Alışveriş yaparken bunlara dikkat! Koronavirüs riski olabilir

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, koronavirüsün parlak ve pürüzsüz yüzeyleri sevdiğini belirterek, günlük hayatta en sık kullanılan market arabalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Gündüz, sık sık dezenfekte edilmesi gereken bu tür noktalara temas edildikten sonra ellerin su ve sabun ile yıkanması gerektiğini vurguladı.

Haberler 17.10.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsün daha çok parlak ve pürüzsüz yüzeyleri sevdiini, bu noktalarda uzun süre kalabildiini ifade eden Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Günlük hayatmzda aslnda fark etmeden dokunduumuz böyle yüzeyler çok fazla. Mesela marketlerdeki market arabalarnn tutulduu yer, bu i için gerçekten çok elverili yerlerden bir tanesi.

Toplu tamalarda dokunduumuz koltuk kenarlar ve tutunduumuz noktalar, yürüyen merdivenlerden çkarken tutunduumuz yerler, asansörler, tular ve kap kollar bu virüsün yaamay çok sevdii yerler.

Buralarn periyodik olarak dezenfekte edilmesi gerekir ancak yine de buralara dokunduumuzda mutlaka el dezenfeksiyonunu sklkla yapmamz gerektiini hatrlatmak istiyorum dedi.

ISLAK MENDL VRÜSÜ ÖLDÜRMEZ

El dezenfeksiyonunda slak mendil kullanmnn fayda salamayacana vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, El temizlii için sabun ve suyla ykanmas birinci temizlik koulu ancak acil durumlarda dezenfektan ve kolonya da ayn amaca hizmet eder.

Mümkünse el dezenfektanlarn tercih etmemizde fayda var ancak bulamyorsak yanmzda bulundurduumuz kolonya da virüsün ortamda kalmasna engel olacak araçlardan bir tanesi. Islak mendilin bir dezenfeksiyon ya da virüsleri ortadan kaldrc bir etkisi yok.

Islak mendil yerine sabunla elimizi ykamak en garanti yöntem olacaktr diye konutu.

KILIK ELDVEN KULLANILIYORSA GÜNLÜK YIKANMALI

Sonbahar ve k aylarndan dolaplardan çkarmaya balanacak klk eldivenler için de uyarda bulunan Prof. Dr. Gündüz, öyle konutu:

Souk günlerde özellikle darda eldivenler kullanlabiliyor. Ancak bu eldiveni kullanmakla çok fazla yüzeye dokunup, o yüzeylerden baka noktalara bu virüsü de tamak mümkün olabilir. O nedenle bu eldivenlerin hijyenine de dikkat etmek lazm. Isnmak amacyla kullanlan eldivenlerin, giyilmek zorundaysa günlük olarak ykanmas önemli.

Ana Sayfaya Git