'Asemptomatik vakalar çok fazla'

Dr. Ahmet İnal, asemptomatik (belirtsiz) vakaların çok fazla olduğunu belirterek, "Bunların hiçbir semptomu yok. Ayakta geziyorlar. Sadece PCR testi pozitifliği var; ama bunlar bulaştırıcı. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek asemptomatik olsa bile virüsün bulaşma riski düşer" dedi.

Haberler 23.04.2021 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ahmet nal, koronavirüs vakalarnn arttna dikkat çekerek, maske, mesafe ve hijyen konusunda uyard. Son dönemde ortaya çkan ngiliz mutantna dikkat edilmesi gerektiini belirten nal, Özellikle ngiliz mutantnn çok bulac olduunu biliyoruz. Virüslerde mutasyonlar halen devam ediyor. Bu ngiliz mutantnn da önemli özellii çok ar bulac olmas. Dolaysyla bizim tedbirlerimizi artrmamz gerekiyor. Mümkünse çift maske taklp sokaa çkmak gerekiyor. Sosyal mesafeyi artk 2 metreye çkarmak gerekiyor. El hijyenini önce bir defa yapyorsak artk 2 defa yapmakta fayda var. Biz bu maske, mesafe ve hijyen kuraln 2 katna çkarrsak daha fazla korunuruz diye konutu

MASKEY 4 SAATTE BR DETRMENZ GEREK

Maskelerin belli bir süre sonra deitirilmesi gerektiini kaydeden Dr. nal, Hiçbir a tek bana yüzde 100 koruyucu deil. Dolaysyla alansak bile tedbirlere dikkat etmek gerekiyor. Ben kendim alanm olmama ramen N95 ve cerrahi maske olmak üzere çift maske takyorum. Halkmzn da o nedenle maske kullanmna dikkat etmesi gerek. Tek maskede bulaclk riski olduuyla ilgili baz yaynlar var. Tek maskenin koruyuculuu belli bir süre kalabiliyor. Tek maske taktnz zaman 4 saatte bir deitirmeniz gerekiyor. Bizim önerimiz çift maske taklsn dedi.

BELRTSZ VAKALAR çOK FAZLA

Dr. Ahmet nal, son dönemde vakalarn arttn hatrlatarak, Halkmzn ev ziyaretlerini kesmesi gerekiyor. u anda sahada yaplan aratrmalarda en büyük bula yolunun ev ve akraba ziyaretleri olduu görülüyor. Bu ev ziyaretlerinin yaplmamas lazm. Tabi bizim toplum gerei baz alkanlklarmz var. Bunu deitiremiyoruz. Özellikle iftar sofralarn yapmamamz lazm. Eer biz böyle devam edersek vaka saylar daha da artacak. Özellikle bizim klinik ksmda gördüümüz kadaryla asemptomatik vakalar çok fazla. Biz test yaptmz zaman yüzde 20 civarnda asemptomatik vaka görüyoruz. Bunlarn hiçbir semptomu yok. Ayakta geziyorlar. Sadece PCR testi pozitiflii var; ama bunlar bulatrc. Bunlarn bulatrcl olduundan insanlarn örnein toplant srasnda bu virüsü kapmalar mümkün olabiliyor. nsanlar bu tür toplantlara gitmeden önce maske, mesafe ve hijyene dikkat ederse asemptomatik olsa bile virüs bulama riski dümü olur diye konutu.

Ana Sayfaya Git