Anıtkabir koruma Amaçlı İmar Planları askıya çıktı

‘Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planları’ 7 Temmuz'da askıya çıktı. TMMOB Mimarlar Odası, Anıtkabir'in imarının askıya çıkması sebebinin yeni yapılaşma olduğu iddia edildi.

Haberler 18.07.2017 - 02:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antkabir Koruma Amaçl mar Planlar 7 Temmuzda askya çkt. TMMOB Mimarlar Odas, Antkabirin imarnn askya çkmas sebebinin yeni yaplama olduu iddia edildi.

Ankara Büyükehir Belediye Bakan Melih Gökçek yeni yaplama söz konusu deil derken Adalet Bakan Bekir Bozda Mimarlar Odasnn çarptmas var, onlarn söyledii gerçek deil açklamasnda bulundu.

Mimarlar Odas Ankara ube Bakan Tezcan Karaku Candan Ankara Büyükehir Belediye Meclisinin 11.05.2016 tarihinde ald kararla 1/5000 ölçekli nazm 1/1000 ölçekli Antkabir Tarihi Sit Alan Koruma Amaçl Uygulama mar Planlarnda deiiklie gidilerek daha önceki planlarda ahsa ait alanlarn kamulatrlarak Antkabir alan ile birletirilmesi hükmü ortadan kaldrlarak, Antkabir alanna katlmas gereken bu alann konut alan olarak kullanlmas karar getirilmitir. Yani planda kamulatrp

B alan ile birletirilmesi hükme balanmken bu hüküm plan deiiklii yaplarak plandan çkartlmtr. Yine Antkabir Muhafz Bölüünün bulunduu 37.960 metrekarelik alanda yklp yeniden yaplmas durumunda 0.3 emsal 12.50 yüksekliinde yaklak 12 bin metrekarelik yaplama öngörülmütür. Ayrca, Antkabir Tarihi Sit Alan KAPte park alan olarak gösterilen alan askeri alan olarak belirlenerek yaplamayla kar karya braklmtr. Plan, plan yapma teknii açsndan effaf deil, meclis kararndaki C alan planda gösterilmemi.

Her ne sebeple olursa olsun Antkabir alan ne bir kla nede sandan solundan alan daraltlarak, konut olarak kullanlmas öngörülen bir alandr. Antkabirin antsal,tarihsel,simgesel ve özgünlük deeri tartmaszdr. Tüm dünyaya mal olmu tarihsel bir alana dair plan ölçeindeki deiikliler, ben yaptm oldu yaklamyla yaplamaz. Antkabir plan deiikliinin karardan bir yl sonra askya çkartlmasnn amac çok açktr. Altra altra, adm adm Antkabir alanlarn daraltmak diye konutu.

ANKARA BÜYÜKEHR BELEDYES AçIKLAMA YAPTI

Ankara Büyükehir Belediyesinden Antkabirin imara açlaca iddialaryla ilgili, Alnan Meclis karar, Antkabirde konuta izin vermek deil. Antkabir karsndaki park alan olarak belirlenen bölümde bulunan mevcut askeri lojmanlarn Milli Savunma Bakanlnn talebi üzerine yaplan plan deiikliiyle resmiletirilmesi açklamas yapld.

mar iddiasnn doru olmad belirtilen açklamada Alnan Meclis karar, Antkabirde konuta izin vermek deil. Antkabir karsndaki park alan olarak belirlenen bölümde bulunan mevcut askeri lojmanlarn Milli Savunma Bakanlnn talebi üzerine yaplan plan deiikliiyle resmiletirilmesi ifadesi yer ald.

Açklamada, plan deiikliinin Milli Savunma Bakanlnn talebi üzerine alnd vurgulanarak, plan deiikliinde alann A

ve B olarak tanmlanan iki farkl parsele ayrld belirtildi. A parselinde hiçbir yaplama ve plan deiikliinin önerilmediinin ifade edildii açklamada, B parseli olarak belirlenen alann park alan olmasna ramen üzerinde mevcut askeri lojman bulunmas sebebiyle mevcut lojmanlarn daha sonra yklma ve benzeri bir durumla karlalmamas için plan deiiklii yapld vurguland.

Açklamada, u ifadelere yer verildi:

B parselinde, park alan olmasna ramen Antkabir Muhafz Bölüünün lojmanlar bulunuyor. Bu lojmanlarn ileride herhangi bir skntl durumla karlamamas için Milli Savunma Bakanl bizden burann imara uygun hale getirilmesi talebinde bulundu. Biz de mevcut lojmanlar plana uygun hale getirdik. Yaplan bundan baka bir ey deil. Konuyla ilgili yaplan açklama ve haberler tamamen aslsz, bilgisiz ve gerçek ddr. GÖKçEK KONUTU

AAnn haberine göre Ankara Büyükehir Belediye Bakan Melih Gökçekte konuyla ilgili, Yalan yanl bilgilerle vatanda kandrp, ortal kartrmak için çabalayan ideolojik kafalar yine i bandalar. Milli Savunma Bakanl bizden talep etti ve yapld. Yaplan da haberde bahsedildii gibi deil. Antkabir snrlar dnda bulunan ve mevcutta park alan olarak ilan edilmesine ramen orada bulunan 5 katl askeri lojman resmiletirdik dedi.

Kültür Varlklarn Koruma Kurulunun hiçbir ekilde yeni bir yaplamaya müsaade etmeyeceini söyleyen Gökçek, Yeni bir yaplama söz konusu dahi deil. Sadece mevcut askeri lojmanlar resmileti. Mevcut durum korundu o kadar. Bir kez daha, ideolojik düünceleriyle hareket eden bir takm oda yöneticileri ve internet siteleri; halk yanltarak, alg oluturma çabas içerisindeler. Ancak yine bilgisiz, yine belgesiz, yine bo çaba içindeler diye konutu.

Ana Sayfaya Git