Arazi toplulaştırma silbaştan!

Arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar değiştirildi

Haberler 30.01.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arazi toplulatrmas ve tarla içi gelitirme hizmetlerine ilikin usul ve esaslarda deiiklik yapld.

Tarm ve Orman Bakanlnn Arazi Toplulatrmas ve Tarla çi Gelitirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, istee bal toplulatrma, proje alan içerisinde sayca ve sahip olduklar arazilerin alansal olarak yüzde 50den fazlasna malik bulunan arazi sahiplerinin veya kanuni mirasçlarnn yazl muvafakati ile gerçekletirilecek.

Köy tüzel kiilikleri, belediyeler, kooperatifler, birlikler gibi tüzel kiilikler veya kamu kurulular, gerekçe raporlar ile bavurarak toplulatrma talebinde bulunabilecek.

Gerekçe raporunun yeterli görülmesi durumunda, istee bal yaplacak arazi toplulatrmas projeleri için proje alan içerisinde sayca ve sahip olduklar arazilerin alansal olarak yüzde 50den fazlasna malik bulunan arazi sahiplerinin veya kanuni mirasçlarnn yazl muvafakati alnacak.

Toplulatrma yaplacak alanda, uygulamay geciktirmemek için 3 yl geçmemek üzere, yaplacak bitkisel üretimin tür ve çeidi, kapsayaca alan çiftçilerin de katlmyla Devlet Su leri Genel Müdürlüü (DS) veya proje idaresince kararlatrlacak ve tutanak altna alnacak.

Alnan bu karar, gerekçeleriyle DS veya proje idaresinin internet sitesinde ve mahallindeki muhtarlk binas, köy kona ve camisinden birinde ve yerleim biriminin bal olduu kaymakamln ilan tahtalarnda duyurulacak. Karara uyulmamas uygulamay geciktirmeyecek. Arazi toplulatrma projesinin uygulama çalmalarna balanaca da yerel ekim mevsiminden en az 30 gün önce ayn yöntemlerle duyurulacak.

GELR KAYIPLARI KARILANACAK

Arazi toplulatrmas sebebiyle kstlama getirilen alanlarda ürün ve mütemmim cüzlere verilecek zarar ile tanmaz sahiplerine yeni parseller teslim edilene kadar, zarar verilerek igal edilen ve ekilemeyen sonraki yllar için kullanlamayan alanlar sebebi ile doabilecek gelir kayplar, arazi toplulatrmasn yürüten DS veya proje idaresince karlanacak.

Tapuda kanal, yol ve mera gibi kamunun ortak kullanmna tahsis edilmi ve maliki belli olmayan alanlarda zarar, ziyan ve gelir kayb ödemesi yaplmayacak.

Arazi Derecelendirme Komisyonunca tespit edilen denklik dönüüm katsaylarn ve parsellerin birim deeri cinsinden karlklarn gösterir mülkiyet listesi ve arazi derecelendirme haritas, mahallindeki muhtarlk binas, köy kona ve camisinden biri ve yerleim biriminin bal olduu kaymakamln ilan tahtalarnda ve uygun olmas durumunda internet ortamnda 30 gün süreyle askya çkarlarak ilan edilecek.

Arazi malikleri ve dier ilgililer, arazi derecelendirmesi ile ilgili itirazlarn, ilann balangcndan ilann kaldrld günü takip eden i gününün mesai bitimine kadar yazl olarak DS veya proje idaresine yapabilecek. Bir belgeye dayanmayan ve yazl olarak yaplmayan itirazlar incelenmeyecek.

Toplulatrma sahasnda arazisi bulunan arazi malikleri ile iletme baznda yeni parselasyon planna yönelik tercihlerinin alnaca mülakatlar yaplrken, bu mülakatlar, arazi malikleri adna, mülakat yetkilendirme formunun DS veya proje idaresine ibraz halinde gerçekletirilebilecek.

Proje alanna hitap eden tesislerden direk ve trafo yeri, dinlendirme ve depolama havuzlar gibi daha sonradan ruhsata tabi yasal ilemler gerektiren yerler, mümkünse, Hazine adna tescil edilecek. Aksi halde ilgili kurum tarafndan kamulatrlacak.

Arazi toplulatrmas tamamlanm ve tescili yaplm olan alanlarda mahkeme kararlar ve idareden kaynakl maddi hatalar gibi zorunlu hallerde yaplacak deiikliklere yönelik uygulamalar için yeni bir Cumhurbakan Karar aranmayacak. DS veya proje idaresinin onay ile gerekli düzenleme yaplacak ve uygulama sonucu meydana gelen yeni duruma ilikin teknik dosya hazrlanarak kadastro müdürlüüne gönderilecek.

Öte yandan, yönetmeliin Arazi toplulatrmas projelerinde köy snr deiimleri sonucu üzerinde sabit tesis bulunan parsellerin komu köy snrna geçmesi halinde tanmaz üzerinde bulunan mütemmim cüz bedelleri ile malikin bulunduu yerleim yerinin projesi tamamlanp yeni yer teslim edilinceye kadarki gelir kayb DS veya proje idaresi tarafndan ödenir. hükmü yürürlükten kaldrld.

++++

Ana Sayfaya Git