AK Parti'li Yaşar, göç yolunda kaybolan çocuklara dikkati çekti

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi Serap Yaşar, göç yolunda kaybolan çocuklara dikkati çekerek, "Çocukların şiddete, istismara, sömürüye ve insan ticaretine maruz kalmasının önlenmesi, göç, insan ve çocuk hakları politikalarının belirlenmesinde mutlak bir öncelik olmalıdır." dedi.

Haberler 20.10.2021 - 05:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaar, 18 Ekim Avrupa Birlii nsan Ticaretiyle Mücadele Günü dolaysyla Mecliste düzenledii basn toplantsnda, Uluslararas çalma Örgütü tarafndan 2017 ylnda yaymlanan Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler raporunda, dünya genelinde 40,3 milyon kiinin insan ticareti maduru olduunun tespit edildiini söyledi.

Birlemi Milletler Uyuturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) 2020 Küresel nsan Ticareti Raporuna göre ise, 2018de tespit edilen her 10 madurun 5ini yetikin kadnlar, 2sini kz çocuklarnn oluturduunu bildiren Yaar, Yine ayn rapora göre, insan ticareti maduru çocuklarn büyük çounluu cinsel sömürü amacyla kullanlyor. Kz çocuklarnn yüzde 72si, kadnlarn yüzde 77si cinsel sömürüye maruz kalrken, erkek çocuklarn yüzde 66s ve erkeklerin yüzde 67si zorla çaltrlyor. bilgisini verdi.

Terör, iç savalar, yoksulluk, gelir dalmndaki dengesizlikler, iklim deiiklikleri gibi insan ticaretine zemin hazrlayan pek çok neden bulunduunu dile getiren Yaar, mülteci krizlerinin ise insan tacirleri için adeta bulunmaz bir frsat olduunu vurgulad. Yaar, unlar kaydetti:

Küresel olarak, tespit edilen her dört insan ticareti madurundan biri, insan tacirleri için kolay bir hedef olan çocuklardr. çocuklar arasnda en krlgan grubu oluturan mülteci ve göçmen çocuklar ise insan ticaretine daha açk durumdadrlar. Özellikle göç yolunda kaybolan çocuklar, çocuk ticareti için en uygun kaynaktr. çünkü, kendilerini yapayalnz ve bilmedikleri bir kültürün ve corafyann içinde bulan mülteci çocuklar, kolayca insan taciri ve kaçakçlarnn ana düebilmektedir. Bu durum da onlar bulunduklar bu korkunç ortamdan kaçmaya zorlamakta ve ayrca kaybolmalarna da neden olmaktadr.

NSAN TCARET

nsan ticareti, bu ksr döngüyle, hem neden hem sonuç olarak göçmen çocuklar hedef alr. Onlarn kaybolmalarna ve kaybolduklarnda, karanlk dehlizlerde yitip giden, akbeti belirsiz çocuklardan biri olmalarna yol açar. Bu çocuklar; insan tacirlerinin elinde, akla hayale gelmeyecek senaryolarn öznesi haline gelirler. Fuhu, organ mafyas, uyuturucu ticareti, i gücü sömürüsü, çocuk sat, zorla dilendirme ve daha nice baka kötü emeller için kullanlmakta.

çocuklarn güvende tutulmalar devletler için uluslararas hukuktan ve insan haklar sözlemelerinden kaynaklanan bir yükümlülüktür. çocuklarn iddete, istismara, sömürüye ve insan ticaretine maruz kalmasnn önlenmesi, göç, insan ve çocuk haklar politikalarnn belirlenmesinde mutlak bir öncelik olmaldr.

nsan ticareti ile mücadelede baarya ulamak; öncelikle farkndalk, bilinç, ulusal ve uluslararas düzeyde uyumlu bir i birlii ve ortak eylemlerle mümkündür. Bilgi ve farkndalk arttrma faaliyetleri, insan ticareti madurlarnn korunmas için yasal tedbirler kadar önemlidir.

Ana Sayfaya Git