Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, 2023-2024 eğitim öğretim yılında devam edecek ve bu sene uygulamaya başlayacak olan projelerin hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, yaptığı açıklamada, il genelinde eğitimin kalitesini artırmak ve öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek için çeşitli projeler yürüttüklerini ifade etti.
Kökrek, 2017 yılında uygulanmaya başlanan KodlAğrı Projesi kapsamında tüm öğretmenlere verilen eğitimlerin yanında öğretmenlerin kodlama alanında faydalanması için hazırlanan “KodlAğrı Arduino Projeler Kitapçığı” ve “Okulöncesi ve İlkokul Etkinlik Kitapçığı”nın 1. dönem ve 2. dönemde ayrı ayrı olmak üzere 2 kitapçık hâlinde paylaşıldığını kaydetti.
Kökrek, “KodlAğrı” dergisinin düzenli olarak dijital ortamda yayımlandığını, sene sonunda ise “KodlAğrı Proje Yarışması”nın gerçekleştirileceğini ve bu yarışma ile ilgili gerekli hazırlıklara başlandığını bildirdi.
Geleceğimi Kodluyorum projesinin, 60 bilişim öğretmenine yazılım ile ilgili eğitim vermek amacıyla tasarlandığını aktaran Kökrek, proje sayesinde öğretmenlerin yazılım konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılacağını ve öğrencilerine daha kaliteli bir eğitim sunabileceklerini söyledi.
Kökrek, proje hazırlık aşamasında oldukları “Dijital Hasat Merkezleri” projesi ile il ve ilçelerde bulunan 12 okula 4.500.000 TL maliyetle ileri düzey yazılım ve kodlama atölyeleri açılmasının planlandığını dile getirdi.
Habitat Derneği, ING Bank, Ortadoğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yapılan “Dijital Öğretmenler” projesi ile ildeki 200 öğretmene seviyelerine uygun olarak temel veya ileri düzeyde yazılım ve kodlama eğitimi verileceğini anlatan Kökrek, bu sayede öğretmenlerin dijital dönüşüme uyum sağlayacaklarını ifade etti.
Kökrek, DAP kapsamında 2.000.000 TL bütçe ile 10 okullarında “Dijital Dönüşüm Kütüphanesi” kurularak öğrencilerin çağı yakalayacak şekilde eğitim almasının sağlanacağına işaret etti.
Yine DAP kapsamında 2.500.000 TL bütçe ile “Uygulama Çiftliğinde Öğreniyorum Öğretiyorum” projesinin gerçekleştirileceğini belirten Kökrek, bu proje ile öğrencilerin tarım ve hayvancılık alanında uygulamalı eğitim alacaklarını kaydetti.
Serhat Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında 2.500.000 TL bütçe ile 18 FeTeMM (Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik) Atölyesinin hazırlıklarının tamamlandığını ve açılışının yapılacağını duyuran Kökrek, bu atölyelerde öğrencilerin FeTeMM alanlarında yetkinlik kazanacaklarını söyledi.
Kökrek, TÜBİTAK’ta ise 2023 yılında rekor başvurular gerçekleştiğini ve önemli başarılar elde edildiğini vurguladı.
Kökrek, 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projelerine 2023 yılında 440 proje ile başvuru yapıldığını, fizik alanındaki projenin bölge birincisi olarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandığını aktardı.
Kökrek, 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projelerine 2023 yılında 1026 proje ile başvurulduğunu, Türkçe alanında hazırlanan projenin Türkiye birincisi olduğunu bildirdi.
“Okuyan Şehir Ağrı” projesinin, tüm kademelerde öğrenim gören öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarını çeşitli etkinliklerle zenginleştirerek ildeki kitap okuma oranını artırmayı hedeflediğini anlatan Kökrek, 2023-2024 eğitim öğretim yılında da devam etmesi planlanan proje ile bir önceki yıla göre daha fazla kitap okunması, yapılan etkinliklerin zenginleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Kökrek, 2023-2024 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlayacak olan Eko-Ağrı projesi ile başta öğrenciler olmak üzere tüketim alışkanlıklarının olumlu yönde değişmesi, kamu kaynaklarının etkin kullanılması, sürdürülebilir kalkınma ve çevre ile ilgili bilgi ve farkındalık edinilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Kökrek, Bir Çayınızı İçeriz projesi kapsamında okul-aile ve öğrenci arasındaki iş birliğinin artırılarak okulda yapılan veliye ve öğrenciye yönelik çalışmaların sistematik hale getirildiğini belirtti.
Kökrek, 2023-2024 eğitim öğretim yılında veli ziyaretlerinde ve okula kazandırılan öğrenci sayısında artış beklediklerini dile getirdi.
Eğitimde İyi Örnekler Ağrı 2023 projesiyle kurumlarda eğitim öğretim alanında uygulanan özgün ve modern ders tasarımları, öğrenme materyalleri ile iyi uygulama örneklerini belirleyerek bu örnekleri paylaşıma açacaklarını ifade eden Kökrek, “Toplam 19 kategoride, idareci ve öğretmenlerimiz proje başvurusunda bulunabilecektir. Öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini her sene olduğu gibi yeni eğitim öğretim yılında da ön planda tutacağız.” dedi.
Öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaçları ve çağın gerektirdiği beceriler doğrultusunda gerek yüz yüze gerek çevrim içi olarak eğitimler yapacaklarını kaydeden Kökrek, şunları söyledi: “Müdürlüğümüzce başvurusu yapılan ve hibe almaya hak kazanan Erasmus+ SCH Akreditasyon Projesi kapsamında merkez ilçe ve bağlı 7 ilçe de 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde 26 okulumuz Almanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ülkelerine iş başı, hazırlık ve kurs faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bu sene de idareci ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini destekleme, okul gelişiminde en iyi uygulamaların paylaşım ve transferini yapmak amaçlarıyla hareketliliklerimizi gerçekleştireceğiz.”
E-twinning ile öğretmenleri farklı alanlarda uzmanlaşmış eğitimcilerle bir araya getirerek ortak bir amaç için proje faaliyetlerinde bulunmak, okul portfolyosunun zenginleşmesi ve görünürlülüğü arttırmak gibi pek çok faydası bulunan bu platformu desteklemeye ve öğretmenleri teşvik etmeye devam edeceklerini dile getiren Kökrek, Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği ile ilde her alanda her yaş grubu ve eğitim kademesine yönelik uygulamalı olarak bilimsel etkinlikler yaparak bilimi ve bilim insanını sevdirmek, bilime dair ön yargıları kaldırarak bilimin her an her yerde ve herkesçe yapılabilir olduğunu göstermek istediklerini vurguladı.
Kökrek, 2023 yılında yapılan bilim şenliğinde 50 bilimsel atölye, 300 bilimsel etkinlik gerçekleştirerek toplam 35.654 kişiyi ağırladıklarını hatırlatarak, “Bu sene de aynı heyecanla bilime meraklı tüm vatandaşlarımızı şenliğimize bekliyoruz.” diye konuştu.