Acil intihar hattı 14 yıldır kapalı!

Uzmanlar pandemiyle birlikte Türkiye’de intihar vakalarında artış yaşandığını belirtirken intiharların önlenebilmesi için etkin, uygulanabilir ve sürdürebilir politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Haberler 15.01.2022 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Frat Üniversitesi Tp Fakültesi 2. snf örencisi Enes Karann kald özel yurtta girdii bunalm sonucu yaamna son vermesine ilikin tartmalar devam ederken, gözler bir kez daha intihar vakalarna ve buna kar devletin almas gereken önlemlere çevirildi.

Türkiyede 2002-2019 yllar arasnda 53 bin 425 kii intihar ederek hayatna son verdi. Ancak TÜK, son iki yldr koronavirüs gerekçesiyle ölüm istatistiklerini açklamad. Bu nedenle, bu istatistiklerin içerisindeki intihar oranlar da kamuoyuna yansyamad.

NTHARLARA KARI ÖNLEMLER

Türkiyede intihar vakalarnn önlenmesi amacyla kurulan 182 Umut I Hatt, 2008 ylna kadar faaliyetini sürdürüyordu. Ancak bu özel hat, 2008 ylnda ekonomik gerekçelerle durduruldu. Bu nedenle bunalma giren yurttalarn acilen arayabilecei herhangi bir numara bulunmuyor.

NTHARDAK ARTI NEDEN

Türkiye Psikiyatri Derneinde krize müdahale ve intihar önleme çalma birimi üyesi olarak çalan, ruh sal ve hastalklar uzman Doçent Doktor Yunus Hacmusalar son dönemde intihar vakalarnda art yaandn söyledi. Hacmusalar öyle deerlendirdi.

Türkiyedeki verilere baktmzda her gün 10 kii intihar sonucu hayatn kaybetmekte. Ancak 2020-2021 ölüm verileri açklanmad için intihar oranlarnda nasl bir deiiklik olduunu bilemiyoruz. Ancak basna yansyan haberler, bizim salk kurulularndaki deerlendirmelerimiz sonucunda intihar davrannda bir miktar art gözlememiz var.

Hacmusalar, Türkiyenin intiharlar önleme konusunda ulusal bir program var m? sorusuna hayr yantn verdi. Türkiyenin etkin, uygulanabilir ve sürdürebilir bir politikas olmadn anlatan Doç. Dr. Hacmusalar, intiharn bir halk sal soru olduuna dikkat çekti. Ayn zamanda intiharn önlenebilir ölüm sebeplerinden biri olduunu ifade eden Hacmusalar, Bu nedenle ulusal anlamda etkin intihar önleme politikalarnn uygulanmas intihar davrann azaltabilir diye konutu.

BRL ÖNEMLDR

Hacmusalar, intihar önleme konusunda bütün kamu kurum ve kurulularnn birlikte çalmasnn, ibirlii yapmasnn olmazsa olmaz olduunu söyledi. Bu konuda çalmalarn yeni baladn ifade eden Hacmusalar, Türkiye Psikiyatri Dernei ile Salk Bakanlnn illerde intihar önleme komisyonlar kurmaya baladn dile getirdi. Hacmusalar, unlar kaydetti:

Bu ibirliini salamadan sürdürülebilir, uygulanabilir bir intihar politikas yürütmek maalesef mümkün deildir. Bu nedenle Türkiye Psikiyatri Dernei ve Salk Bakanl son bir iki yl içinde bütün illerde intihar önleme komisyonlarn yeniden aktif hale getirme konusunda çalma içerisindedir. Bu programda hem ulusal baz politikalar oluturulacak, hem de ayn zamanda bölgesel tedbir alnmas konusunda etkin bir çalma sürdürülecek. Bu çalmann içerisinde kamu kurum ve kurulularnn yöneticilerinin eitimi, halkn ya da salk çalanlarnn intihar davrannda bilgilendirilmesi, intihar düüncesi olduunda salk kuruluuna bavurusunun kolaylatrlmas ayn zamanda bölgesel, uygulanabilirse ulusal bazda intihar danma hatt ya da bu hastalarn yönlendirilebilecei, kolayca bavurabilecekleri bir merkezin oluturulmas önleme politikas arasnda yer almaktadr.

PANDEM DÖNEMNDE ARTTI

Hacmusalar, pandemi sürecinin de intiharlar üzerinde etkisi olduunu belirterek, u deerlendirmeyi yapt: Pandemiyle birlikte ortaya çkan sosyal ve ekonomik problemler intihar tetikleyen faktörlerin en önemlileridir. Bu nedenle intihar önleme programlar içerisinde mutlaka sosyal ve ekonomik politikalarn eklenmesi de gerekmektedir. Maalesef ki pandeminin etkisiyle birlikte son zamanlarda hem ruhsal hastalklarn görülme orannda bir art olmu, hem de pandemi younluu nedeniyle salk hizmetine ulamada baz kstllklar ortaya çkmtr. Bu nedenle de intihar davrann arttran nedenler arasnda pandemi ve buna bal ekonomik sorunlar önemli bir yer tutmaktadr. Pandeminin etkileri yalnzca pandemi döneminde deil sonrasnda da ortaya çkacaktr. Bu uzun süreli bir etki olarak karmza çkabilir.

Hacmusalar, özellikle gençlerin intiharlar konusunda, risk faktörlerinin ortadan kaldrlmas, buna karlk sosyal destek programlarnn arttrlmas intiharlar azaltacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git