Artık yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya ve internet alışveriş siteleri üzerinden satışı yapılan Kovid-19 test kitlerinin satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine erişim engeli getirilmesini sağladı.

Haberler 17.12.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl internet ortamndan sat yasak olan Kovid-19 tan kitlerinin sosyal medya ve internet alveri siteleri üzerinden satnn yapldnn tespit edilmesi üzerine harekete geçti.

Bakanla bal Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu Bakanlnca Kovid-19 test kitlerinin sat, reklam ve tantm faaliyetleri ile ilgili olarak yaplan bildirimler incelendi.

ERM ENGELLEND

Salgn sürecinde, Kovid-19 test kitlerinin sat, reklam ve tantm faaliyetleri ile ilgili olarak Bakanla yaplan 90 bildirimden 39unun sosyal medya üzerinden yaplan Kovid-19 test kiti sat ve reklam faaliyetlerine ilikin ikayetleri içerdii görüldü. Sosyal medya üzerinden yapld tespit edilen faaliyetlerin incelemesinin ardndan ilgili irketlere konu iletilerek linklere eriim engellendi.

YAZILI UYARI

ncelemede, bildirimlerden 28inin internet sitelerinde yaplan Kovid-19 test kiti sat ve reklam faaliyetlerini içerdii tespit edildi. Bu kapsamda, Türkiyede yerleik bir adresi bulunan internet sitelerine, bu faaliyetlerin sona erdirilmesi yönünde yazl uyarda bulunuldu.

Bildirimlerden 20sinin yer salayclar (alveri siteleri) araclyla gerçekletirilen ürün satlar ile ilgili olduu görülürken, aykrlklar hakknda ilgili yer salayc internet sitelerine bildirimler yapld.

3 bildirimin ise dorudan telefon ve whatsapp mesajlar yoluyla gerçekletirilen satlar içerdii tespit edildi. Ayrca, sat ve reklam faaliyetlerinin adresleri tespit edilen tüzel kiilik niteliindeki firmalar hakknda, mevzuat dorultusunda gerekli incelemelerin yaplabilmesi için ilgili l Salk Müdürlüklerine bildirim yaplarak dorudan piyasa gözetimi ve denetimi kapsamna giren konularda denetimler gerçekletirildi.

Mevzuata göre, salk meslek mensuplar tarafndan kullanlmas ve uygulanmas öngörülen ya da tbbi cihaz sat merkezinde uygulama gerektiren cihazlarn, tüketiciye hitaben reklam yaplamyor. Kovid-19 tan kitleri de bu kapsamda ele alnyor.

Ana Sayfaya Git