"Anneler günü çekilişi" tuzağıyla dolandırıcılığa dikkat

Siber dolandırıcılar bu sefer "Anneler Günü" için internet üzerinden hediye alışverişinde bulunanları hedef aldı. WhatsApp üzerinden gönderilen bir mesajla, "Özel Çekiliş" yalanıyla kişisel bilgiler ve banka bilgileri çalınabiliyor. Ayrıca tıklanması istenen bazı linkler ile abonelik işlemi başlatılarak, kullanılan GSM operatörü üzerinden aylık abonelik ücreti bile çekilebiliyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Anneler gününe özel spor ayakkabı çekilişi gerçekleştirilecektir' deniyor ve bir de link bulunuyor. Bu linke tıkladıktan sonra önünüze bir çark geliyor. Ya bu linkler sizi maddi olarak dolandırıyor, ya da bu linklere tıkladığınızda sizin cihazınıza casus bir yazılım yükleniyor" dedi.

Haberler 07.05.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tam kapanma nedeniyle Anneler Günü için hediye almak isteyenlerin tercihi internet siteleri oldu. Bunu frsat bilen siber dolandrclar, Anneler Günü için dünyaca ünlü firmalarn fotoraf ve isimlerini kullanarak sözde çekili linki gönderiyor. Linke tklandnzda çekilie katlma art olarak bu çekiliin WhatsApp üzerinden paylalmas talep ediliyor. Mesaj kii listesinden birinden geldii için de siber dolandrclar Fishing yani Oltalama olarak tabir edilen dolandrclk türünü kolay bir ekilde gerçekletirebiliyor.

AYLIK ABONELK LE TELEFON FATURALARINA YANSITILIYOR

Gönderilen linke tklayanlar Ayakkab kazandnz, hediyeyi almak için bilgilerinizi giriniz ibaresi karlyor. Ayn zamanda SMS atlp onay mesaj ile birlikte aylk abonelik yaplarak, GSM faturasna belli bir miktar ücret yanstlyor. Baz casus yazlmlar ile telefon içerisindeki bilgiler de çalnabiliyor.

BU SEFER DE ANNELER GÜNÜNÜ FIRSAT BLDLER

Doç. Dr. Ali Murat Krk, Bu sefer de Anneler Gününü frsat bildiler. Anneler Gününe özel spor ayakkab çekilii gerçekletirilecektir deniyor ve bir de link bulunuyor. Bu linke tkladktan sonra önünüze bir çark geliyor. Bir spor ayakkab kazandnz ortaya çkyor. Bir form dolduruyorsunuz. Formda adnz, soyadnz, kimlik bilgileriniz, ifrelerinizi giriyorsunuz diye konutu.

TELEFON FATURANIZA 200-300 LRALIK BR ÜCRET YANSITILIYOR

Doç. Dr. Ali Murat Krk, Sadece kimlik bilgileri deil, banka kart, kredi kart bilgileri deil, ayn zamanda kiisel bilgilerimiz çalnyor. Onay kodu geldikten sonra telefonunuza birkaç tane mesaj geliyor. Katlmak istiyor musunuz? Evet diyorsunuz, her Evet dediinizde sizden belli bir oranda cep telefonu faturanza yansyan bir ücret kesiliyor. 200 lira, 300 lira katldnz oran balamnda sizden bu para çekiliyor eklinde konutu.

ÖZEL GÜNLER KOLAçAN EDYORLAR

Dolandrclarn özel günleri tespit ettiklerine dikkat çeken Ali Murat Krk, Özel günlerde ne yazk ki, vatandalar madur ediyorlar. Ya bu linkler sizi maddi olarak dolandryor, ya da bu linklere tkladnzda sizin cihaznza casus bir yazlm yükleniyor. Yarn babalar günü olacak, yarn sevgililer günü olacak hepsinde ayn numara gerçekletiriliyor. ifadelerini kulland.

LNKE YÜZDE 80 TIKLARDIM

Anneler Günü için hediye bakan Mazlum Dalar, Yüzde 80 tklardm dedi.

Erhan Dalar ise, Ben tklamam, ben internetten alveri yapmay sevmiyorum bir sürü dolandrclk yapan site var. Ondan dolay alamyoruz hiçbir ey eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git