Akdağ: En ağır cezayı çocuğa tecavüz ve öldürmeye getiriyoruz

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, çocuk istismarını önlemeye yönelik hazırladıkları kanun tasarısına ilişkin açıklama yaptı.

Haberler 07.04.2018 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Akda, TBMM Madde Bamlln Aratrma Komisyonunda çocuk istismarn önlemeye yönelik komisyonda çalmalarn tamamlandn, Bakanlar Kurulunda imzaya açldn ve ksa sürede Meclise getirileceini söyledi. Hazrladklar kanun tasarsnda çocuu cinsel istismarda cezalar artrdklarn vurgulayan Akda, öyle konutu:

Burada herkesin üstünde srarla durduu konulardan bir tanesi cezalar konusu. Cezalar arlatrdmz bir alan olacak. Cezalar arlatrlp özellikle çocuklara bildiimiz o ar tecavüz vakalar ve öldürme vakalar bu ksmlarda ciddi arlatrma getiriyoruz. Baz alanlarda müebbet baz alanlarda arlatrlm müebbet hapse kadar cezalar getiriyoruz. Türk Ceza Kanununda en ar cezay bir çocua tecavüz etme ve onu öldürme suçuna verecek ekilde ceza getiriyoruz. Zaten özellikle tecavüz ve sonrasndaki ölümlü ilgili o kadar ar hüküm getiriyoruz ki, arlatrlm müebbet hapis getiriyoruz. Yataca üst snr artryoruz. Somut olarak 50 sene hapiste yatmaya dönüüyor. TCKda böyle bir ceza u anda yok. Bu kadar ar bir ceza ilk olacak. Caydrclk, toplum vicdan ve milleti temsil eden vekiller olarak hükümet olarak bizim vicdanmz da tatmin edebilecek hüküm olduunu ifade etmek isterim. nfaz Kanununda arlatrlm müebbet de olsa bir kiinin yatabilecei sürenin çok daha üstünde sürelerle cezaevinde yatmay getiriyoruz.

MAHKEME KARARIYLA UZMAN GÖRÜÜ ALINARAK CNSEL STEK BASKILANACAK

çocuk istismarnda bulunan kiiye, cezaevinden çkmasnn ardndan cinsel istein basklanmas amacyla hormon verileceini kaydeden Akda, unlar söyledi:

kinci önemli konu, bu anlamda bir ceza alan ve cezasn çekerek cezaevinden çkacak kiilerin tahliye edildikten sonra belli bir dönem rehabilite edilmesi gerekiyor. Bununla beraber eer ilgili hakim heyeti karar verirse uzman görüü almak kaydyla uygun gördüü vakalara cinsel istein basklanmas amacyla belli hormonlar verilebilecek. Her yl bunu ilgili mahkeme gözden geçirecek ve devam edip etmeyeceine karar verecek. Ama ayn zamanda da ciddi bir rehabilitasyon gerçekletirilecek. çocuklara istismardan dolay ceza alanlarn cezaevinde yattklar süre içinde de rehabilitasyona tabi tutulmas söz konusu olacak. Uzman görüü olacak tamamen. Bu suçlarn bazlarnda ciddi ölçüde tekrarlama özellii olduunu biliyoruz. Pedofil vakalar bir hastalk deil bir çeit cinsel sapknlk. Bunlarda bu tedbirlerin alnmas kararn verdik.

çOCUKLARLA LGL TE çALIAMAYACAKLAR

çocuk istismar suçundan ceza alanlarn, çocuklarn bulunduu alanlarda çaltrlmamas için gerekli tedbirleri aldklarn belirten Akda, Bu suçlamalardan ceza alanlarn, çocuklarn bulunduu yerlerde çaltrlmamas eklinde tedbir getiriyoruz. Zaten devlet memuru olamyorlar. Ancak bir ekilde özel sektörde de çalmamalarnn salayacak bütün tedbirleri alyoruz. Bir yönetmelikle u ana kadar okul servislerinde bunlarn çaltrlmamas gerçekletirildi. Kantinler, kreler ve benzeri yerlerde sosyal güvenlik kurumuna Adalet Bakanlmz bu kiilerle ilgili bilgileri aktaracak ve bir ite çaltrlmalar söz konusu olduu zaman çocuklarla ilgili bir ite sigortaya bavurulduu zaman uyar verecek sistem ve çaltrlmasna mani olunacak. Uygun yazlm da ilgili kurumlarmz birlikte kullanacak dedi.

çOCUK ZLENM MERKEZLERNDE SAVCILAR GÖREVLENDRLECEK

Fuha tevik edenlere yönelik adli para cezalarndaki alt snr artrdklarn kaydeden Akda, çocuk izlem merkezleri var. Zaman zaman özellikle adli mekanizmalarla bu merkezler arasnda istediimiz uyumu salayamyoruz. Bu merkezlerde savclarn görevlendirileceini kanuna yazyoruz. çocuklarn hiçbir suretle bu merkezlerin dnda ifadelerinin alnmayaca ve ifade alnrken asla örselenmeyeceini kayt altna alacak bir takm detaylar içeren kanun maddeleri getiriyoruz. Cumhuriyet Savclar dorudan kendilerine veya bakanln talebi üzerine çocuk ve alinin ifasna ve çocuun üstün yararn zedeleyecek ekilde bir yayn varsa bu yayn durdurma hakk getiriyoruz. 24 saat içinde çocuk mahkemelerine gitme art getiriyoruz diye konutu.

TAKDR NDRMYLE LGL MADDEYE FAZLA DOKUNMAMAYI UYGUN GÖRDÜK

Kanun tasarsnn 12 maddeden olutuunu dile getiren Babakan Yardmcs Akda, kendisine yöneltilen Zina pakette var m? sorusunu çocuklarla ilgili husus dnda pakete herhangi bir ey koymadk diye yantlad. Akda, iyi hal indirimi olup, olmayacana ilikin soru üzerine öyle konutu:

yi hal indirimi diye bir kavram kanunda u anda da yok. Hakimlerin takdir indirimleri var. Küçük bir indirim bu. Bütün cezann altda biri. Bu suçlarla alakal bir hüküm falan deil.

Cezalar ciddi ölçüde artyoruz. Ceza Kanununa bir madde getirerek, sadece bu suçlar için deil; herhangi bir davay eer mahkeme bir takdir indirimi yapacaksa bunun gerekçesini açkça yazma mecburiyeti getiriyoruz. Bunu Yargtay ile de görütük. Onlarn da iini kolaylatracak. Somut ve özel olaylar oluabiliyor. Hakimler, Yargtay üyeleri konuyu görütüümüzde aslnda mahkemelerin gerekçesini açkça belirlemek kaydyla takdir indirimiyle ilgili maddeye daha fazla dokunmamay uygun gördük.

Ana Sayfaya Git