Alpler'de 25 yıl sonra cenazesi bulunan dağcı

Almanya'da ailesiyle yaşarken 23 yaşında arkadaşlarıyla gittiği Fransa'da Alp Dağlarında zirve yaparken kaybolan ve cenazesi 25 yıl sonra bulunan Kayserili Hasan Tarım'ın kimliği, DNA testiyle belirlendi.

Haberler 06.10.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayseride doan ve ailesiyle çocuk yatayken Almanyaya göç eden Tarm, üniversiteyi bitirdikten sonra bir otomobil firmasnda ie balad. Firmada eflik yapan ve daclk merak olan Hasan Tarm, 6 Alman arkadayla 1992 ylnda Alp Dalarna trmand.

Zirveye trmanmaya çalan Tarm ve Alman uyruklu arkada Alplerde kayboldu. Arama çalmalarna ramen bulunamayan Hasan Tarm ve arkadann cesedi, geçen yl austos aynda kaybolduklar bölgede bulundu.

Adres deiikliinden dolay Tarmn ailesine bu yl ulaabilen Alman yetkililer, DNA testi için anneden örnek alnd. Test sonucu ve annenin tehis etmesiyle cesedin Hasan Tarma ait olduu belirlendi.

Almanyada bir hastanenin morgunda tutulan ceset, resmi ilemlerin ardndan Türkiyeye gönderilmek üzere yaknlarna teslim edildi.

Baba Yusuf Tarm, AA muhabirine yapt açklamada, 1973te Almanyaya içi olarak gittiini, 1980de eini ve 5 çocuunu da yanna aldn anlatt.

Ölen olunun daclk merak olduunu, arkadalaryla zaman zaman Türkiyedeki dalara da trmandn anlatan Tarm, Hasann, kaybolduu gün frtna uyarsna ramen trmana geçtiini belirtti.

Olunun bir gün çkp gelecei umudunu hep tadn ifade eden Yusuf Tarm, Yitik, çok zor bir ey. Her zaman gelecek diye bekliyorsunuz. Oradan 20, 30, 40 sene sonra çkanlar olduunu örendim. Bulunduu için mutluyum, bulunmasa mezar olmayacakt. Memlekette dedikodular çoalmt. Sa m yayor mu örgüte mi katld gibi dedikodular vard. Onun için bulunduuna seviniyorum. dedi.

Hasan Tarmn, Kayserinin Sarz ilçesi Krksrak köyünde yaayan amcasnn olu Ali Tarm da kuzeninin çocukluundan bu yana dalara merakl olduunu söyledi.

Kuzeninin zirve yapmak için Alp Dalarna çktnda kaybolduunu anlatan Tarm, unlar kaydetti:

O yl 3 metre uzunluunda bir buzul düüyor. Hasan ve arkada dönemiyor. Ailesi ayn yl Fransada 200 dacy seferber etti ama bulunamad. çok arad ailesi. Geçen yl 2 dacnn cesedi bulunmu. Ailesi adres deiiklii yapt için aileye ulaamamlar. Yeni ulald ailesine. DNA testi yapld, üstünde kolyesi de mevcutmu. Ailesi tespit etmi, dün cenazesi alnd. Yarn defnedeceiz. Annesi umudunu hiç kesmemiti. Cenazesi bulununca annesi sanki yeni kaybolmu gibi oldu.

Hasan Tarmn, yarn Krksrak köyündeki cemevinde düzenlenecek törenin ardndan köy mezarlna defnedilmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git