"Anız yakmak hem toprağa hem de canlılara zarar veriyor"

Özellikle buğday hasadının ardından ekilecek mısır gibi ürünler için bazı çiftçiler anız yakımı yoluna giderken uzmanlar, bunun toprağa ve canlılara zarar verdiğine dikkat çekiyor.

Haberler 24.06.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çiftçilerin daha iyi tohum yata hazrlamak, yabanc ot ve haereleri yok etmek, hasat sonras, hemen dier bir ürünün ekimine geçilecek ise mibzerin istenilen bir ekilde ekim yapmasn, anz saplar ile mibzer gözlerinin tkanmamasn salamak gerekçeleri ile yaplan anz yakm pek çok zarar da beraberinde getiriyor.

Kzltepe çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbeyi, Kzltepe Devlet Hastanesi Bahekimi Ömer Acar ve lçe Müftüsü Masum Taç, anz yakmann zararlarna dikkat çekti.

Mardin ovasnda birinci ürün olan buday hasadnn ardndan çiftçiler, ikinci ürün msrn ekilmesi için anz yakmaya balad.

Bölgede hasat döneminin bitmesiyle çiftçilerin ikinci ürün olan msr ekimi için anz yakmaya baladna dikkat çeken çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbeyi, Anz yakmak hem topraa hem canllara zarar veriyor. Bizim ve çocuklarmzn gelecei açsndan da çok kötü bir tablo göz önünde bulunduruyor. Anz yakmak sadece topraa ve içinde yaayan canllara deil, çevredeki mesken ve yaam alanlarna da ciddi zararlar veriyor. O yüzden çiftçilerimizden ricamz, anz yakmasnlar. Anz yakmann hiçbir hakllk pay yoktur. dedi.

Tarm Gda ve Hayvanclk Bakanlna seslenen Erbeyi, öyle devam etti: Tarm Bakanl çiftçilerin bilgilendirilmesi için çiftçi temsilcileri ve çiftçilerle, bu konuyu iyi bilen hocalarmzla, Tarm il ve ilçe müdürlerimizle bir araya gelip, anz yakmann ne kadar zararl olduunu, topraa ne kadar zarar verdiini, ileriki dönemlerde bölgedeki insanlara, çiftçimize ve ülkeye ne kadar zarar verecei konusunda eitim vermeleri lazm. Saman çok önemli ama maalesef görüyoruz ki bölgemizde ve Türkiye genelinde hayvancln ne kadar zor artlarda yapldn ve bu girdilerden ve pahallktan dolay hayvan yetitiriciliinde geri kalyoruz. Hayvan says çok düüyor. Samann balya yaplp hayvanclkla uralan bat tarafna göndermek çok önemlidir. Maalesef biz bugün dardan saman ithal ediyoruz. Saman bize yetmiyor, biz neden yakyoruz? Bakanlk tarafndan destek verilse, çiftçilerimiz bilinçlendirilse, gereken ekipman destei ve sap toplama makineleri için çiftçilerimize bir destek altnda tevik verilse, destekleme kapsamna alnsa en azndan çiftçilerimizde tarlalarndaki o saman toplayp hem ülke ekonomisine katk salanr hem de kendileri kazanacaktr. çünkü o sapn tarlada olmas gerçekten çiftçimize de zarardr. Onu derin ekimle yaplmas lazm ama mazot pahal olduu için çiftçiye fazla masraf oluyor. Bakanln buna el atmas gerekir. Bu yaplmad takdirde bilinçli tarm yerine bilinçsiz tarm yaplacak.

Anz KOAH ve kalp rahatszl bulunan hastalar ciddi manada etkiliyor

Anzn yaklmamas gerektiine vurgu yapan Kzltepe Devlet Hastanesi Bahekimi Dhiliye Uzman Ömer Acar, Anz yakldnda özellikle KOAH Astm ve kalp rahatszl bulunan hastalar ciddi manada etkileniyor. Anz yangnnda oluan duman akcierlere geçerek solunum yolunu irlige ediyor, bu tür hastalarda öksürük ve ani gelien nefes darl meydana geliyor. ifadelerini kulland.

Kzltepe ilçe müftü müftüsü Masum Taç ise anz yakmann dini boyutuna dikkat çekerek, anz yakmayla birlikte orada bulunan hayvanlarn canl canl yakldn, bunun bir vebali olduunu ve insanlara verilen zararlarla kul hakkna girildiini söyledi.

Yaklan anzlarla beraber yabani hayvanlarn ve yavrularnn yandn görmekteyiz

Taç, Yaklan anzlarla beraber yabani hayvanlarn ve yavrularnn yandn görmekteyiz. Bazen de yaklan anz, komunun tarlasna sçryor ve biçilmeyen ekinler yanyor. Bu da hukuki açdan bir sorumluluk gerektirir. Dier bir husus ise anz yakma olaylarnda hava kirliliine sebep oluyor, görü mesafesini azaltp trafik kazalarna da sebebiyet veriyor. Buda hukuki açdan bir sorumluluk gerektirir. dedi.

O hayvanlarn canl canl yaklmas ahirette büyük bir vebali vardr

Taç, son olarak unlar söyledi: Kanuni açdan bunun bir idari cezas var. Bu konuda bu cezann ya artrlmas veya baka bir müeyyidenin olmasnda fayda var. Caydrc ceza olarak yetkililerin bunu gündemlerine almalar önem arz etmekte. Hava kirlilii ve çevre kirlilii kul hakkna girer. Buna da dikkat etmek lazm. Bu konuda özellikle halkmzn bilinçlendirilmesi noktasnda mülki idare amirlerinin, salk kurulularnn, eitimcilerin, tarmclarn seferber olmalar lazm. Halkmz aydnlatma noktasnda ve özellikle caydrc cezalar noktasnda hükümler koyulmas gerekir. Anz yakmann araziye verdii zarar bir kenara brakalm, o hayvanlarn ölmesi, canl canl yaklmasnn ahirette büyük bir vebali vardr. Bundan dolay bundan saknmak ve kul hakkna riayet etmek lazm. u da bilinmelidir ki; anz yakma olay her ne kadar ksa vadede ikinci bir ürün elde etme hususunda bir imkn ise de orta ve uzun vadede araziye verecei zarar, komulara verdii zarar ve kul hakkna verdii zararlar düünüldüünde buna bavurulmamas gerektii kanaatindeyiz.

Ana Sayfaya Git