Adenovirüs koronavirüs

Göz Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cafer Tanrıverdi, adenovirüslerin koronavirüs (corona virüsü) kadar hızlı yayılabildiğini belirterek, "Enfekte bireyden tüm aile fertlerine bulaşabiliyor. Bu hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemler diğer tüm bulaşıcı hastalıklar ile benzerdir. Farklı olarak adenovirüslerin daha çok temasla bulaştığını düşünüyoruz. Bu nedenle hijyen kurallarına riayet edilmesi, kişisel eşyaların ortak kullanılmaması ve sık el yıkanması bu hastalıktan korunmak için özellikle gereklidir.” ifadelerini kullandı.

Haberler 28.11.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönem dönem salgnlar yapan adenovirüslerin ciddi igücü kaybna da yol açtn ifade eden Tanrverdi, hastaln sklkla karlalan ilk bulgularn öyle aktard:

lk olarak genelde gözlerde kzarklk, çapaklanma, batma, yanma, sulanma, k hassasiyeti, bulank görme ve göz kapaklarnda ödem meydana gelir. Belirtiler gözlemliyorsanz vakit kaybetmeden hekime bavurun. Bununla beraber, üst göz kapaklarnda ödeme bal olarak düme, gözlerde kant, göz ve ba ars, kulak önünde ve çene altnda yer alan lenf bezlerinde büyüme ve bu bölgelerde hassasiyet, ar ve bazen üst solunum yolu enfeksiyonu benzeri tablo elik edebilir. Hastalarn dier gözüne de bula çok fazla oranda olabiliyor.

Tanrverdi, hastaln ilk semptomlar ile karlald anda hekime bavurulmas gerektiine dikkati çekerek, Adenovirüsler gözün önünde yer alan ve kornea olarak adlandrlan saydam tabakada görmeyi azaltabilen ve tedavisi oldukça güç lekelenmelere yol açabiliyor. Bu durumun tedavisi bazen aylar hatta yllar alabilir. uyarsnda bulundu.

TEMASLA BULAIYOR, HIZLI YAYILIYOR

Tanrverdi, adenovirüsler de Kovid-19 kadar hzl yaylabildiini, enfekte bireyden tüm aile fertlerine bulaabildiini aktararak, Bu hastalktan korunmak için alnmas gereken önlemler dier tüm bulac hastalklar ile benzerdir. Farkl olarak adenovirüslerin daha çok temasla bulatn düünüyoruz. Bu nedenle hijyen kurallarna riayet edilmesi, kiisel eyalarn ortak kullanlmamas ve sk el ykanmas bu hastalktan korunmak için özellikle gereklidir. deerlendirmesinde bulundu.

Hastalarn bu dönemde yaam kalitesinin oldukça azaldn da belirten Tanrverdi, Tedavide uzun süreli göz damlas kullanlmas gerekiyor. Ayrca bu hastaln en az hasarla geçirilmesi ve dier aile fertlerinin korunmas için hasta kiinin erken dönemde antiviral göz damlasna balamas ve hastalarn hastalk hakknda bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git