Artuklu Üniversitesi'nde gizli soruşturma: Rektörün ailesine araç tahsis edildi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Mardin Artuklu Üniversitesi'nin eski rektörü Ahmet Ağırakça ve mevcut rektör İbrahim Özcoşar dönemiyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmaya ilişkin iddialar şunlar: İhaleye fesat karıştırma, yolsuzluk, usulsüz işlemler, ihtiyaçtan fazla genel sekreter ataması yapılması, rektör ve dekanların eşlerine usulsüz şekilde araç tahsisi yapılması.

Haberler 26.08.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesinde ihalelere fesat kartrma, yolsuzluk ve usulsüz ilemler ile keyfi atamalara ilikin gizli soruturma balatt. Soruturma kapsamnda Rektörlük konutu kiralanmas ve Rektörün aile bireylerine araç tahsis edildii iddialar var.

Mezepotamya Ajansnn internette yaymlanan haberine göre, Yüksek Öretim Kurumu (YÖK), Mardin Artuklu Üniversitesi eski Rektör Ahmet Arakça ve mevcut Rektör brahim Özcoar, dönemini içeren 22 Austos 2019 tarihleri öncesi ve sonrasna ilikin soruturma balatld. Soruturmann ihaleye fesat kartrma, yolsuzluk, usulsüz ilemler, ihtiyaçtan fazla genel sekreter atamas yaplmas, Rektör ve Dekanlarn elerine usulsüz ekilde araç tahsisi yaplmas ve keyfi atamalara ilikin balatld örenildi. YÖK Denetleme Kurulu Tekilat, Görev ve çalma Usulleri Yönetmeliinin 17nci Maddesi kapsamnda gizli balatlan soruturma çerçevesinde Artuklu Üniversitesine Nisan 2020de müfetti görevlendirmesi yapld. Ancak koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle müfettilerin incelemesi ileri bir tarihe ertelenirken, müfettilerin Austos ay içinde kente geldikleri örenildi. Müfetti incelemesiyle birlikte üniversite yönetiminde de hareketlik yaanrken, soruturma kapsamnda Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Salk Birimler Daire Bakan Dr. Canan Eren Dal geçtiimiz günlerde istifa etti.

17 BALIKTA BLG VE BELGELER STEND

Devam eden soruturmaya dair bilgilere ulalrken, soruturma kapsamnda üniversite yönetiminden 17 balkta belgelerin YÖK Denetleme Kurulu Bakanlna gönderilmesi istendi. Bu kapsamda üniversite yönetiminden Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardmcs, Personel Daire Bakanl, Örenci leri Daire Bakanl, Bilgi lem Daire Bakanl, dari Mali ler Daire Bakanl, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Bakanl, Salk Kültür ve Spor Daire Bakanl, Strateji Gelitirme Daire Bakanl ve Yap leri ve Teknik Daire Bakanl kadrolaryla ilgili bilgiler istendi.

REKTÖR ALESNE KONUT VE ARAç

Soruturma kapsamnda Artuklu Üniversitesi ile ilgili fazla Genel Sekreter Yardmcs atamasnn yapld, Dekan ve Müdürlerin atamalarnn yapl ekli soruldu. YÖK, üniversite hakknda Yap leri ve Teknik Daire Bakanl, Sosyal Tesisler letme Müdürlüü ve ç Hizmetler Müdürlüünde ihaleye fesat kartrld gerekçesiyle soruturma yaplp yaplmad, görevden istifa eden Genel Sekreter Mustafa Öztürk hakknda ihaleye fesat kartrd gerekçesiyle balatlan soruturmann akbetine ilikin bilgilerin de temin edilmesini istedi. Ayrca dari Mali ler Daire Bakanl tarafndan yaplan almlarla ilgili de soruturma balatlrken, Rektör konutu kiralanmas ile üniversite adna kiralanan araçlarn Rektörün aile bireylerine tahsis edilmesinin de soruturma gerekçesi yapld bilgisine ulald. Kantin ve derslik ikmal ihaleleri de soruturma kapsamnda incelemeye alnd.

ÜNVERSTE DOLABINDA KURUNLAR BULUNDU

Soruturmann Edebiyat Fakültesini de kapsad örenilirken, Edebiyat Fakültesinin personel giyinme dolabnda bulunan silah mermilerine ilikin savclk tarafndan soruturma balatlmasna karn idari inceleme balatlmamas yönünden de üniversite hakknda suçlamalar olduu örenildi.

Ana Sayfaya Git