Artış homojen değil!

Sağlık Bakanı Koca'dan koronavirüs salgınında tekrar artış yaşandığı açıklaması

Haberler 11.09.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Mart ayndan beri büyük bir mücadele verdiimiz koronavirüs salgnnda tekrar bir art yaanyor. dedi.

Koronavirüsle mücadeleyi yerinde görmek ve acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek amacyla Vana gelen Bakan Koca, Valilik ziyaretinde, Van Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile bir süre görüerek kentteki son durum hakknda bilgi ald.

Koca, daha sonra gazetecilere yapt açklamada, tarm, ticaret ve turizmiyle büyüyen Vann, buna paralel olarak salk alanndaki ihtiyaçlarnn da arttn söyledi.

Koronavirüs salgnyla bu gereksinimin daha da fazlalatn, admlarn buna göre attklarn belirten Koca, tamamlanan yatrmlara ramen ihtiyaç duyulan yatrmlar ve proje çalmas yaplan salk tesisleri hakknda detayl deerlendirmeler yaptklarn aktard.

ÜLKE GENELNDE HASTA SAYILARI ARTIA GEçT

Ülke genelinde yürütülen koronavirüsle mücadeleye deinen Bakan Koca, unlar belirtti:

Mart ayndan beri büyük bir mücadele verdiimiz koronavirüs salgnnda tekrar bir art yaanyor. Ülke genelinde hasta saylar arta geçti. Ancak bu art bildiiniz gibi homojen bir dal göstermiyor. Baz illerimizde hasta saylar sabit kalp düerken daha önce salgnn kontrol altnda olduu baz illerimizde ise istemediimiz tablolara ahit oluyoruz. Geçen hafta Diyarbakr, rnak, Batman, Mardin, anlurfa ve Siirt illerimizle ilgili incelemelerde bulunduk. Bu 6 ilimizde birkaç hafta öncesine göre yüzde 30 ile 70lere varan düüler gördük. Bu düüler bizleri memnun etmitir. Ancak, Van için ayn durum ne yazk ki mevcut deil. Van, bu anlamda Bakanlk olarak mercek altna aldmz merkezlerden biri oldu. Son dönemdeki yüksek hasta artlarn gördüümüz illerden biri haline geldi. Vandaki hasta says art son aya göre neredeyse iki katna çkt. Son haftaya baktmzda bu art yüzde 17 düzeylerinde. Vanda deil genel olarak Orta ve Dou Anadolu illerimizde skntlarmz yer yer oldu. Valilerimizle, salk ordumuzla yürüttüümüz sk koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz.

Vanda 3 hafta öncesinden balayan ciddi bir younluun yaandn, yaptklar hzl müdahalelerle durumu kontrol etme çabas içinde olduklarn aktaran Koca, salk kurulularnda bu anlamda bir sorunun olmadn, 80 olan filyasyon ekibi saysn 128e çkardklarn ifade etti.

TÜRKYE DÜNYADA FLYASYONU EN Y YAPAN ÜLKELERDEN BR

Bu dönemde filyasyon süresini 27 saatten 16 saate düürdüklerini bunu daha da aaya düürmek ve günübirlik filyasyon yapmak istediklerini dile getiren Bakan Koca, öyle devam etti:

Her zaman altn çiziyorum. Temasllar ne kadar erken tecrit edersek, salgn kontrolünde o kadar baarl oluruz. Türkiye dünyada filyasyonu yani temasl takibini en iyi ve yaygn yapan ülkelerden biridir. Bu gücümüzü Vanda da youn olarak sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz. Bir dier önemli hususu da vurgulamak istiyorum. Hastalarn ortalama yandaki yükseli, maalesef ar hastalarmz ve vefatlarn da artna sebep oluyor. Van ilimizde 65 ya üstü nüfusumuz yüzde 4,2. Oysa ne yazk ki 65 ya üstü hasta oranmz yüzde 15,6. Yani nüfusa göre 65 ya üstü nüfusa göre 4 katna yakn oranda vaka olduunu görüyoruz.

Vanda youn bakm hastalarnn çounun 65 ya üstü vatandalardan olutuunu ifade eden Salk Bakan Koca, Yallarmzn yani büyüklerimizin özellikle korunabilir olmas son derece önemli, nüfusa oranla 4 katna varan vaka artnn 65 ya üzerinde görülmesi bu anlamda ciddi bir risk oluturmakta. Gençlerimizin büyüklerle temas belirtisiz geçirdikleri için önlemek son derece önemli. Pozitifle temasl olan kiilerin izolasyonunu da hassasiyetle yapmamz gerektii anlalyor diye konutu.

UNUTULAN TEDBRLER HEPMZE ACILAR YAATIYOR

Bakan Koca, temizlik, maske kullanm ve sosyal mesafenin korunmasnn koronavirüsle mücadeledeki önemine bir kez daha deinerek, Unutulan tedbirler hepimize aclar yaatyor. Temizlik, maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde maalesef bu tablolar görüyoruz. Bu nedenle Van bata olmak üzere bölgedeki tüm hemehrilerimizi bir kez daha tedbirlere sk sk sarlmaya davet ediyorum. diye konutu.

Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için kente geldiklerini dile getiren Koca, Van, Mu, Bitlis ve Hakkarinin il salk müdürü, saha koordinatörleri ve bahekimlerinin katlmyla deerlendirme toplants yaparak 4 ildeki güncel durumu ve ihtiyaçlar detaylca deerlendireceklerini kaydetti.

Daha sonra Van Bölge Eitim ve Aratrma Hastanesine geçen Bakan Koca, burada tedavisi süren baz hastalar ziyaret etti, vatandalarla sohbet etti.

Ana Sayfaya Git