Ağrı kesiciler uyarısı geldi!

DÜ Hastanesi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Haktan Karaman vatandaşları uyardı “Hekim tavsiyesi olmadan ağrı kesici kullanmak, bedeli çok ağır olan sıkıntılara yol açabilir”

Haberler 23.04.2021 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastanede muayene olmadan hekim tavsiyesi olmadan eczaneden alnan ar kesici ilaçlarla ilgili vatandalar uyaran Prof. Dr. Haktan Karaman, Bir ikayeti olmayan ya da böyle bir bilgiye sahip olmayan insanlarn ar kesici olarak tabir ettiimiz bu tür ilaçlar uzun dönem kullanmalar sonrasnda bedeli çok ar olan skntlara yol açabilir dedi.

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Hastanesinde görevli Algoloji Uzman Prof. Dr. Haktan Karaman, hastanede muayene olmadan ve hekim tavsiyesi dnda eczaneden alnan ar kesici ilaçlarla ilgili vatandalar çok önemli uyarda bulundu. Kendi alan ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Karaman, ar uzman olarak kronik ar çeken hastalarn gerek ilaç tedavisi gerekse kendilerine özgü kapal yöntemle hastalarn arlarn kesmeye yönelik ilemler yaptklarn söyledi.

ARI KESCLER ZAMANLA HASTALARDA SALIK SORUNUNA NEDEN OLUR

Öncelikle bir hekim olarak vatandalara uyarda bulunmak istedii belirten Prof. Dr. Karaman, Bütün ilaç gruplarnda hekimin tavsiyesi olmadan hiçbir ilacn kullanlmas, hekim olmayan insanlarn ve bakalarnn tavsiyesiyle ilaçlarn kullanlmasn kesinlikle tavsiye etmiyorum. Arlarla ilgili olarak bu bizim pandemi öncesinde de gündemimizi megul eden bir sorundur. çünkü kronik ar çeken hastalarn bir bölümü ömürleri boyunca tansiyon ve eker hastalar gibi ar kesici ilaçlar kullanmalar gerekiyor ve bunlarn yaratabilecei bir takm skntlar var. En kolay ve en çok bilinen bizim basit olarak tanmladmz ilaçlar, vatandalar eczaneye gidip bana bir ar kesici verin dedikleri zaman karlarna çkan ar kesici gruplardr dedi.

ARI KESC LAçLAR MASUM DELDR

Ar kesicilerin göründüü gibi masum olmadn belirten Prof. Dr. Karaman, Ar kesiciler aslnda masum ar kesiciler olarak kullanlr, evde çocuunuzun ba ardnda ve atei çktnda nasl ki kullanyorsak kendi arlarmz içinde bunlar kullanyoruz. Fakat bizim ihmal ettiimiz ey udur; bu ilaçlarn ksa süreliine kullanm belki böbrek ve mide ile ilgili ikayeti olan hastalarda çok sknt çkarmayabilir ama mide ve böbrekleriyle ilgili bir ikayeti olmayan ya da böyle bir bilgiye sahip olmayan insanlarn bu tür ilaçlar uzun dönem kullanmalar sonrasnda bedeli çok ar olan skntlara yol açabilir. Böbreklerini bile kaybedebilirler veya çok ciddi mide kanamalar hayatlarn tehdit eden bir durumda, acil servislerde daha ileri süreçlerde kal gerektiren hastane ortamlarna dümelerine neden olabilirler. Bu yüzden mantkl olan kesinlikle hekim kontrolünden asla çkmamal ve pandemi kurallarna uygun bir ekilde maske, mesafe ve hijyen kurlarna uyarak, ilgili doktorlarna bavurarak kendilerine reçete edilecek ilaçlar kullanmalarn tavsiye ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git