'Acı' telaşı

TÜRKİYE’nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da, acı biber hasadının başlamasıyla birlikte isot (pul biber) kurutma telaşı başladı. Kentte güneş altında 45 dereceye varan hava sıcaklığında çalışan kadınlar ve çocuklar, aile bütçelerine katkıda bulunmak için tarlada saatlerce biber temizliyor.

Haberler 21.08.2017 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl Austos aynda balayarak, Ekim ayna kadar devam eden pul biber yapm sezonu balad. Birçou kendi tarlalarnda yetitirdikleri biberleri ilemek için çoluk çocukla birlikte evlerinin damlarnda pul biber yapmak için kollar svad. Geçimini isot yapmyla salayan aileler ise hal pazarnda satn aldklar tonlarca biberleri, Srrn Mahallesindeki isot tarlasnda ileyerek, yurt içi ve yurt d piyasasna hazrlyor. anlurfada biber sezonun baladn, biber reçeli, pul biber ve tohum aykladklarn belirten isot üreticisi Murat Kaya, Yllk 100 tonun üzerinde ya biber iliyoruz. Bunlardan elde edilen 10- 12 ton isot satyoruz. u anda çekimini yaptnz biberler salçalk. Bunlar önce kadn içilerimiz elleriyle tohumlarndan ayryor. Tohumlar ayrldktan sonra tarlaya günee braklyor. Ardndan siyah ve mor renk için çadrda terletiyoruz. Yine bunlarn bir ksmn ise biber salças olarak iliyoruz dedi.

anlurfann altn olarak bilinen, ev yapm ve fabrika yapm olarak ikiye ayrlan isotun ev yapm olanlar daha çok rabet gördüünü ifade eden Aysel çiftçi ise Ben ve 6 çocuumla birlikte günlük 20- 30 çuval arasnda biber temizliyoruz. Hava scaklyla birlikte ac iinde çaltmz için oldukça zorlanyoruz. Torba banda 2 liradan temizlediimiz biberden bize günlük 40-50 lira para geçiyor. Bununla ev ihtiyaçlarmz gidermeye çalyoruz. Genellikle bu bölgenin insan fabrikasyon ürünü kullanmyor. Ev yapmn organik isot kullanyor diye konutu.

BZE YER TAHSS EDLSN

Srrn Mahallesinde kurulan isot tarlalarnda 2 bin kiinin çaltn kaydeden Mehmet Mermer de, kendilerine yer tahsis edilmesini isteyerek unlar söyledi:

sot mevsiminin balamasyla birlikte bu bölgede geçimini isotla salayan yaklak 2 bin kii isot yapm iinde çalyor. Ancak son zamanlarda tarm arazilerinin yerine binalarn yüklemesi nedeniyle isot kurutmaya arazi bulmakta zorlanyoruz. Bununla ilgili olarak yetkililerden yardm istedik. Daha hijyenik bir ortamda biber yapabilmek için bize bir yer tahsis edilmesini istiyoruz Aksi takdir isotla özdeleen bu kentte isot adna bir ey kalmayacaktr.

Ana Sayfaya Git