Aile hekimlerine KDK'den destek

Aile hekimleri ilçe dışına göç eden hastaların, MERNİS adreslerine göre en yakın aile hekimliği birimine otomatik olarak aktarılması için Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu.

Haberler 06.10.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KDKden yaplan yazl açklamaya göre, bavurucu aile hekimleri, ilçeden 60 kilometreden uzaa göç eden kiilere yeterli ve etkin salk hizmeti veremediklerini belirterek, bu kiilerin kendilerine en yakn aile hekimine aktarlmalarn istedi.

l Salk Müdürlüünün, il deiiklii gerçeklemedii için herhangi bir ilem yapamayacan belirtmesi üzerine doktorlar, konuyu ombudsmana iletti.

KDK, Salk Bakanl ile l Salk Müdürlüünden bilgi ve belge talep etti. l Salk Müdürlüü kiilerin yazl talepleri olmadkça aile hekimlerini deitiremeyeceini vurgulayarak, doktorlarn hastalarn, kendilerine en yakn aile hekimlerine kayt olmas için ikna etmeleri gerektiini vurgulad.

HEKMLER DURUMA TEPKL

KDK, kanun ve mevzuat inceledikten sonra aile hekimlii uygulamas ile genel olarak toplumun salk düzeyinin yükseltilmesinin amaçlandn, bu hedefe ancak tüm bireylerin salk hizmetlerine ihtiyaçlar ölçüsünde kolaylkla eriimleri ile ulaabileceini, tavsiye kararnda bireyin en yakn ve kolay ulalabilir konumda salk hizmeti almasnn hizmet sunumu açsndan önem arz ettiini bildirdi.

Tavsiye kararnda, gerek kiilerin aile hekimine kolayca eriebilmelerini salamak adna gerekse de aile hekiminin hzl ve etkin sunumunun salanabilmesi için sadece iller aras deil, ilçeler aras ikamet deiikliinin de MERNS kaytlarna yansmas gerektii ifade edildi.

KDK, kii kaytlarnn adres deiiklii durumunda aktarlmasnn salanaca bir sistemin kurulmas gerektii yönünde l Salk Müdürlüüne görü bildirdi.

Ana Sayfaya Git