramen mutluluk verdiine vatanda da katlyor. Semt pazarnda ac biber satn alan Hasan Ters, Biber yiyince mutlu oluyorum. Her yemekte yerim acy derken, Yasin Önce ise Yemei yedikçe yediriyor, mutluluk da veriyor. Mutlu oluyorum. Doal hem de vücuda faydal dedi. Biber satcs Habibe Kahraman ise, Kanseri önler. Aabeyim de çok sever, ben de çok severim. Her zaman yeriz. Mutlu da eder diye düünüyorum dedi.

ACI BBERN BLNMEYEN FAYDALARI

Vücudun toksinlerden arnmasna destek olan ac biber baklk sisteminin güçlenmesini salayabiliyor. Turunçgillerin verdii C vitamini desteinin 2 katn ac biber tek bana verebiliyor. Düzenli olarak ac biber tüketilmesi durumunda, kan dolam salkl hale gelir. Bu sayede, kalp rahatszlklar, kolesterol, yüksek tansiyon gibi rahatszlklar önlenebilir. K aylarnda boazda meydana gelen enfeksiyonlarn giderilmesinde ac biber etkili ekilde kullanlabilir. Sindirim sisteminin düzenli ekilde çalmasna destek olan ac biber, sindirimin d etkenlerden korunmasn salayabiliyor.

çan temel problemleri arasnda bulunan romatizma rahatszln iyiletirilmesi için ac biber tüketilebilir. Kemik erimesi, kemiklerde erken krlmalar gibi sorunlarn önüne geçebiliyor. Ac biber, vücudun asit miktarn dengelemeye yardmc olmasyla mide ve yemek borusu saln korur.

Ana Sayfaya Git