Alparslanda enerji üretimi

Su tutmaya başlayan Alparslan 2 Barajı enerji üretimine hazırlanıyor

Haberler 13.05.2020 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta 2013 ylnda Murat Nehrinde yapmna balanan Alparslan 2 Baraj enerji üretimine hazrlanyor.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Mu-Varto kara yolu ile Akpnar ve Dumlusu köyleri arasnda inaat devam eden Alparslan-2 Barajnda yllk 832 kilowat elektrik enerjisi üretilerek, Mu Ovas 78 bin 210 hektar arazi suyla buluturulacak.

DS 172. ube Müdürü Servet Frat, gazetecilere yapt açklamada, su tutmaya balayan ve fiziki gerçekleme oran yüzde 93 tamamlanan Alpaslan 2 Barajnda bu yl enerji üretimine balanacan belirtti.

Proje tamamlandnda yllk 831,99 GWh enerji üretileceini bildiren Frat, Bu üretim Muun yllk enerji ihtiyacn karlayacak. Bu baraj çevre illerin de enerji ihtiyacn karlayacak. Barajn 4 türbini bulunmaktadr. Türbinlerden 280 MWm enerji üretilecektir. 1600 personelle vardiya sistemiyle çalmalarmz devam ediyor. Bu baraj ilimize istihdam anlamnda da katk salamtr. diye konutu.

Barajn yllk yatrm bedelinin 3 milyar lira olduunu belirten Frat, Alparslan 2 Baraj bu bedelle bölgenin en büyük yatrmlarndan biri olduunu kaydetti.

ENERJ ÜRETMNE HAZIRLIK

Barajn özellikle Mu Ovas Sulama ile Mu çme Suyu projelerine katkda bulunacan aktaran Frat, öyle konutu:

Sulama projesi ilimiz için büyük bir öneme sahip. Bu projeyle Mu Ovasnda 78 bin hektarlk tarm arazisi sulama suyuna kavuacaktr. Ovann sulama suyuna kavumasyla ilimizde ekonomiye katk sunacak. Verimin artmas ve tarm ürünlerinin gelimesiyle tarmsal sanayide gelimeler beklemekteyiz. Yaplan aratrmalarda ürün çeidi ve verimde 8 kat art beklenmektedir. Bu da ilimizde hem ekonomik hem de refah düzeyde önemli art salayacaktr.

Türkiyenin en büyük ovalarndan biri olan Mu Ovasndaki verimliliin barajdan salanacak sulama imkanlaryla daha da artacan aktaran Frat, barajn il merkezi, Hasköy ve Korkut ilçeleri ile organize sanayi bölgesi, Alparslan Üniversitesi ve 51 yerleim biriminin içme suyu ihtiyacn karlayacan bildirdi.

Frat, su tutma ilemiyle birlikte barajn göl alannda 2,1 milyar metreküp su depolanacan vurgulayarak, 2020 yl sonunda enerji üretmeye balayarak milli ekonomiye katk sunacan aktard.

Ana Sayfaya Git