Acil servisler kırıklarla dolu!

Soğuk ve karlı havanın ardından yollarda meydana gelen buzlanma nedeniyle düşerek yaralanan onlarca kişi hastanelere başvururken, Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta 10 günde 507 vaka kayıtlara geçti

Haberler 31.01.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz, Diyarbakr ve rnakta son 10 günde kar ya ve buzlanma nedeniyle düerek yaralanan 507 kii hastanelerde tedavi altna alnd.

Yurdun büyük bölümünü etkisi altna alan kar ya, beraberinde getirdii buzlanma nedeniyle ciddi yaralanma ve sakatlanmalara da yol açyor.

Etkili olan souk ve karl havann ardndan yollarda meydana gelen buzlanma nedeniyle, çok sayda kii düme sonucu meydana gelen krklarla hastanelere bavurdu.

Elaz, Diyarbakr ve rnakta 10 günde düerek yaralanan ve tedavi altna alnanlarn says 507 olarak kaytlara geçti.

YOUN BAKIMDA YATAN HASTALAR VAR

Dümeye bal yaralanma nedeniyle 220 kiinin hastanelere kaldrld Elazda, Frat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Acil Tp Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ylmaz, AA muhabirine, il genelinde karda kayarak düen hastalar nedeniyle acil serviste younluk olutuunu söyledi.

Bu yalar, kalça kr, çok ciddi kemik krklar ya da kara travmas gibi çok ciddi problemlere sebep olmaktadr. diyen Ylmaz, souk ve karl hava devam ettii sürece vatandalara dikkatli olmalar önerisinde bulundu.

Ylmaz, vatandalara mümkün oldukça dar çkmamalar tavsiyesinde bulunarak, Dar çklacaksa da uygun ayakkab ve kyafetler giyerek dikkatli olmalarn öneriyoruz. çünkü basit bir düme gibi görünse de özellikle belli bir yatan sonra ciddi kemik krklar ya da kafa travmasna sebep olabiliyor. Bunlar içerisinde çok ciddi olup youn bakmda yatan, acil cerrahiye giden ya da çounlukla ortopedi klinii tarafndan deerlendirilen hastalar oldu. dedi.

Her yatan hastann geldiini aktaran Ylmaz, Küçük çocuklar da ileri yata olanlar da var. leri yatakiler için çok ciddi problemlere sebep oluyor. ifadelerini kulland.

çÖP ATARKEN DÜTÜM, KALçAM KIRILDI

Keban ilçesinde düme sonucu kalças krlan ve ortopedi servisinde tedavisi süren Abdullah Cokun, youn kar nedeniyle evinin yolunun dahi ulama kapal olduunu belirterek, bu nedenle komularn yardmyla ambulansa ulatn aktard.

Cokun, çöp atarken srt üstü dütüm. O srada komum olmasayd souktan donacaktm. Tedavim sürüyor. Allah kimsenin bana vermesin. diye konutu.

70 yandaki Kibar Salam da dütüünü ve bacann krldn anlatarak, Ameliyat olacam. Arm çok var. Yerimden kmldayamyorum. ifadelerini kulland.

HASTA SAYIMIZ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Diyarbakrda il genelinde son 10 günde düerek yaralanan 250 kii hastanelere bavuru yapt.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Emin Özkul da kar ve buzlanma sebebi ile kayp dümelere bal krk ve çkk vakalarnda art görüldüünü belirtti.

Kentte hava artlarnn bu yl çok sert geçtiini, buzlanma nedeniyle de düme vakasnn arttn anlatan dile getiren Özkul, Hem bölgemizde hem çevre illerde özelikle dümeye bal ön kol krklar, yallarda kalça krklar çok sk görülmeye baland. Özelikle hem kalça hem el bilei kryla gelen hasta saymz günden güne artyor. eklinde konutu.

Özelikle son bir haftadr krk saymz artmaya balad. Yal hastalarda dümeye bal hem ön kol krklar hem de kalça krklar birlikte görülüyor. Bunlarn çouna yatarak tedavi gerekiyor. Hasta saymz günden güne artyor. Acile bavuran hasta says artm durumda. diyen Özkul, vatandalara dikkatli olmalar uyars yapt.

Özkul, kar ve buz üstünde yürürken dikkat edilmesi gereken hususlara ilikin unlar kaydetti:

Kadnlar topuklu ayakkab giymemeli. Yürürken ksa admlar atmak, bastmz yere dikkat etmemiz lazm. Telefona bakarak yürümemeliyiz. Yeri iyi tutan k artlar için uyumlu ayakkab seçmemiz lazm. Eer bunlara dikkat etmezsek krk kaçnlmaz oluyor.

BUZLANMA ARAçLAR çN OLDUU KADAR YAYALAR çN DE RSK OLUTURUYOR

rnak Devlet Hastanesinde bir haftada 37 kii dümeye bal oluan krk nedeniyle tedavi altna alnd.

Bahekim Uzm. Dr. çada Büyükerdoan, son günlerde olumsuz hava artlarndan dolay düme vakalarnn arttn, bir haftada 37 kiinin karda düme sonucu el, ayaklarnda krk meydana geldiini söyledi.

Vatandalara, özellikle de yallara bu tür havalarda dar çkmamalarn öneren Büyükerdoan, Kar yamas ve ardndan oluan buzlanma araçlar için olduu kadar yayalar için de risk oluturuyor. Vatandalardan bu havalarda azami dikkatli olmalarn rica ediyoruz. dedi.

MECBUR OLMADIKçA KMSE DIARI çIKMASIN

Hastalardan 22 yandaki Nesim Aydnlar, ekmek almaya giderken kayp dütüü için ayak kemiinde çatlak olutuunu belirterek, tedavisinin sürdüünü aktard.

Muhammed Ylmaz da sabah ie giderken dütüünü, elinde krk olutuunu ifade etti. Ylmaz, Mecbur olmadkça kimse dar çkmasn. Karn alt buz olduu için çou kii yanlyor. Bu da büyük tehlike oluturuyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git