AK Parti'li Akbaşoğlu'ndan 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili, "Uluslararası bir sözleşmenin onaylanmasının bir kanunla uygun bulunması yetkisi, yasama organı olan TBMM'ye, bu sözleşmeyi onaylama veya gerektiğinde fesih yetkisi ise yürütme organı olan cumhurbaşkanına aittir. İstanbul Sözleşmesi'nin cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesi, hem iç hukukumuza hem de uluslararası hukuka uygundur" dedi.

Haberler 27.03.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Muhammet Emin Akbaolu, TBMMde düzenledii basn toplantsnda, stanbul Sözlemesiyle ilgili açklamada bulundu. Türkiyenin stanbul Sözlemesinden ayrlmasyla ilgili eletirilere yant veren Akbaolu, stanbul Sözlemesinin feshi ile ilgili iin asl udur; uluslararas bir sözlemenin onaylanmasnn bir kanunla uygun bulunmas yetkisi, yasama organ olan TBMMye, bu sözlemeyi onaylama veya gerektiinde fesih yetkisi ise yürütme organ olan cumhurbakanna aittir. stanbul Sözlemesinin cumhurbakan tarafndan feshedilmesi, hem iç hukukumuza hem de uluslararas hukuka uygundur. Cumhurbakanmz tarafndan yaplan ilemde, esasa veya usule ilikin herhangi bir problem bulunmamaktadr dedi.

60 YILLIK UYGULAMA NEYSE AYNISI YAPILMITIR

stanbul Sözlemesiyle ilgili önemli kafa karklna sebep verecek; hakikati gizlemeye, doruyu çarptmaya, yalan yanlla kamuoyunu belirli bir istikamete yönlendirmeye dönük siyasi partilerin yaklamlarna ahit olduklarn ifade eden Akbaolu, CHPnin iktidar olduu dönemi hatrlatarak, unlar söyledi:

Uluslararas sözlemelere ilikin çekilme kararna dönük 60 yllk uygulama neyse ayn uygulama yaplmtr. Yasama, yürütme arasndaki münasebetler, kendi görev ve yetki alanlar içerisinde icra edilmitir ve edilegelmektedir. Herhangi bir yetki gasp asla söz konusu deildir. CHP hükümeti döneminde Babakan nönü iken, 11 Haziran 1963 tarihli, 244 sayl bir kanun Meclisten geçiyor. Bu kanunun ad, Baz Antlamalarn Yaplmas çin Cumhurbakanna Yetki Verilmesi Hakknda Kanun. Dolaysyla anlamalarn yaplmasyla ilgili cumhurbakanna yetki veren bir kanun. Milletimizin kararyla, milletimizin onayyla Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçilmesi söz konusu olunca 15 Temmuz 2018de bir Cumhurbakanl Kararnamesi çkarlyor. Bu kararnamenin 3üncü maddesinde aynen, 1963 tarihli 244 sayl Kanunun metni yer alyor ve parlamenter sistemde cumhurbakan ve Bakanlar Kuruluyla beraber yürütme yetkisi kullanlrken, 2018de yürürlüe giren Cumhurbakanl Hükümet Sistemiyle yürütme yetkisinin dorudan milletin seçtii cumhurbakannca kullanlaca hükmü net bir ekilde anayasada yer alyor.

BU APAçIK BR YALANDIR

Eletirilere ilgili mevzuatlar da hatrlatarak yant veren Akbaolu, Anayasann 90nc maddesine göre bir uluslararas antlamann üç merhaleden geçerek usulüne uygun ekilde yürürlüe girdiini belirterek, öyle dedi:

Bir uluslararas sözleme önce yürütme organ tarafndan imzalanyor, yürütmece imzalanan bu sözleme daha sonra TBMMye, yasama organna geliyor. Meclisce bu uluslararas sözlemenin yürütme tarafndan onaylanmasnn uygun bulunmasna ilikin kanun çkaryor. Bu kanun ile Meclis, yürütmeye yani cumhurbakanna izin veriyor, bu uluslararas sözlemeyi onaylayabilirsiniz, sizi yetkilendiriyorum, ister onaylayn, ister onaylamayn diye yetki, izin veriyor. Yasamann faaliyeti bundan ibarettir. Sonra üçüncü aamada da Meclisin kabul ettii kanunun onaylanmas, yürütme organ olan cumhurbakannca icra ediliyor. Yürütmenin imzas, yasamann kanunla uygun bulmas ve yürütmenin onaylamasyla usulüne uygun bir ekilde yürürlüe girmi oluyor. Gerek 1963 tarihli 244 sayl Kanun, gerekse Cumhurbakanl 9 Nolu Kararnamesi, idare hukukunun temel esas olan usulde paralellik ilkesi gereince bir idari ilemi kim onaylamsa o idari ilemi kaldrma yetkisini de ayn makama ve merciye veriyor. Bu kadar basit ve yaln olan bir konuyu bile Yetki gasp vardr. Nasl olur da cumhurbakan kararyla Meclis iradesi ortadan kaldrlabilir? ekline büründürmek ancak gerçei çarptmaktr, kamuoyunu aldatmaktr. Bu apaçk bir yalandr. Dolaysyla CHPye güvenilmeyecei bir kez daha ortaya çkmtr

Ana Sayfaya Git