Amasya Merzifon'da katliam gibi kaza, araç ikiye bölündü 1 ölü

Amasya Merzifon ilçesi'nde Mustafa Ercelep kullanıdğı 61 S 1445 plakalı otobüsün ile İsmet Sağlam yönetimindeki 05 DJ 631 plakalı otomobil kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle İsmet Sağlam'ın aracı ikiye bölündü, olay yerinde Sağlam hayatını kaybetti aracın içinde bulunan iki kişide ağır yaralandı.

Haberler 01.03.2016 - 14:21 Son Güncelleme : 01.03.2016 - 14:21

Kaza, bugün sabaha doğru Amasyanın Merzifon İlçesi Sarıbuğday mevkiinde meydana geldi. çorumdan Samsun istikametine gitmekte olan 33 yaşındaki Mustafa Ercelep yönetimindeki 61 S 1445 plakalı yolcu otobüsü, Sarıbuğday mevkiinde 54 yaşındaki İsmet Sağlam yönetimindeki 05 DJ 631 plakalı otomobille çarpıştı. çarpışmanın ardından savrulan otomobil ikiye bölündü.

Otomobil sürücüsü İsmet Sağlam olay yerinde hayatını kaybetti. Yanında bulunan Özgür Şahin (32) ve İlyas Köse (28) ise yaralandı. Yaralılar, 112 Acil sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Otobüste bulunanlar ise kazayı yara almadan atlattı. Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

Merzifon, Amasyanın bir ilçesi.

İlçenin adının kökeni hakkında çeşitli varsayımlar mevcuttur:

MÖ 700lü yıllarda Merzifonun 4 km doğusunda, bugün Marınca diye anılan köyün bulunduğu yerde, bölge valisi Barsevinç kendi ismini taşıyan bir kasaba inşa ettirmiştir. Bu kasabanın adı zamanla Marsevinç, Mersuvan ve Merzifon şeklini almıştır.

MÖ 222de bölge valisi 5. Mihridat tarafından, bugünkü Merzifonun yerinde, Merzpond adında bir kale inşa ettirilmiş ve adı Merzban, Merzifon şeklinde değişmiştir. Merz kelimesi Farsçada sınır, mahal, sükun, fon sözcüğünün de pontun Arapçalaştırılmış hali olduğu, dolayısıyla Merzifon sözcüğünün Pond karargahı anlamına geldiği açıklanmıştır.

Yazar Özhan Öztürk Pontus adlı çalışmasında Marsıpıli (sınırkenti) ve Marsipont (Pontus sınırı) gibi ihtimalleri sıraladıktan sonra Marsivan eşeği, Marsıvan ayısı, Marsıvan otu gibi kelimelerin varlığının yanı sıra Ali Cevat (1897) ve Abdizadenin de notlarına da dayanarak kent adının halk ağzında Marsıvan (Merz-i Van) olduğunu bununda Farsça ve Ermenice sınır kenti anlamına geldiğini iddia etmiştir.

Bölge tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Yediler namı ile anılan gölleri, bereketli toprakları ile avcılık ve tarıma uygun bu ova yaklaşık 7 bin sene önce de insanlara yurt olmuştur. Karadeniz sahiline ve orta Anadoluya giden yollar Merzifonda kesişmektedir. Bu nedenle coğrafyacı ve tarihçi Strabon bu bölgeyi Bin köy bölgesi olarak tanımlamıştır.

Strabonun bin köy olarak belirttiği bölgede yapılan arkeolojik araştırmalarda yüzlerce höyük ve yerleşim yerinin varlığı saptanmıştır. Bu höyüklerden elde edilen seramik ve buluntulara göre Merzifon tarihinin MÖ 5500lere kadar uzandığı anlaşılmıştır.

Kaynak: İnternet Ajans

Ana Sayfaya Git