Altında büyük vurgun!

Kalpazanlar sahte altınla piyasada büyük vurgun yapıyor. Son zamanlarda altında dolandırıcılık şikayeti arttı. Uzmanlar kalpazanların yaptığı sahte altını sade vatandaşın anlayamayacağı ve özel cihazlarla ancak anlaşıldığını söyledi.

Haberler 01.03.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir ylda yüzde 50nin üzerinde prim yapan altn, kalpazanlarn da gözdesi hline geldi. çeyrek, tam ve cumhuriyet altnnn içini sar bakr (pirinç madeni) veya gümü ile dolduran kalpazanlar, piyasada büyük vurgun yapyor. Sahte altn üretiminde Avrupadan özel olarak getirilen cihazlar kullanlyor.

TAHLARINI KARARTTI

Dolaysyla vatandan çplak gözle bu ürünleri ayrt etmesi mümkün olamyor. Kuyumcular dahi bu sahte altnlar kesmeden veya asit solüsyonu kullanmadan anlayamyor. Merdiven altnda üretim yapan dolandrclar, çete hline gelmi durumda.Dou ve Güneydou bölgesini kar kar gezen çete üyeleri, gözlerine kestirdikleri esnaf ve vatandaa çeitli yöntemlerle sahte altn satyorlar.

HASTANE BAHçELER

Kuyumcuya sat, kalpazanlar için bu iin en riskli yöntemi olarak kabul ediliyor. Nihayetinde bir çok kuyumcu, altn artk kesmeden veya test etmeden almyor. Ancak baz kuyumcular da kalpazanlardan nasibini alyor. Vatandaa direkt sat ise en kolay yöntem... Hastane bahçelerini adres edinen dolandrclar, Hasta yaknm var, acil para gerekiyor gibi bahanelerle, sahte altn vatandaa piyasa deerinin altnda satyor.

VATANDA ANLAYAMAZ

Altn dolandrclnn son dönemde ciddi ekilde arttn belirten Emtia Piyasalar Uzman slam Memi Türkiye çapnda tüm esnaf ve kuyumcu odalarnn içinde bulunduu bir iletiim gurubumuz var. Son dönemde burada altn ile ilgili çok fazla dolandrclk ikyeti alyoruz. Bu kalpazanlarn hedefinde arlkl olarak çeyrek altn, tam altn, cumhuriyet altn ve bilezik-tak grubu yer alyor. Büyük bir çete hline gelmiler. Öyle ki, Avrupadan büyük maliyetlerle özel cihazlar getiriyorlar. Bu cihazlar, emniyetin son zamanlarda yapt baz operasyonlarda da ortaya çkt. Altnn birebir taklidini yapabiliyorlar. çini gümü veya sar bakr dediimiz pirinç madeni ile dolduruyorlar. Gram tutmas için bu yöntemi uyguluyorlar. Üretim merdiven alt atölyelerde yaplyor. Gözle ayrt etmek mümkün deil. Ancak kuyumcunun ürünü kesmesi veya içerisinde asit bulunan solüsyon kullanmas gerekiyor dedi.

MARKALARI TAKLT EDYORLAR

Kalpazan çetelerinin çok profesyonel çaltn ifade eden slam Memi Öyle sahte ürünler alyoruz ki, Türkiyenin dev markalarnn patentleri bile yer alyor. Paketli hlde satld için baz esnaf bunu kesmek istemiyor. Direkt olarak vatandaa satabiliyor. Piyasada ciddi anlamda bu tür sahte altn yer alyor.

Direkt olarak yakaladmz kiileri polise teslim ediyoruz. Ancak düünümde takld gibi yalanlar uydurarak emniyetten çkyorlar açklamas yapt. Bu dolandrclarn kalpazan sfat ile yarglanmas gerektiini söyleyen slam Memi Meclise bu konuyla ilgili bir yasa tasars geldi. Umarm müspet bir sonuç çkar. çok kalabalklar, Anadoluyu kar kar geziyorlar. Vatandaa daha kolay sat yapabiliyorlar. Hastanede veya mesai saatleri dnda (kuyumcular kapalyken) vatandalar çevirerek Dükknlar kapal, piyasa fiyatnn altna satabilirim yalanyla sat yapyorlar. Dolandrlan kii ertesi gün bozdurmak için bize geldiinde gerçei öreniyor diye konutu.

NTERNET KULLANIYORLAR

Kuyumcularla yüz yüze gelemeyen kalpazanlar, sosyal medya ve interneti kullanyor. Vatandaa ucuz altn söylemiyle sahte altn sattklarn belirten slam Memi Yüzde 70 indirimle altn sat olur mu? Özel günlerde bu yöntemi çok kullanyorlar. Anneler Günü, Sevgililer günü gibi... Zaten altnn maliyeti ortada. Vatandalarmz bu kadar indirimli bir sat görürse sakn aldanmasn uyarsnda bulundu.

CUMHURYETE ASELSAN GÜVENCES

ASELSAN ile Darphane ve Damga Matbaas Genel Müdürlüü arasnda biyometrik altn tanmlama ve takibine yönelik i birlii protokolü imzaland. Sahtecilie kar koruma ve takip salayan sistemle piyasadaki altnlarn darphane çkl olup olmad tespit edilecek. Gelitirilecek teknolojinin madeni para ile dier madeni nesnelerde kullanlmas ve baka olas uygulama alanlarnda i birlii hedefleniyor. Cumhuriyet altn, devlet güvencesi altnda Darphane ve Damga Matbaas Genel Müdürlüünce baslyor. Arlkta, ayarda ve kalitede güven ile standard salamak üzere cumhuriyet altn sadece Darphane tarafndan üretiliyor. Darphane, kendisine külçe altn teslim edenlere sipari üzerine cumhuriyet altn üretimi yapyor. Cumhuriyet altn sikkeleri ve cumhuriyet ziynet altnlar olmak üzere iki tür bulunuyor. Her iki türün de arla göre belik, iki buçukluk, birlik, yarmlk ve çeyreklik olmak üzere beer çeidi kullanlyor.

Ana Sayfaya Git