Analiz raporları yayımlandı; ağustos ayı 'şiddetli kurak' yaşandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Ağustos Ayı Kuraklık Analiz raporları yayımlandı. Meteorolojik kuraklık durumunu gösteren haritalarda, Ege Bölgesi'nin tamamı, Marmara'nın İstanbul dahil büyük kısmı, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu'da da bazı bölgeler için 'acil durum' uyarısının da bulunduğu, 'şiddetli kurak' ağustos ayı yaşandı.

Haberler 24.09.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüünün aylk yaymlanan scaklk ve ya deerlendirmesi raporlarnn ardndan, meteorolojik kuraklk durumunu gösteren aylk haritalar da paylald. Meteorolojik kuraklk analiz haritalar, Standart Ya ndeksi (SPI) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI) eklinde iki farkl metotla belirleniyor. Bu ylbandan beri tüm aylarda Türkiyenin birçok bölgesinde meteorolojik kuraklk anlamnda tehlikeli seviyeler yaanrken, geçen aylarda özellikle Güneydou ve Dou ve Akdeniz bölgelerindeki iddetli kuraklk tehlikesi, austos aynda ise Ege ve Marmara bölgelerinde kendini gösterdi.

PNI metoduna göre 2021 Austos ay Meteorolojik Kuraklk Durumuna göre, 1 aylk (Austos 2021) haritada, Ege Bölgesinin tamam, Marmara Bölgesinde stanbul dahil, Tekirda haricindeki dier bölgeler için acil durum ibaresiyle de uyarnn bulunduu iddetli kurak ölçümü yapld.

iddetli kurak ölçümü Karaman, Antalyann dousu ve Mersinin bats, Adana, Osmaniye, Kahramanmara, Hatayn baz bölgeleri, Kilis ve anlurfann güney snrlar, ç Anadoluda çankr, Yozgat, Krehir, Eskiehir ve Ankara bölgelerinde, Dou Anadoluda ise Ar ve Vanda yapld. iddetli kuraklk yaanan bölgelerin çevrelerinde ise orta ve hafif kurak ölçümü yaplan alanlar da bulunuyor. Yurdun dier tüm kesimleri için meteorolojik kuraklk ölçümlerinin, risk yok ibaresinin de bulunduu normal ve üzeri olmas ise sevindirdi.

OLAANÜSTÜ KURAKLIK YAANIYOR

kinci metot olan SPIya göre ise son 3 aylk verilerde, dier aylara göre daha umut verici bir tablo ortaya çkt. Geçen aylarn büyük ksmnda olaanüstü kurak, çok iddetli kurak ve iddetli kurak alanlar büyük dikkat çekerken, son 3 ay için Dou ve Güneydounun baz bölgeleriyle, güney kesimlerde yine baz alanlarda orta kurak ölçümü yapld. Bu haritada olaanüstü, çok iddetli veya iddetli kurak tehlikesi yer almyor. Yurdun birçok kesiminde normal civar ölçümler yaplrken, arlkl olarak hafif, orta veya çok nemli yaand görüldü. Karadeniz ve Akdenizde Sinop ve Antalya bata olmak üzere baz illerde de ar ve olaanüstü nemli günler yaand.

Ana Sayfaya Git