Ahmet Kaya 16. ölüm yıldönümünde... Yaşasaydı 59'unda olacaktı

Özgün müziğin usta isimlerinden Ahmet Kaya ölümünün 16. yıl dönümünde anıldı. usta isim yaşasaydı bugün 59 yaşında olacaktı

Haberler 16.11.2016 - 14:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet Kaya yaasayd kaç yanda olacakt sorusu bugün daha da bir merak edildi. Usta arkcnn bugün 16. yl dönümü kendi ahsna münhasr arklar ile anld. 16 Kasm 2000de hayatn kaybeden Kaya, özgün müziinin en usta isimlerinden olarak tannmaktadr. Paris2te bulunduu gecelerin birinde geçirdii kalp krizi sonrasnda hayatn kaybetmitir. O gün bugündür hakknda çok sayda spekülasyonlar atlm, hatta dönemde yaadu üzgünç olaylar sonrasnda ölmedii bile iddia edilmiti. Usta sanatç bugün, yaasayd 59 yanda olacakt. Aramzdan erken ayrlsa da unutulmaz eserleri hala daha bizzlerle yaamakta.

AHMET KAYA HAYATI

Attil lhan, Can Yücel, Nevzat çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe ve Ahmed Arif gibi birçok airin iirlerini besteyen sanatç, hayat boyunca toplam 22 albüm yaynlad.

Fransann bakenti Parise yerleen Ahmet Kaya, 16 Kasm 2000de hayata gözlerini yumdu.

Ahmet Kaya, ölümünden sonra Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layk görüldü.

1984 ylnda balad müzik kariyerinde srasyla Aclara Tutunmak, afak Türküsü, An Gelir ve Yorgun Demokrat isimli albümlerini Taç Plaktan yaymlad. lk iki albümüyle bekledii baary yakalayamayn sanatç, afak Türküsü isimli albümüyle sat rekorlar krd. Bu albümdeki Penceresiz Kaldm Anne türküsüyle milyonlarn gönlünde taht kuran Ahmet Kaya, profesyonel müzik akriyerinde toplam dört farkl plak irketiyle çalt.

afak Türküsünden sonra albüm sat rakamlar giderek artan sanatç, Taç Plaktan sonra Bar Plakçlka geçti. 1987de Bar Plaka geçen Kaya, bu plak irketinden, Bakaldryorum, yimser Bir Gül, Sevgi Duvar ve Bam Belada albümlerini piyasaya sürdü. Kaya daha sonra Tempadan Dokunma Yanarsn isimli kaydn yaymlad. Doksanl yllarda daha büyük bir irket olan Raksa geçen sanatç, bu plak irketinden de srasyla arklarm Dalara, Beni Bul, Dosta Dümana Kar ve Yakamoz albümlerini yaymlad.

1980lerde Penceresiz kaldm anne / Saçlarna yldz dümü, koparma anne sözleriyle ünlü türküsüyle patlama yapan Kayann kariyerinin doksanlar diliminde Aladkça isimli türkünün büyük bir yeri oldu.

Magazin Gazetecileri Derneinin 1999 ylnda düzenledii ödül töreninde yapt konuma nedeniyle hakknda 10.5 yl hapis istemiyle iki ayr dava açlan Kaya, ayn yl Türkiyeden ayrld.

Kaya, yargland davalarda 3 yl 9 ay hapis cezasna çarptrld.

16 Kasm 2000 ylnda Fransadaki evinde kalp krizi sonras hayatn kaybeden Ahmet Kaya, 30.000in üzerinde kiinin katld törenle Parisin Pre Lachaise Mezarl 71. bölüme defnedildi.

Ana Sayfaya Git